Školski brod Jadran ubrzo opet plovi

U toku su finalni radovi za ugradnju brodskih cjevovoda sistema goriva i ulja

367 pregleda1 komentar(a)
Školski brod Jadran, Foto: Arhiva Vijesti
17.01.2016. 16:21h

Generalni remont najvrednijeg broda crnogorske Mornarice, jedrenjaka Jadran u završnoj je fazi i u Ministarstvu odbrane očekuju da bude spreman za probne vožnje krajem februara ili početkom marta.

Jadran je na remont u Jadransko brodogradilište Bijela stigao u septembru 2013, a prema prvobitnom planu, svi poslovi na vrijednom, 83 godine starom jedrenjaku, trebalo je da se završe do sredine ljeta 2014.

To se nije desilo, prvenstveno zbog problema u Brodogradilištu u kome je u međuvremenu pokrenut stečaj, ali i zbog širenja obima posla na Jadranu, što je podrazumijevalo da se u hodu mijenjaju i projektna rješenja i obavljaju tehničko-tehnološka prilagođavanja.

"Trenutno se izvode finalni radovi na ugradnji brodskih cjevovoda sistema goriva i ulja, a uskoro se očekuje ugradnja nastavaka jarbola. Ostali radovi na novougrađenim sistemima završeni su oko 90 odsto”, kazali su “Vijestima” iz Ministarstva odbrane.

Za remont školskog broda Jadran, kako su dodali, do sada je utrošeno oko 1.420.000 eura.

Jadran je u protekle dvije godine rastavljen i nanovo sastavljan i ugrađena mu je nova oprema i sistem. Jadran je dobio novi glavni pogonski motor snage 650 konja sa reduktorom, kao i tri nova pomoćna motora-agregata za proizvodnju struje. Ugrađen je, između ostalog, i klimatizacioni sistem, a brod je dobio i modernu kontrolna soba strojarnice koja će omogućiti praktične obuke učenicima i studentima brodomašinske struke.

Najveći dio tereta dosadašnjih radova na brodu podnijela je posada Jadrana koja je sama, ručno iz broda iskrcala i onda nakon okončanih radova na trupu ponovno ukrcala, jednu po jednu, svaku gajandru tzv. stalnog balasta ukupne težine 125 tona. Značajan doprinos okončanju radova dala je i komanda Mornarice na čelu sa komandantom, kapetanom bojnog broda Darkom Vukovićem.