U park šumi usred Podgorice posječeno stotine stabala [VIDEO]

"Jutros kada sam prošetao, nijesam mogao da vjerujem što sam zatekao. Prošetao sam kroz cijelu šumu i tvrdim da je posječeno više od 500 stabala dalmatinskog bora”

66 pregleda72 komentar(a)
14.09.2013. 07:30h

Borovi u park šumi u naselju Zelenika masakrirani su proteklih dana - nepoznati lopovi posjekli su stotine stabala, ostavljajući za sobom svježe panjeve i pilotinu, okresano granje, čak i debla koja im se, iz ko zna kojeg razloga, nijesu svidjela.

Duško Sekulić tvrdi da je u šumi između pruge i magistrale za Bar posječeno čak više od 500 stabala, ali nadležni u “Zelenilu”, po svemu sudeći, o tome pojma nemaju.

“Često šetam kroz šumu u Zelenici, ali posljednjih mjesec dana nijesam jer sam bio na godišnjem odmoru. Jutros kada sam prošetao, nijesam mogao da vjerujem što sam zatekao. Prošetao sam kroz cijelu šumu i tvrdim da je posječeno više od 500 stabala dalmatinskog bora”, kazao je Sekulić “Vijestima”.

Jedan od stanovnika Zelenike tvrdi da su u posljednje vrijeme u šumi primijećena dva kombija.

“Jedan je crvene, a drugi bijele boje, beranskih i danilovgradskih tablica”, kazao je on.

Video: Zoran Bojović

“Vijesti” juče nijesu uspjele da stupe u kontakt sa direktoricom “Zelenila” Radmilom Vujošević. Na broj preduzeća javila se žena koja je u čudu slušala o masakru borova, kazavši da prvi put čuje za to. Ona je rekla da će se direktorica javiti kasnije na broj novinara “Vijesti”, ali Vujošević to nije učinila...

Reporteri “Vijesti” vidjeli su juče u šumi strašan prizor i za kratko vrijeme, ne obišavši cijelu šumu, vidjeli ostatke najmanje stotinak posječenih stabala.

Šteta je, bez sumnje, ogromna, a ostaci drveća mogli bi da planu kada se osuše i dodatno unište šumu u Zelenici.

Tvrdi da je posječeno više od 500 stabala: Sekulić

Sekulić smatra da nadležni moraju da se pozabave šumokradicama, jer je riječ o “privrednom kriminalu i ogromnoj šteti”.

“U ozbiljnim državama zbog ovakvog nedjela podnosile bi se ostavke, jer je šteta učinjena u blizini glavnog grada, oštećena su pluća grada, a niko to nije primijetio, ili nije želio da primijeti, kao da je sve rađeno u sprezi sa nadležnima”, kazao je Sekulić.

Šteta ogromna Teško je procijeniti kolika šteta je pričinjena u šumi, a Sekulić smatra da iznosi pola miliona.

"Šteta je ogromna, veća od pola miliona, po mojoj procjeni svako od posjećenih stabala vrijedi oko 1.000 eura. Prošao sam cijelu šumu sa prijateljem i posiječeno je više od 500 stabala. Ova šuma i stabla u njoj stara su više od 50 godina i na neki način predstavljaju pluća Podgorice, ali to ljudima koji su ovo uradili ništa ne znači. Neko je šumu sjekao na najbezočniji način ostavljajući iza sebe sasječene grane, čak i djelove koji su im se učinili previše čvorovati”, kazao je Sekulić.

Galerija

Zelenika FOTO: Boris Pejović
Zelenika, Duško Sekulić FOTO: Boris Pejović
Zelenika FOTO: Boris Pejović
Zelenika FOTO: Boris Pejović
Zelenika FOTO: Boris Pejović
Zelenika FOTO: Boris Pejović
Zelenika FOTO: Boris Pejović
Zelenika FOTO: Boris Pejović
Zelenika FOTO: Boris Pejović