Đukanović: DF nije zainteresovan za predsjedavanje Odborom za ekonomiju

DF tvrdi da opozicija treba da ima ista mjesta kao i u prethodnom mandatu

87 pregleda1 komentar(a)
Milutin Đukanović, Demokratski front, Foto: Savo Prelević
16.11.2018. 11:31h

Demokratski front (DF) nije zainteresovan za predsjedavanje Odborom za ekonomiju, finansije i budžet ili eventualnim djelovima tog odbora i smatramo da je potrebno da o funkcionisanju ovog odbora dogovor postignu DPS, klub SNP-DEMOS, klub SDP-a i klub nezavisnih poslanika, saopštio je juče šef poslaničkog kluba DF -a Milutin Đukanović.

Izjava Đukanovića je došla nakon što su “Vijesti” objavile informaciju iz više nezvaničnih izvora da DF i DPS planiraju da podijele skupštinski odbor za ekonomiju, finansije i budžet na dva dijela i to odbor za ekonomiju koji bi kontrolisala opozicija i odbor za finansije i budžet koji bi bio u rukama DPS-a, kao i nakon što je DF popunio dio mjesta u odborima bez konsultacije sa ostatkom opozicije u parlamentu.

O ovome je bilo riječi i na kolegijumu predsjednika parlamenta u ponedjeljak kada je, prema informacijama “Vijesti” iz više izvora, nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović kazao Đukanoviću da se plan popunjavanja odbora ne može raditi mimo opozicionog dogovora i da je za neke podjele odbora potrebna izmjena Poslovnika parlamenta.

Đukanović nije imao komentar na riječi Damjanovića, dok se potpredsjednik parlamenta Branimir Gvozdenović obratio Damjanoviću riječima “šta ti hoćeš” i “DPS bez bilo koga sa DF-om može promijeniti poslovnik ako bude trebalo”.To je “Vijestima” potvrdilo više izvora. Nakon ovoga je došlo do verbalnog sukoba između njih dvojice.

DF je bez konsultacija sa ostatkom opozicije koja je u parlamentu (10 poslanika) uzeo mjesta u tri međunarodne delagacije, mjesto predsjednika Odbora za antikorupciju i Odbora za evropske integracije, a još želi, kako ističu izvori “Vijesti”, mjesto potpredsjednika parlamenta, potpredsjednika Ustavnog odbora i odbora za bezbjednost. Opozicija je nezadovoljna jer, prema izvorima “Vijesti”, je DF uzeo previše. Van parlamenta je još 11 poslanika iz redova opozicije.

“Prilikom odluke o popunjavanju odbora saopštili smo stav da opozicija mora da dobije sve što je imala i u prethodnom sazivu Skupštine, kao i da DF za sebe traži identične pozicije u odborima koje je imao u prethodnom periodu. Obrazloženje DPS-a da je neprimjereno mijenjati ljude koji već dvije godine predvode određene odbore, kao i da zahvaljujući bojkotu parlamenta od strane 11 poslanika opozicije, opozicija ima manje poslanika u Skupštini u odnosu na prethodni saziv, kao i njihovo nepristajanje da opoziciji ustupi rukovođenje najznačajnim Odborom za budžet, ekonomiju i finansije doveli su do toga da DF nije imenovao svoje predstavnike u taj odbor”, kazao je Đukanović.

Predsjedavanje Odborom za ekonomiju finansije i budžet je od njegovog formiranja (osim u vrijeme potpunog bojkota parlamenta) pripadalo opoziciji, što je standard kada su u pitanju zapadne demokratije zbog kontrole javnih finansija i izvještaja Državne revizorske institucije.