Pjongjang poziva na parlamentarne razgovore sa Seulom

Sasvim je prirodno da predstavnici parlamenata Sjevera i Juga sjednu jedni naspram drugih i preuzmu svoje odgovornosti i dužnosti.

0 komentar(a)
Južna Koreja, Foto: Vijesti online
03.02.2011. 12:07h

Narodna skupština Sjeverne Koreje pozvala je u srijedu na razgovore članove parlamenta Južne Koreje kako bi se smanjila napetost na podijeljenom poluostrvu, prenijela je danas agencija Sinhua.

To je najnoviji poziv u seriji ponuda za razgovore iz Pjongjanga u poslednjih mjesec dana, koji su već doveli do dogovora o održavanju pripremnog sastanka vojnih predstavnika zemalja 8. februara na kome bi se razgovaralo o oružanim incidentima od prošle godine.

U pismu upućenom parlamentu u Seulu, Pjongjang ističe da kontakti i pregovori poslanika dvije strane "treba da posluže razrješenju trenutne situacije na Korejskom poluostrvu, unaprijede odnose Sjevera i Juga i stvore uslove za novu fazu na putu mira i ujedinjenja".

"Sasvim je prirodno da predstavnici parlamenata Sjevera i Juga sjednu jedni naspram drugih i preuzmu svoje odgovornosti i dužnosti sada kada treba da počnu vojni razgovori između dvije strane", ističe se u pismu i izražava nada za pozitivnim odgovorom Seula.

Južnokorejski predsjednik Li Mjung-bak rekao je u utorak da je, ukoliko je potreban, moguć i samit dvije Koreje, ali samo kada Pjongjang pokaže iskrenu želju za dijalogom.

"Bilo da se radi o razgovorima šest strana ili samitu dvije Koreje, najvažnija stvar je iskren stav Sjeverne Koreje", rekao je Li u televizijskoj poruci građanima povodom lunarne Nove godine.

Sjeverna i Južna Koreja dogovorile su se inače da 8. februara održe pripremne razgovore, što će biti prvi susret dveju strana posle sjevernokorejskog artiljerijskog napada na južnokorejsko ostrvo prošlog novembra.