Predsjednički izbori u Rusiji: Hakeri, incidenti, neregularnosti i hapšenje

Prema anketama se očekuje ubjedljiva pobjeda dosadašenjeg predsjednika. Putinu bi to bio četvrti mandat

112 pregleda0 komentar(a)
18.03.2018. 17:24h

Ruski državni automatizovani izborni sistem (GAS Vibori) napali su hakeri, rekao je danas prvi zamjenik ministra unutrašnjih poslova Aleksadar Gorovoj za TAS S.

"Mogu samo da potvrdim da se sajber napad dogodio. Međutim, imajući u vidu preliminarni rad organa reda, Federalnog servisa za nadgledanje telekoma i informacionih tehnologija i Centralne izborne komisije Rusije (CIK), spriječen je pad (GAS Vibori) sistema", rekao je Gorovoj.

Ranije danas, hakovan je sajt CIK, a upadi su zabiljeleženi iz 15 različitih dežava, saopštila je sekretarka CIK Maja Grišina, dodajući da se na meti našao i informacioni centar CIK-a.

Predsjednik Rostelekoma Mihail Osejevski prijavio je danas da je zabilježen veći broj sajber napada na ruske vebsajtove u poslednjih nekoliko dana.

Ruski izborni zvaničnici saopštili su ranije danas da ispituju nekoliko incidenata i prijava o dodavanju glasačkih listića u kutije na predsjedničkim izborima koji se održavaju danas.

Slučaj dodavanja listića u kutije je zabilježen u gradu Ljuberci, nedaleko od Moskve. Šefica izborne komisije u oblasi Moskve Irina Konovalova rekla je da su na tom biračkom mjestu svi glasački listići u kutijama proglašeni nevažećim.

Jedan čovjek je ubacio nekoliko biračkih listića u kutiju u gradu Artemu, na istoku, rekla je šefica regionalne izborne komisije Tatjana Glandkih, dodajući da je ta kutija zapečaćena, a da je čovjek uhapšen.

Centralna izborna komisija saopštila je da ispituje tvrdnje o višku biračkih listića u sibirskoj Kemerovskoj oblasti.

Nezavisni posmatrači i aktivisti koji posmatraju današnje predsjedničke izbore u Moskvi navode da je na glasanju zabilježeno više incidenata i neregularnosti.

Na izborima se, prema svim anketama, očekuje ponovna, ubjedljiva pobjeda predsjednika Vladimira Putina kome će to biti četvrti predsjednički mandat.

Putin glasao: Biću zadovoljan svakim rezultatom koji mi obezbjeđuje četvrti mandat

Ruski predsjednik Vladimir Putin je jutros poslije glasanja na predsjedničkim izborima u Moskvi izjavio da će biti zadovoljan svakim rezultatom koji mu bude obezbijedio četvrti mandat.

"Siguran sam u program koji predlažem zemlji", rekao je Putin, koji je glasao na biračkom mjestu broj 2.151, u prostorijama Akademije nauka.

Glasanje je počelo u osam sati u nedjelju po lokalnom vremenu (21.00 u subotu po srednjoevropskom vremenu) u oblastima Čukotka i Kamčatka na Dalekom Istoku.

Izbori će biti završeni danas u 20 sati po lokalnom vremenu u Kalinjingradu, najzapadnijem ruskom regionu.

Oko 145.000 posmatrača prati glasanje, među kojima je 1.500 stranaca, kao i predstavnici opozicije.

Prema anketama se očekuje ubjedljiva pobjeda dosadašenjeg predsjednika. Putinu bi to bio četvrti mandat.

U izbornoj trci učestvuje ukupno osam kandidata. Pored Putina, kandidati su lider ultranacionalističke Liberalno demokratske partije Rusije Vladimir Žirinovski, dugogodišnji prokremljovski političar Sergej Baburin, lider liberalne partije Jabloko Grigorij Javlinski, kandidat malo poznate vanparlamentarne stranke Komunisti Rusije Maksim Surajkin i biznismen Boris Titov. Novina na ovim izborima su kandidati novinarka Ksenija Sobčak i kandidat Komunističke partije Rusije Pavel Grudinjin.

Najpoznatiji i najozbiljniji protivnik Kremlja, aktivista i bloger Aleksej Navaljni, pozvao je na bojkot predsjedničkih izbora pošto mu je Centralna izborna komisija (CIK) uskratila pravo da se kandiduje zbog sudske kazne.

Prema podacima CIK, u Rusiji ima skoro 109 miliona birača, koji će moći da glasaju na 97 hiljada biračkih mjesta, a u inostranstvu još 1,8 miliona birača koji će moći da glasaju na 394 biračka mjesta u 144 zemlje.

Pet stvari koje treba da znate o ovim opredsjedničkim izborima u Rusiji možete pogledati ovdje.

Galerija