SDMCG: Nasilje u zdravstvenim ustanovama dobilo novu dimenziju, društveni akteri da sruše zid tolerancije...

Poručili su i da sudstvo mora da preispita proporcionalnost dosadašnjeg kažnjavanja simboličnim novčanim kaznama za djela kojima nemarni pojedinci ugrožavaju rad cijelih sistema

698 pregleda0 komentar(a)
SDMCG, Foto: SDMCG

Sindikat doktora medicine Crne Gore (SDMCG) najoštrije osuđuje čin nasilja u kome su povrijeđeni zdravstveni radnici Kliničkog centra Crne Gore.

Policija je privela D.P. (38) iz Podgorice zbog sumnje da je u Kliničkom centru Crne Gore udario medicinsku sestru i doktorku i vrijeđao i prijetio drugoj doktorki.

"Nasilje u zdravstvenim ustanovama od danas je dobilo potpuno novu dimenziju. Dimenziju u kojoj nasilje ne proizilazi iz nezadovoljstva pruženom zdravstvenom uslugom, neukazanom pomoći ili uslovima liječenja, već se koristi kao sredstvo sprovođenja samovolje, širenja straha, osjećaja ugroženosti i urušavanja dostojanstva", navodi se u saopštenju SDMCG.

U saopštenju se dodaje da se SDMCG ovom prilikom ne želi zaustaviti samo na osudi nasilničkog čina već pozivaju društvene aktere, od državnih institucija, preko medija, nevladinih organizacija i samih građana da sruše zid tolerancije prema nasilju i javno osude ponašanje neodgovornih pojedinaca.

"Onima koji opravdavaju ovakvo ponašanje poručujemo da više nećemo dozvoliti da nasilje prolazi nekažnjeno već ćemo pronaći model da suzbijemo ponižavanje i agresiju nad zdravstvenim radnicima. U tom pravcu naročito apelujemo na pravosudne organe od kojih očekujemo da u što kraćem roku procesuiraju odgovorno lice i primjerenim sankcionisanjem pošalju jasnu poruku da se drsko, bezobzirno i siledžijsko ponašanje više neće tolerisati", kazali su iz SDMCG.

Poručili su i da sudstvo mora da preispita proporcionalnost dosadašnjeg kažnjavanja simboličnim novčanim kaznama za djela kojima nemarni pojedinci ugrožavaju rad cijelih sistema.

"Svi zajedno moramo shvatiti da incidenti u zdravstvenim ustanovama nisu samo izolovani napadi kojima su ugroženi zdravstveni radnici, već i svi naši pacjenti. Na potezu je cijelo društvo", zaključuje se u saopštenju SDMCG.