Sindikat o "slučaju Pešukić": Ne može se pomoći na osnovu neprovjerenih i kontradiktornih informacija

SPFCG savjetuje fudbalere da traže da potpisuju profesionalne ugovore, jer na taj način definišu svoj status, svoju profesiju

4780 pregleda3 komentar(a)
Željko Janović, Foto: Filip Roganovic

Predstavnici Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore (SPFCG) - predsjednik Željko Janović i generalni sekretar Vladimir Krsmanović, boravili su minulih dana u Ohridu, gdje su se sreli sa kolegama iz regiona.

"Funkcionalan i djelotvoran socijalni dijalog sa nacionalnim savezima, neposredna razmjena iskustava u suočavanju sa izazovima, kao i ideja za njihovo uspješno prevazilaženje još jednom se pokazala kao dobar model za sindikate u regionu", kazao je Janović.

Iz SPFCG podvlače da je se i u regionu, i kod nas, se smanjuje broj slučajeva na arbitražama, što je posljedica povećanja profesionalizma u fudbalu.

"Takvi slučajevi se uglavnom efikasno rješavaju na osnovu materijalnih dokaza koji su nedvosmisleni. Upravo iz tog, ali i mnogih drugih razloga, SPFCG savjetuje fudbalere da traže da potpisuju profesionalne ugovore, jer na taj način definišu svoj status, svoju profesiju, i sindikat im uvijek izlazi u susret ukoliko dođe do kršenja njihovog radno-pravnog statusa", navodi Janović.

Drugačije je kada igrač nema potpisan ugovor, kao što je slučaj sa mladim fudbalerom Danilom Pešukićem, kazao je Janović.

"Ne može se na osnovu neprovjerenih i kontradiktornih informacija pomoći fudbaleru. U svakom slučaju ne mogu očekivati konkretnu pomoć od Sindikata, kada već postupe po uputima raznih 'savjetnika' koji ne poznaju ovu problematiku, pa se tek nama obrate.“, izjavio je Janović.