Jesam li rob ili slobodan čovjek i fudbaler?

“Kako je moguće da neko ko i nije u fudbalu može prijetnjama ili silom da zabrani igraču da trenira, igra i radi svoj posao. Da li sam ja nečiji rob ili slobodan čovjek i fudbaler?”, pita se Pešukić
30717 pregleda 39 komentar(a)
Danilo Pešukić u dresu Podgorice
Danilo Pešukić u dresu Podgorice

Sa 18 godina Danilo Pešukić je došao do mlade reprezentacije Crne Gore, prethodno je prošao sve mlađe selekcije, bio prvotimac Zete... Sada - Danilo Pešukić nema klub, trenira individualno..., može da se pomisli i da ga niko neće. Ali, mladi fudbaler tvrdi da je riječ o nečem drugom - o pritiscima, ucjenama, strahu...

“U Zeti nisam imao ugovor, pa sam, prema pravilima, kao slobodan igrač, punoljetan, mogao da odem u drugi klub u Crnoj Gori, bez plaćanja takozvane transfer kompenzacije. Uzeo sam ispisnicu iz Zete i dogovorio prelazak u Podgoricu”, kaže za „Vijesti” Pešukić.

Predstavljen je kao igrač novog prvoligaša, registrovan za klub iz Lješkopolja. Čak se i slikao u dresu, potom se spremao za prvi trening...

“Dva sata pred prvi trening dobio sam poziv iz kluba i rečeno mi je da uprava Zete, odnosno Radojica Božović i Jugoslav Lambulić, koji godinama ne mogu da imaju nikakvu funkciju u crnogorskom fudbalu, spriječila moj transfer. Odnosno, „savjetovali” su čelnike Podgorice da me ne dovode i da mi odmah uruče - ispisnicu. Dakle, za jedan dan sam od igrača kojeg Podgorica želi postao igrač koji joj nije potreban, odnosno kojeg ne smije da dovede. Mislim da je takav slučaj nezabilježen u crnogorskom fudbalu, a i šire”, ističe Pešukić, koji 20. septembra puni 19 godina.

Siguran je da je Podgorica odustala od njega na silu.

“Kako je moguće da neko ko i nije u fudbalu može prijetnjama ili silom da zabrani igraču da trenira, igra i radi svoj posao. Da li sam ja nečiji rob ili slobodan čovjek i fudbaler?”, pita se Pešukić.

Nije, kako je rekao, naišao na razumijevanje Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore, a u Zetu ne želi da se vrati.

“Ne želim da ostanem u Zeti, to je moje pravo, a time ne kršim nijedno pravilo FSCG. Prošle sezone smo za 10 mjeseci primili tri plate, liječenje od povrede sam platio sam, a kada sam odlučio da odem u klubu su mi rekli da će mi pozajmiti novac koji mi duguju za plate i terapije. Pozajmiti, a ne isplatiti ono što mi duguju, pa ću im, kako su mi rekli, vratiti pozajmicu kasnije”.

"U Zeti za mene nema budućnosti, a nema ni za veliki broj mladih igrača, koji masovno odlaze", dodaje Pešukić, ali naglašava:

“Ja ne pričam o novcu, niti mi je novac prioritet. Imam 18 godina, želim da igram i da treniram, da napredujem. Reprezentativac sam, imam status člana svih mlađih selekcija, igrao sam i za mladi nacionalni tim, valjda sam neka budućnost crnogorskog fudbala”.

Zbog toga i vjeruje da će FSCG riješiti njegov slučaj.

“Očekujem da se moj slučaj riješi, jer sam još registrovan kao igrač Podgorice. Pitam - kako mogu dva kluba na ovakav način da se igraju sa fudbalerom, koji je, uz to, tek na početku karijere i ima samo 18 godina, a koji je prepoznat kao neko ko ima kvalitet da predstavlja svoju zemlju u nacionalnom timu”, zaključio je Pešukić.

Bonus video: