Boškoviću pozlilo, Juretić tvrdi da nije uzeo novac

Viši državni tužilac saslušao građevinske inspektore iz Budve osumnjičene za primanje mita

18653 pregleda19 komentar(a)
Juretića dovode u Više državno tužilaštvo, Foto: Boris Pejović

Građevinski inspektor Zoran Bošković kazao je da se loše osjeća nakon što je priveden na saslušanje u Višem državnom tužilaštvu i da zbog toga ne može iznijeti odbranu pred tužiocem Zoranom Vučinićem.

Njegov kolega Vladan Juretić satima je odgovarao na pitanja, tvrdeći da nije primio mito od biznismena Boška Nenezića.

Njih dvojica uhapšeni su preksinoć po nalogu Vučinića, koji ih je osumnjičio za primanje mita.

Nakon saslušanja u Višem državnom tužilaštvu, Vučinić im je odredio zadržavanje do 72 sata.

Nije iznosio odbranu: Bošković(Foto: Screenshot)

Iz tužilaštva je “Vijestima” juče saopšteno da će u najkraćem roku biti donijeta naredba o sprovođenju istrage protiv dvojice suspendovanih službenika Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT).

Iako je prijava protiv njih podnijeta u maju 2019. godine, građevinski inspektori uhapšeni su tek nakon što je u četvtak veče na Televiziji Vijesti emitovan ekskluzivni snimak razgovora između Boškovića i Nenezića, tokom kojeg biznismen u jednom ugostiteljskom objektu navodno predaje 5.000 eura službeniku MORT-a.

Dan kasnije, suspendovao ih je resorni ministar Pavle Radulović, koji je nekoliko sati nakon toga podnio ostavku naglašavajući da to čini zato što se u njegovom resoru desio incident.

Istog dana, slučaj prijavljene korupcije u MORT-u komentarisali su premijer Duško Marković i vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković.

Marković je ocijenio da je u navodnom slučaju korupcije policija postupala zakonito, ali da je izostala efikasna reakcija tužilaštva, zbog čega su nastupile evidentne posljedice.

Stanković je tražio hitan izvještaj iz podgoričkog Višeg i kotorskog Osnovnog tužilaštva i zaprijetio tužiocima da će “snositi odgovornost ukoliko se utvrde propusti u radu”.

Građevinski inspektori navodno su reketirali biznismena Nenezića, kako bi mu omogućili da nastavi gradnju u Budvi, uprkos istekloj dozvoli.

Njegov pravni zastupnik, advokat Nikola Kavedžić, kazao je juče “Vijestima” da pozdravlja potez nadležnih organa.

“Ovo je dokaz da institucije sistema, ipak, funkcionišu. Prije svega, pohvalio bih rad policije.., ali i apel premijera Markovća koji se uključio u slučaj i prepoznao ozbiljnost istog za naše društvo. Ali, opet ponavljam da je institucijama sistema dužnost i obaveza da postupe po krivičnoj prijavi”, rekao je on.

Kavedžić je kazao da je činjenica da su Bošković i Juretić mogli biti uhapšeni i prije nego su on i njegov klijent odlučili da se obrate Televiziji Vijesti:

“Međutim, ovo sada dokazuje nešto drugo - ko je postupao profesionalno, brzo i efikasno, ko nije.Ostavljam nadležnima da to procijene i odlučuju o tome, a što se tiče samih krivičnih djela navedenih u krivičnoj prijavi, jasno je da su ta djela svršena, da je dokazni materijal bio i više nego dovoljan za brzu reakciju tužilaštva, a zašto do nje nije došlo brzo, neka ispitaju nadležni”.

Kavedžić je rekao da njegov klijent Nenezić još nije dobio poziv da u Višem državnom tužilaštvu da izjavu zbog korupcije koju je prijavio.

Poslije emitovanja snimka navodne korupcije, “Vijestima” je iz vrha Uprave policije saopšteno da su oni svoj dio posla odradili, ali da ne shvataju zbog čega tužilac ne djeluje.