Korupcija u srcu MORT-a: Šta čeka tužilaštvo?

Državni reket po kriterijumima: Na Televiziji Vijesti sinoć ekskluzivno emitovan snimak na kojem građevinski inspektori navodno reketiraju biznismena
30664 pregleda 163 komentar(a)
Detalj snimka objavljenog u emisiji Načisto, Foto: Printscreen
Detalj snimka objavljenog u emisiji Načisto, Foto: Printscreen

Građevinski inspekori Zoran Bošković i Vladan Juretić navodno su reketirali biznismena Boška Nenezića, kako bi mu omogućili da nastavi gradnju objekta u Budvi, uprkos istekloj dozvoli.

U emisiji načisto na Televiziji Vijesti, sinoć je emitovan ekskluzivan snimak razgovora između Boškovića i Nenezića, tokom kojeg biznismen u jednom ugostiteljskom objektu navodno predaje 5.000 eura tom službeniku Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT).

Na početku snimka Bošković se čudi i pita Nenezića što toliko odugovlači, a ovaj mu odgovara da je imao posla sa policijom u Novom Sadu.

“Samo da ti kažem, nemoj ništa ti da se pravdaš, ja imam moje kriterijume o tome. Ja imam... moj nekakav odnos prema tome”, govori inspektor i nešto kasnije uči Nenezića da mu ispod stola, bez vike, doda koverat.

Juretić se pojavljuje na kraju devetominutnog videa i pridružuje se ekipi, a iz razgovora se naslućuje da je upućen u ta dešavanja. Pravni zastupnik Nenezića, advokat Nikola Kavedžić, objasnio je juče da je snimak nastao u julu 2018. godine.

Tvrdi da je 15-ak dana prije toga, njegov klijent inspektoru Boškoviću već predao 5.000 eura.

Rekao je da je Televiziji Vijesti dostavio i audio-snimak na kojem su zabilježene riječi sa prvog susreta i primopredaja novca. Iz snimljenog razgovora zaključuje se da su inspektori “žrtvi” tražili 20.000 eura, ali da su se na kraju “našli” na 10.000 eura.

Početak

Navodno reketiranje, budvanskoj policiji prijavljeno je u maju 2019. godine, kazao je Kavedžić, odgovarajući na pitanje novinara Petra Komnenića.

On je objasnio da su toliko čekali jer je njegov klijent bio uplašen, jer su se inspektori ponašali “mafijaški”.

Rekao je da je “mučne snimke” njegov klijent napravio, kako bi zaštitio sebe i svoju porodicu.

Dodao je da je Neneziću sugerisao da sve prijavi policiji, čim je čuo za postojanje snimka, upozoravajući ga da je dužan da prijavi krivično djelo.

Predmet se od budvanske policije, kako je rekao, “šetao” od Osnovnog, preko Višeg do Specijalnog državnog tužilaštva, pa kada su vidjeli da još nema reakcije nadležnih, odlučili su se da sa pričom izađu u medije.

Šokirana sam

Generalna direktorica Direktorata za inspekcijski nadzor i licenciranje u MORT-u Rina Ivančević, kazala je sinoć u emisiji da je šokirana i da se osjeća ružno.

“Mi smo čuli priče, ali nije bilo konkretnih dokaza”, rekla je Ivančević. Istakla je da su inspektori sa snimka i juče bili na terenu, ali je obećala da će se potruditi da danas već ne budu.

Priznala je da ne zna kako ih može povući sa terena bez suspenzije, jer je građevinac, ali se obavezala da će konsultovati pravnike da joj pomognu u tom poslu.

Komnenić ju je pitao da li osjeća odgovornost kao direktno nadređena inspektorima, ona je odrečno odgovorila.

“Ne, jer su inspektori samostalni u svom poslu... Ukoliko nađete administrativni propust u mom radu, ja ću snositi odgovornost... Sa njima mogu da komuniciram na sastancima i eventualno kad me oni pozovu ako nešto ne znaju...”, kazala je ona.

Tvrdi da joj je nejasno da su ljudi davali novac inspektorima, kada im to nije bila nikakva garancija da će završiti bilo koji nelegalan posao.

“Mislim da je neophodno spriječiti ovakve stvari, ja ću potražiti svaku pravnu pomoć da se nađe način na koji možemo suspendovati ove ljude i skrajnuti ih sa posla, dok se definitivno ne ispita sve”...

Drugi slučaj

Pravni zastupnik investotora kazao je da očekuje da suspenduju oba inspektora, a od tužilaštva da sprovede sveobuhvatnu istragu.

“Mislim da gospođa Ivančević nije znala za to i da je služila kao paravan da bi oni na račun toga uzimali novac za sebe”, kazao je on. On je rekao da zna za slučaj drugog investitora, kojeg je Juretić posjetio u Krašićima i tražio mu 200.000 eura kako bi mu obezbijedio papire za nesmetan rad...

“Nije mu dao novac, već je podnio krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru”, kazao je Kavedžić.

Policija: Mi smo svoje završili, šta radi tužilac?

Iz vrha Uprave policije, “Vijestima” je sinoć rečeno da ne shvataju zašto im tužilac ne daje naloge za dalje postupanje u tom slučaju, uprkos tome što su oni svoj dio posla obavili. “Ovo je predmet koji je policija radila zadnjih sedam mjeseci i potpuno ga završila i dostavila, sa svim spisima, na ocjenu i dalje postupanje nadležnom višem državnom tužiocu Zoranu Vučiniću, koji se već duže vrijeme ne izjašnjava i ne daje naloge za dalje postupanje policiji, što je neshvatljivo”, saopšteno je iz Uprave policije.

“Deset puta je ispričao ove cifre”

Inspektor Bošković na kraju snimka kao da je posumnjao da ga investitor uvlači u zamku...

Nakon što im se pridružio Juretić, Nenezić ponavlja da im je donio još 5.000 eura, a Bošković se čudi što ovaj to toliko potencira...

Investitor: Đe si Vladane? Zdravo Vladane.

Bošković: Vladane ja sam onaj telefon, koji je prisluškivan maka’ da ne otvaramo to...

Investitor: Ja sam tamo pri kraju. Do 1. septembra ću završiti. Prošli put sam donio pet, sad sam donio pet, ono sam ispoštovao kako sam rekao i to je to. Donio sam onoliko koliko sam mogao.

Bošković: Desest puta je ispričao ove cifre... Sve nešto...

Investitor: Ja sam pogasio telefone.. Ja idem, hvala vam puno. Juretić: Hajde, čućemo se...

“Specijalni povratnik u zloupotrebi službenog položaja”

Inspektor Vladan Juretić odavno je poznat crnogorskoj javnosti, a pregršt činjenica upućuje na to da je uprkos nezakonitom činjenju, zadužio vlast koja mu je omogućila opstanak u službi, navodi se u prilogu emitovanom u emisji Načisto.

Za Juretića se u decembru 2009. založio lično tadašnji predsjednik Filip Vujanović i pomilovanjem izdejstvovao da izbjegne dvije zatvorske kazne - za nanošenje teških tjelesnih povreda i zloupotrebu položaja.

Juretić je osuđen jer je nakon kraće prepirke izudarao čovjeka, a u drugom postupku, što prilikom iseljavanja osobe oboljele od cerebralne paralize, prije inervencije, nije naložio iznošenje stvari iz kuće.

Tokom vlasti Miomira Mugoše bio je jedan od agilnijih inspektora, posebno kada je riječ o objektima koji nijesu bili po ukusu gradonačelnika. Nakon pomilovanja, na sudu se opet našao zbog nepropisnog i nezakonitog rušenja ograde KIPS-a. Postupao je po nalogu Mugoše i Glavnog grada, čiji je donos prema tom preduzeću poreske obaveznike, odlukom Suda u Strazburu, koštao najmanje 4,5 miliona eura.

Novinar je pročitao i presudu u kojoj se navodi da je Juretić “specijalni povratnik u zloupotrebi službenog položaja”...

Doskorašnji gradonačelnik Budve kazao je da su Juretića, uprkos tome, osudili na samo šest mjeseci zatvora, kako bi mogao da se vrati na posao.