UN: Od koronavirusa umrijeće najmanje 300.000 Afrikanaca

U Africi je, prema podacima oko 20 hiljada potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, što je malo u odnosu na ostatak svijeta u kojem je zaraženo dva miliona ljudi

2774 pregleda0 komentar(a)
Detalj iz Nigerije, Foto: Beta/AP, Beta/AP
17.04.2020. 16:53h

Pandemija koronavirusa usmrtiće najmanje 300 hiljada Afrikanaca i gurnuti njih 29 miliona u ekstremno siromaštvo, objavila je danas UN-ova Ekonomska komisija za Afriku (UNECA), pozvavši se na 100 milijardi dolara vrijednu sigurnosnu mrežu, piše Hina.

U Africi je, prema podacima oko 20 hiljada potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, što je malo u odnosu na ostatak svijeta u kojem je zaraženo dva miliona ljudi.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u četvrtak je upozorila kako bi u Africi kroz tri do šest mjeseci moglo biti 10 miliona slučajeva, piše Hina.

Četiri moguća scenarija

"Za zaštitu i izgradnju našeg zajedničkog blagostanja potrebno je 100 milijardi dolara kako bi se odmah kao odgovor stvorila zdravstvena i socijalna sigurnosna mreža", piše u izvještaju UNECA-e.

Ta agencija Ujedinjenih nacija podržava i poziv afričkih ministara finansija za dodatnih 100 milijardi dolara pomoći koji bi uključivali i prekid inostranih dugovanja.

UNECA previđa četiri scenarija koja se temelje na nivou preventivnih mjera afričkih vlada.

Bez tih intervencija istraživanje je predvidjelo da bi se ove godine zarazilo više od 1,2 milijarde Afrikanaca, a 3,3 miliona bi preminulo. Sveukupna populacija crnog kontinenta je oko 1,3 milijardi.

Većina Afrike ipak je već uvela mjere socijalnog distanciranja, od policijskih časova i kontrole putovanja do potpunih karantina. No i u najboljem scenariju, gdje sve vlade uvode mjere, Africi prijeti 122,8 miliona zaraženih, 2,3 miliona hospitalizovanih i 300 hiljada preminulih.

Borbu protiv virusa otežava činjenica da 36 posto Afrikanaca nema uslove za održavanje higijene, a kontinent ima samo 1,8 bolničkih kreveta na hiljadu stanovnika. U Francuskoj je npr. taj omjer 5,98 na hiljadu.

Pozitivna činjenica je što je u Africi gotovo 60 posto populacije mlađe od 25 godina, što je čini otpornijom na virus.

Afrika uvozi 94 posto lijekova, upozorava UNECA, a gotovo 71 država zabranilo je ili ograničilo izvoz zaliha koje smatraju ključnima za borbu protiv virusa.

"U najboljem slučaju će za potrebe testiranja, zaštitne opreme i liječenje hospitalizovanih biti potrebno 44 milijardi dolara", stoji u izvještaju agencije.

Afrika nema ta sredstva, a pandemija bi mogla smanjiti njenu ekonomiju za 2,6 posto, dodaje se.

"Procjenjujemo da će između pet i 29 milijuna ljudi biti gurnuto ispod nivoa ekstremnog siromaštva".

Samo Nigerija, najmnogoljudnija afrička država, izgubiće između 14 i 19,2 milijardi dolara zarade zbog pada izvoza nafte.

Karantini u Evropi i SAD-u ugrožavaju i 15 milijardi dolara vrijedan godišnji izvoz tekstila i odjeće, a pati i turizam koji Africi godišnje donosi 8,5 posto BDP-a.