SZO: Afrika bi mogla postati sljedeće žarište, nemaju dovoljno respiratora

Direktorica SZO-a za Afriku, dr. Matšidiso Moeti, rekla je BBC-ju da je organizacija svjedočila širenju virusa od glavnih gradova prema unutrašnjosti u Južnoafričkoj Republici, Nigeriji, Obali Slonovače, Kamerunu i Gani
1484 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Južne Afrike, Foto: Beta/AP
Detalj iz Južne Afrike, Foto: Beta/AP

Afrika bi mogla postati novo žarište pandemije koronavirusa, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), prenosi danas BBC.

Dosad je bilo gotovo 1000 smrtnih slučajeva i više od 18.000 zaraženih Afrike

Prošle nedjelje zabilježen je veliki porast broja zaraženih novim koronavirusom.

SZO kaže da se čini da se virus širi dalje od afričkih glavnih gradova. Takođe je istaknuto da kontinent nema dovoljno respiratora u borbi s pandemijom.

Direktorica SZO-a za Afriku, dr. Matšidiso Moeti, rekla je BBC-ju da je organizacija svjedočila širenju virusa od glavnih gradova prema unutrašnjosti u Južnoafričkoj Republici, Nigeriji, Obali Slonovače, Kamerunu i Gani.

Rekla je da se fokusiraju na prevenciju radije nego na liječenje virusa jer afričke zemlje nemaju kapacitet za liječenje velikog broja pacijenata.

"Želimo minimalizovati broj ljudi kojima će biti nužno potrebna medicinska pomoć i intenzivna njega, jer znamo da ovi tipovi ustanova nisu dostupni u većini afričkih zemalja", rekla je.

Strahuje se da bi se zaraza mogla proširiti u prenaseljena područja

"Moram reći da je problem respiratora jedan od najvećih izazova s kojima se zemlje nose", rekla je.

Za pacijente oboljele od Covida-19 pristup respiratorima može biti pitanje života i smrti. Takođe se strahuje da bi se zaraza mogla ubrzano proširiti u prenaseljena područja gdje je nemoguće praktovati socijalno distanciranje i gdje mnogi nemaju pristup čistoj vodi i sapunu.

Bonus video: