Spinujete sa pogrešnim dokumentima

"Pozdravljam javno iskazanu otvorenost Opštine Tivat “za svaku vrstu pojašnjenja i dostavljanja potrebnih informacija kako bi se u budućnosti izbjegla netačna i nepotpuna tumačenja donešenih dokumenata”

16791 pregleda15 komentar(a)
Siniša Luković, Foto: Privatna arhiva

Opština Tivat u reagovanju na moj tekst o svom novom, usklađenom Planu javnih nabavki za 2020. (namjerno) previđa ključnu činjenicu da bi mogla spinovati javnost o tobožnjim neistinitostima mojih navoda.

Naime, ja usklađeni Plan javnih nabavki nisam poredio sa prvobitnim tim Planom za 2020, već sa KAPITALNIM IZDACIMA planiranim u Odluci o budžetu Opštine Tivat za 2020. To u mom tekstu jasno piše za svakoga ko je, za razliku od vrijednih pregalaca iz Službe predsjednika Opštinet, elementarno pismen da pročita i intelektualno sposoban da shvati nekoliko prosto proširenih rečenica.

Ovo iz dva razloga: 1. SVI kapitalni izdaci (ako ih lokalna DPS-SD-HGI vlast Tivta zaista ozbiljno namjerava i realizovati a ne sa njima samo “mazati“ oči građanima u izbornoj godini) MORAJU PROĆI kroz sistem javnih nabavki, tj. biti uvršteni u Plan javnih nabavki za godinu za koju se dotični budžet Opštine donosi; 2. NISU svi izdaci koji idu u Plan javnih nabavki takve prirode da se mogu svrstati u kapitalni budžet (npr. izdaci za kancelarijski materijal, gorivo i slično).

Imajući u vidu te dvije premise, sasvim je lako zaključiti da Opština Tivat koja ima ove godine budžetom predviđene kapitalne izdatke od čak 12,92 miliona eura, a koja donosi usklađeni Plan javnih nabavki koji (sa sve nabavkom roba i usluga koje se ne mogu smatrati kapitalnim izdacima) iznosi tek nešto preko 5,1 milion eura, ne namjerava (ili ne može, ili ne umije) ni izbliza ostvariti ono što je građanima obećala i prihvatila kako svoju obavezu, usvojivši Odluku o budžetu Opštine za 2020. Stoga je bespredmetno dalje polemisati sa ostalim stavovim iz reagovanja Opštine Tivat koje je bazirano na poređenju nečega što ja u mom tekstu uopšte nisam ni upoređivao.

Pozdravljam javno iskazanu otvorenost Opštine Tivat “za svaku vrstu pojašnjenja i dostavljanja potrebnih informacija kako bi se u budućnosti izbjegla netačna i nepotpuna tumačenja donešenih dokumenata”, pa predlažem da počnu time što će mi gradonačelnik Siniša Kusovac odgovoriti na pitanje da li će podnijeti ostavku zbog skandala sa svojim kršenjem samoizolacije i javnim laganjem u kojem je uhvaćen oko toga, jer je time počinio krivično djelo koje ga čini nedostojnim za obavljanje funkcije predsjednika Opštine. Ovo u cilju otklanjanja svake mogućnosti mojeg nekog budućeg novinarskog “netačnog i nepotpunog tumačenja donešenih dokumenata” - u ovom slučaju Etičkog kodeksa izabranih predstavnika i funkcionera u Opštini Tivat.

Siniša Luković, novinar ND Vijesti