Investicije uvećane, a ne skresane

"Uputstvom je naglašeno da je potrebno iz Plana ukloniti sve stavke za one postupke koji su sprovedeni po starom Zakonu o javnim nabavkama"

2101 pregleda 0 komentar(a)
Upravna zgrada Opštine Tivat, Foto: Siniša Luković
Upravna zgrada Opštine Tivat, Foto: Siniša Luković

Opština Tivat reagovala je na tekst “Skresane investicije i pored obećanja vlasti”, objavljen prije dva dana “Vijestima”.

“U novinarskom tekstu “Skresane investicije i pored obećanja vlasti”, na pogrešan i nepotpun način interpretirani su podaci iz usklađenog Plana javnih nabavki Opštine Tivat za 2020. godinu. Ovim je javnost dovedena u zabludu, kako je Opština smanjila obim planiranih investicija, uprkos prethodno datim obećanjima. Konstatacija nije istinita i u interesu je javnosti pojasniti sve okolnosti donošenja usklađenog Plana.

Naime, 7. jula stupio je na snagu novi Zakon o javnim nabavkama. Opština, kao obveznik primjene ovog Zakona, bila je dužna u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ovog Zakona, odnosno do 22. jula, donijeti novi - usklađeni Plan javnih nabavki. Izmjene su učinjene u zakonskom roku, u skladu sa Uputstvom za usklađivanje plana sa novim Zakonom o javnim nabavkama Ministarstva finansija.

Uputstvom je naglašeno da je potrebno iz Plana ukloniti sve stavke za one postupke koji su sprovedeni po starom Zakonu o javnim nabavkama. Posljedično, usklađeni Plan sadrži manje projekata, ali samo i isključivo zbog činjenice da su svi projekti, realizovani po starom Zakonu, iz novog dokumenta uklonjeni.

Ukoliko sve rečeno premjestimo na teren cifara, dolazimo do činjenice da je novim usklađenim Planom, vrijednost planiranih javnih nabavki Opštine uvećana za iznos od 347.866,68 eura. Prethodni Plan javnih nabavki za 2020.godinu iznosio je 6.245.900. Po Uputstvu uklonjene pozicije iz Plana, koje su realizovane po starom Zakonu iznose 1.490.000 eura. Novodonešeni usklađeni Plan javnih nabavki iznosi, kao što je novinar konstatovao 5.103.766,68, međutim ukoliko dodamo vrijednost već realizovanih stavki, jasno je, da je novim Planom obim investicija za 2020. godinu uvećan. Opština ostaje otvorena za svaku vrstu pojašnjenja i dostavljanja potrebnih informacija, kako bi se u budućnosti izbjegla netačna i nepotpuna tumačenja donešenih dokumenata”, piše u reagovanju.

Odgovor novinara u današnjem broju.

Bonus video: