Odbrana Duška Kneževića: Katnić postupa kao učenik koji traži pojašnjenje od direktora zbog čega je kažnjen

U saopštenju Kneževićeve odbrane, koje potpisuje advokat Zdravko Đukanović, se dodaje da navodi Katnića da će zatražiti objašnjenje od Interpola, predstavljaju nejasan, nerazumljiv i pravno irelevantan stav.

24460 pregleda19 komentar(a)
Katnić, Foto: Savo Prelević

Odbrana predsjednika Atlas grupe i biznismena Duška Kneževića saopštila je danas da su potjernice za okrivljenima u procesu "državni udar" Aronom Šavivom i Džozefom Asadom ukinute po odluci Komisije za kontrolu međunarodnih potjernica zbog postojanja preovlađajućih političkih dimenzija slučajeva, a u kojoj odluci je jasno navedeno da je raspisivanje potjernice za ovim licima poslužilo Crnoj Gori za političke motivisane aktivnosti, a što Interpol kao neutralna međunarodna organizacija ne može i ne smije da dozvoli.

Kneževićfoto: Filip Roganović

"Ove okolnosti su apsolutno jasne cjelokupnoj javnosti osim Milivoju Katniću, koji se nažalost nalazi na čelu Specijalnog državnog tužilaštva u Crnoj Gori", ističe se u saopštenju Kneževićeve odbrane povodom izjave Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore od 21. 08. 2020. godine u kojoj je Katnić naveo da će tražiti pojašnjenje od Interpola, a povodom ukidanja potjernica za Kneževićem, Šavivom i Asadom

U saopštenju Kneževićeve odbrane, koje potpisuje advokat Zdravko Đukanović, se dodaje da navodi Katnića da će zatražiti objašnjenje od Interpola, predstavljaju nejasan, nerazumljiv i pravno irelevantan stav.

Đukanovićfoto: Savo Prelević

"Ono što se jasno vidi iz konteksta izjave Milivoja Katnića od 21.08.2020. godine jeste da je on kao specijalni državni tužilac ljut i nezadovoljan što je regulatorno tijelo Interpola uočilo u postupku kontrole da je u sva tri slučaja riječ o politički montiranim procesima. Ovakvo postupanje čovjeka koji se nalazi na čelu SDT je potpuno jednako postupanju u kojem bi učenik koji je nezadovoljan disciplinskom kaznom školskog nastavnog vijeća od direktora tražio pojašnjenje zbog čega je disciplinski kažnjen", poručili su Kneževićevi branioci.

U saopštenju se navodi da ovakvo postupanje ima i drugu ozbiljnu posljedicu, koja se, kako piše, sastoji u teškom narušavanju ugleda Crne Gore u Interpolu.

"Naime, situacije u kojima Komisija Interpola za kontrolu međunarodnih potjernica ukida i briše iste iz sistema Interpola su izuzetno rijetke, a ovo tijelo je u kratkom vremenskom periodu zbog preovlađajuće političke dimenzije slučajeva ukinulo tri poternice SDT u Podgorici. Umjesto da poučen ovakvim odlukama izvede jasan zaključak da je ovakav rad SDT na čijem je čelu u posljednjih nekoliko godina neprihvatljiv, on se odlučuje da zadrži jedan unakažen pravni rezon koji mu je nametnula izvršna vlast u Crnoj Gori, a on ga prihvatio i izvršavao. Ovakvo negiranje stvarnosti neće pomoći ni Milivoju Katniću ni njegovim nalogodavcima iz izvršne vlasti, budući da su odluke Komisije neopozive, a potjernice koje je SDT protiv ova tri lica raspisala više nisu u Interepolovom sistemu međunarodnih potjernica", zaključuje se u saopštenju.