Katnić pita Interpol za ukinute potjernice za Kneževićem, Šavivom i Asadom

IZ SDT-a su objasnili da nije stigao nijedan dokument iz sjedišta Interpola, već su ih policijski službenici iz Nacionalnog centralnog biroa Interpola Podgorica obavijestili da u sistemu te policijske organizacije nema više potjernica za Kneževićem, ali ni za Šavivom i Asadom

34688 pregleda 55 reakcija 54 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Specijalno državno tužilaštvo tražiće objašnjenje od Interpola u Lionu zbog čega je Komisija za kontrolu međunarodnih potjernica odlučila da iz sistema tog policijskog kanala ukine potjernice za biznismenom Duškom Kneževićem, ali i za dvojicom okrivljenih u procesu “državni udar” - Aronom Šavivom i Džozefom Asadom.

“Vijestima” je u vrhu SDT-a, na čijem je čelu Milivoje Katnić, saopšteno da će tek nakon što im stigne odgovor iz sjedišta Interpola i pojašnjenje o kakvom je “politički montiranom procesu riječ”, odlučiti koje će naredne pravne korake napraviti u tim predmetima.

Sigurno je, međutim, da će nastaviti da traže njihovo izručenje, tvrdi sagovornik Vijesti...

Objasnili su da SDT-u nije stigao nijedan dokument iz sjedišta Interpola, već su ih policijski službenici iz Nacionalnog centralnog biroa Interpola Podgorica obavijestili da u sistemu te policijske organizacije nema više potjernica za Kneževićem, ali ni za Šavivom i Asadom.

Interpol je u Lionu 31. jula iz sistema izbrisao tri potjernice za Duškom Kneževićem, nakon što je usvojena žalba njegovog advokatskog tima.

U odluci Komisije za kontrolu međunarodnih potjernica piše da “postoji preovlađujuća politička dimenzija slučaja i Interpol bi samim tim mogao da posluži kao sredstvo za politički motivisane aktivnosti, čime bi se negirala njegova - Interpolova, neutralnost...”.

U dokumentu Interpol zaključuje “da informacije dostavljene od strane crnogorskih vlasti ne zadovoljavaju član 3. Interpolovog statuta...” “Sad sam slobodan čovjek”, kazao je nekoliko dana kasnije Knežević iz Londona, nakon što su ga advokati obavijestili da je Interpol povukao potjernice za njim.

Interpol zatvara vrata?

Poslije 13 dana od ove odluke i advokat Tobi Kedmen saopštio je da su ukinute crvene Interpolove potjernice koje su bile raspisane za Aronom Šavivom i bivšim agentom CIA Džozefom Asadom, koje je Specijalno državno tužilaštvo povezivalo sa pokušajem terorizma na dan parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine.

Kedmen je tada upozorio da je zbog niza ovih slučajeva moguće da “Interpol prestane da prima dalje zahtjeve od strane Crne Gore i zatvori svoja vrata toj saradnji”...

Specijalno državno tužilaštvo tereti Duška Kneževića da je državu oštetio za više destina miliona eura kao šef više organizovanih kriminalnih grupa - za pranje novca i zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju.

Biznismen je to više puta negirao tvrdeći da ga “SDT politički goni po nalogu šefa kriminalne hobotnice Mila Đukanovića”...

Do sada su pred Višim sudom potvrđene optužnice protiv Kneževića. U predmetu “Karbon” SDT ga tereti da je još sa četiri člana kriminalne grupe pričinio štetu kompaniji “Global Karbon” i pribavio protivpravnu korist od 1.942.000 eura.

Knežević je optužen i u predmetu “Aerodromi”, gdje je sa direktorima svoje Atlas banke Markom Nikolićem i Dijanom Zečević, Aerodrome Crne Gore oštetio za 3.000.000 eura.

Početak 2019. godine obilježila je afera “Koverta”, kada je Knežević objavio snimak na kojem se vidi kako funkcioneru Demokratske partije socijalista (DPS) i bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću predaje, kako je tvrdio, 97.500 eura.

Knežević je tvrdio da su to pare za finansiranje izborne kampanje vlasti i da je to uradio u dogovoru sa liderom DPS-a i aktuelnim predsjednikom države, Milom Đukanovićem.

Krajem decembra prošle godine SDT je podiglo optužnicu i u tom slučaju - Stijepoviću se na teret stavlja krivično djelo - pranje novca, dok je Knežević i tu iznačen kao organizator kriminalne grupe.

SDT je u martu podiglo optužnicu protiv predsjednika Atlas grupe i Đorđa Đurđića, nakon što je sprovedena istraga o zakonitosti izdavanja i odobrenja garancije Atlas banke AD Podgorica, na iznos od 12,5 miliona eura.

Iz SDT-a su na adresu Višeg suda u Podgorici poslate još i optužnice protiv Kneževića u slučaju e-komerc. Optužnicom je obuhvaćeno 108 fizičkih i 248 pravnih lica, kojima se na teret stavljaju krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, pranje novca, utaja poreza i doprinosa, u kojima SDT tvrdi da je budžet Crn Gore oštećen za više od 100 miliona eura...

Više od godinu jure bivšeg agenta CIA

Potjernice za bivšim agentom CIA Džozefom Asadom i političkim konsultantom Aronom Šavivom raspisane su 2018. godine, ali je odmah bilo jasno da gotovo ne postoje izgledi da će se američki državljani naći na optuženičkoj klupi Višeg suda, zbog optužbi da su učestvovali u pripremanju državnog udara pred izbore u jesen 2016. godine.

Osim toga, između SAD i Crne Gore ne postoje nikakavi pravni akti u procesu traženja i izručenja američkih državljana.

Asad je na gostovanju FOX televiziji saopštio da ga Crna Gora traži “jer te riječi - CIA, zavjera, puč - su veoma seksi i tako se dobija medijska pažnja”... SDT tvrdi da je Asad bio član kriminalne organizacije koja je pred izbore 2016. organizovala pokušaj državnog udara, odnosno da je, radeći za Šaviva, namjeravao da angažuje takođe bivšeg operativca CIA Brajana Skota da evakuiše učesnike operacije, što je Skot odbio.

Utiče li odluka i na sud u Londonu?

Veliko pitanje je kako će mišljenje Interpola o procesu protiv Duška Kneževića uticati na proces, koji se po zahtjevu Crne Gore za njegovu ekstradiciju vodi pred sudom u Londonu.

Kneževićev advokatski tim je saopštio da je ročište, koje je trebalo da bude održano u maju, odgođeno za period od 7. do 11. septembra 2020.

Kako su objasnili, do pomjeranja je došlo zbog "potrebe da relevantni međunarodni i regionalni stručnjaci u oblastima politike i ljudskih prava u Crnoj Gori dostave nezavisne izvještaje, koji su neophodni za glavnu raspravu".

Bonus video: