Ombudsman: Osuda huliganskog ispada, provokacija i prijetnji na vjerskoj i nacionalnoj osnovi

"Očekujući adekvatno sankcionisanje vinovnika, pozivamo na nultu toleranciju ovakvih pojava, a ljubitelje sporta da političke i druge stavove ne koriste za kompromitaciju i ugrožavanje sportskih takmičenja", navodi se u reagovanju

2732 pregleda0 komentar(a)
Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, Foto: Zaštitnik ljudskih prava i sloboda

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda (Ombudsman) osudio je huliganski ispad, provokacije i prijetnje na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, na fudbalskoj utakmici u Beranama i zatražio adekvatno sankcionisanje vinovnika.

Podsjeća se da su u proteklom periodu bili često u prilici da reaguju povodom izliva mržnje, netolerancije i diskriminacije u javnom prostoru Crne Gore.

"Očekujući adekvatno sankcionisanje vinovnika, pozivamo na nultu toleranciju ovakvih pojava, a ljubitelje sporta da političke i druge stavove ne koriste za kompromitaciju i ugrožavanje sportskih takmičenja", navodi se u reagovanju.

Ombudsman podsjeća da na to to obavezuju i standardi Savjeta Evrope, koji proizilaze iz Preporuke Evropske komisije za borbu protiv rasizma i netolerancije (ECRI) o opštoj politici o borbi protiv rasizma i rasne diskriminacije u oblasti sporta i protiv govora mržnje.

"Našem sportu potrebna je snažna podrška u podizanju kvaliteta, kao i promocija dobrih rezultata i aktivnosti, čemu definitivno ne doprinose huliganski i necivilizacijski ispadi navedenog tipa", navodi Zaštitnik.