Abazović: Odluka Bošnjačke stranke očekivana, nova vlada će imati Bošnjake i Albance

Lider platfotme "Crno na bijelo" Dritan Abazović nije mogao da potvrdi niti da demantuje informaciju da je on kandidat za ministra odbrane

52409 pregleda60 komentar(a)
Abazović, Foto: Boris Pejović

Lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović kazao je da je odluka Bošnjačke stranke o neulasku u novu Vladu je za njega očekivana, ali da poštuje drugačije mišljenje članova Glavnog odbora BS da na iskren poziv odgovore negativno.

On je gostojući u Vijestima u pola sedam na Televiziji Vijesti istakao da je odluka legitimna i da i dalje postoji mogućnost za saradnju.

"Nova vlada će imati Bošnjake i Albance. Niko ne polaže tapiju da predstavlja određene narode. Ostaje ispružena ruka svim manjinskim partijama", naglasio je on.

Abazović je kazao da u pojedinim resorima odlazeće Vlade dolazi do uništavanja dokumentacije i da se trenutno koristi vakum da bi se zapošaljavalo i pojedinim obezbjedile bolje pozicije.

Lider platforme "Crno na bijelo" komentarišući izjavu mandatara za sastav nove vlade od prije nekoliko dana kada je citirajući kralja Nikola istakao da je Crna Gora srpska država i snimak na kome Krivokapić ljubi srpsku zastavu je kazao proces kreiranja građanske države neće biti toliko brz.

"Ovo je momenat u kome mi treba da krenemo naprijed naravno da se ne mogu složiti sa svim potezima i sa svim izjava koje su se čule sa svih strana... Mislim da je izjava istorijski citat teksta. Naša sudbina je EU i treba izbjegavati sve moguće situacije koje bi mogle da uruše karakter Crne Gore, jer treba da je pomrimo", istakao je Abazović.

On je komentarišući izjave lidera Pokreta za promjene Nebojše Medojevića da zelena partija kao što je URA ne može da vodi bezbjednosni sektor kazao da će njegova partija obezbjediti eksperte, te da nije siguran može li neko ko je palio NATO zastave voditi Ministarstvo odbrane.

"Nijesam siguran da neki koji su vodili jake anti-NATO kampanje ili palili NATO zastave mogu da uđu u Ministarstvo odbrane, meni to ne zvuči logično ako mandataru ili nekom zvuči onda mi smo spremni da čujemo protuargumente", rekao je on.

Dodao je da su delegirali eksperte koji nisu članovi platforme "Crno na bijelo" kako bi pokrili neke bitne funkcije u Vladi.

Abazović je kazao da pregovori teku dobro i da se Vlada može očekivati do osmog novembra.

Lider platfotme "Crno na bijelo" Dritan Abazović nije mogao da potvrdi niti da demantuje informaciju da je on kandidat za ministra odbrane.

On je gostujuću u Vijestima u pola sedam na Televiziji Vijesti rekao da kad bi bio ministar odbrane odmah bi povukao odluku da planina Sinjajevina bude vojni poligon. Dodao je da bez obzira ko bude na čelu resora odbrane mora povući spornu odluku.

"To se lako rješava, mi imamo nekoliko prijedloga gdje bi mogle da se održavaju vježbe. Jedan je teren u blizini Nikšića, drugi u blizini Bjelopavlića.

Ne mogu sad da preciziram gdje tačno kako ne bi izazvao javnu polemiku, ali sa sigurnošću tvrdim da ima rješenja", rekao je Abazović.

On je dodao da je Crna Gora ustavno uređena kao ekološka država i da je NATO spreman da se prilagodi specifičnostima.

"Mi smo treba da procijenimo u kost benefit analizi šta nam je bolje da imamo poligon ili da imamo drugi najveći pašnjak koji je netaknut, tu je računica vrlo jednostavna, a Vojska Crne Gore može trenirati i negdje u regionu On je dodao da je rijedak sučaj kao što je to sa odlazećim ministraom odbrane Predragom Bošković da neko u ovakvoj situaciji urušava ugled jedne institucije.

"Bošković radi nešto krajnje neodgrovorno. On urušava ugled Ministarstva odbrane i to je poražavajuća činjenica. Mi moramo da dodnesemo odluku da li želimo da budemo ekološka država ili država koja ne mari za životnu sredinu, kao da imamo neiscrpne resurse", zaključio je Abazović.