BS glasala protiv učešća u novoj vlasti: Podržaćemo sve pozitivne i reformske procese

Predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović se u petak sastao sa mandatarom za sastav nove vlade Zdravkom Krivokapiće sa kojim je vodio pregovore o učešću manjinskih partija u novoj vlasti

82414 pregleda 2696 reakcija 237 komentar(a)
Sa sjednice GO BS, Foto: Jadranka Ćetković
Sa sjednice GO BS, Foto: Jadranka Ćetković

Bošnjačka stranka glasala je protiv učešća u novoj vlasti na sjednici Glavnog odbora, saznaju "Vijesti".

Glavni odbor BS danas u Rožajama donio je odluku da ne bude dio vladajuće većine. Za takvu odluku, od 77 prisutnih članova čak 76 su bili za i jedan uzdržan.

Predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović se u petak sastao sa mandatarom za sastav nove vlade Zdravkom Krivokapiće sa kojim je vodio pregovore o učešću manjinskih partija u novoj vlasti.

"Razlog nesaradnje je različit pristup političkim procesima i ideološke razlike" saopšteno je Vijestima iz te stranke.

Na dnevnom redu sjednice osim odluke o učešću u novoj Vladi bila je i analiza rezultata parlamentarnih izbora, kao i aktuelna politička situacija.

GO BS je , analizirajuci aktuelnu politicku situaciju, svojom jedinstvenom odlukom, podrzao opredjeljenje da BS ostane, kao i dosada, samosvojan i autentican politicki subjekat, predstavnik politickih interesa bosnjackog naroda i drugih građana, naveo je nakon održanog Glavnog odbora politički direktor stranke Suljo Mustafić. On je, između ostalog naveo da "Bošnjacka stranka ostaje privrzena principima demokratije, vladavine prava i demokratskih reformi", te da će podržati sve procese koji su usmjereni evropskim integracijama, prozapadnom putu, snaženju institucija, unaprjeđenju položaja i statusa Bošnjaka, u političkoj, ekonomskoj i socijalnoj sferi. "Bićemo partner svim demokratskim snagama, i iz vlasti i iz opozicije, koje imaju ove ciljeve i podržacemo sva zakonska rješenja u tom pravcu", kazao je on. Kako dalje dodaje, "zbog različitog pristupa i određenih ideoloških razlika sa nekim članicama nove vlasti, oko važnih društvenih pitanja u Crnoj Gori, te odnosa prema manjinskim narodima, kako u nedavnoj prošlosti, tako i sadašnjih političkih programa , Glavni odbor Bosnjačke stranke smatraju da ona, u ovom političkom trenutku, ne treba biti članica buduce Vlade".

Kako se navodi u zaključcima sa sjednice GO, Bošnjačka stranka ce budno pratiti sva naredna dešavanja i podržavati sve pozitivne i reformske procese.

"Bićemo partneri u svim buducim projektima Vlade usmjernim drustvenom i ekonomskom boljitku, kao i svim politickim snagama koje su okrenute dobrobiti građanske, multietnicke i evropske Crne Gore", navodi on.

Na pitanje šta znači da neće biti dio vlasti "u ovom trenutku" Mustafić je kazao da će BS veoma budno posmatrati naredne političke procese kao i buduće Vlade "i u tom smislu ćemo biti partneri u zakonskim rješenjima koja idu u pravcu unapređenja svega sto smatramo da je važno za sve građane Crne Gore, koja dakle nas opredjeljuju da ne treba da budemo članica Vlade, što naravno znači da cemo budno motriti, posmatrati sva dešavanja i na osnovu toga razmišljati u kom obliku ćemo sarađivati u nekom narednom periodu sa izvršnom vlasti i političkim subjektima..."

Bonus video: