Sahranjen mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sahranjen je danas u kripti Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. Liturgiju i opijelo služio je patrijarh srpski Irinej. Amfilohije je po svojoj želji sahranjen u kripti Sabornog Hrama u Podgorici u grobu koji je pripremljen za njegovog života. Amfilohije je preminuo u petak, 30. oktobra 2020. godine.

287928 pregleda275 komentar(a)
Irinej u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, Foto: Savo Prelević
01.11.2020. 16:48h
08:47h

Stigao je i ambdsador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović.

08:42h

U Hram Hristovog Vaskrsenja stigao je i mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić.

08:17h

Na sahranu Amfilohija dolaze predsjednici Opštine Budva i Kotor, Marko Carević i Vladimir Jokić, predsjednik Skupštine opštine (SO) Budva Krsto Radović i predsjednik SO Kotor, Dejan Vukšić.

FOTO: Dušan Cicmil
FOTO: Dušan Cicmil
FOTO: Dušan Cicmil
Izmjena: 14:54h
08:10h

Prethodna dva dana su masovno kršene mjere Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) za suzbijanje širenja koronavirusa, a i jutros se vidi da dio prisutnih ispred Hrama ne nosi maske i ne drži distancu, a slično je i unutar Hrama.

foto: Dušan Cicmil

Za razliku od juče oko kovčega je postavljena ograda.

Ograda je postavljena oko kovčegafoto: Boris Pejović
08:06h

Građani se okupljaju ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja.

FOTO: Dušan Cicmil
FOTO: Dušan Cicmil
FOTO: Dušan Cicmil
FOTO: Dušan Cicmil
FOTO: Dušan Cicmil
07:53h
FOTO: Boris Pejović
FOTO: Boris Pejović
FOTO: Boris Pejović
FOTO: Boris Pejović
FOTO: Boris Pejović
FOTO: Boris Pejović
FOTO: Dušan Cicmil
FOTO: Dušan Cicmil
FOTO: Dušan Cicmil
07:40h

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, od funkcionera odlazeće vlasti sahrani će prisustovati ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka.

Najavljeno je da će sahrani prisustovati visoka delegacija Vlade Republike Srbije i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BIH) Milorad Dodik.

Prema izvorima “Vijesti” iz Mitropolije, za praćenje sahrane akreditovani su novinari iz Srbije, Republike Srpske, Rusije, Francuske, Austrije i Njemačke.

Najavljeno je i da će sahranu prenositi Javni servis.

Zbog smrti mitropolita dan žalosti danas je proglašen u šest opština - Tivtu, Kotoru, Herceg Novom, Budvi, Beranama i Plužinama, ali ne i u cijeloj državi, što je od odlazeće Vlade tražio mandatar Zdravko Krivokapić.

07:35h

U Crnoj Gori danas će u svim gradovima i manastirima gdje je to moguće biti služena Sveta zaupokojena Liturgija u devet sati, nakon koje će biti održan pomen Amfilohiju.

07:27h

Liturgiju će sa početkom u devet časova služiti patrijarh srpski Irinej.

U nastavku liturgije biće služeno opijelo, nakon čega će tijelo mitropolita Amfilohija biti položeno u grobnicu u kripti Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

U toku liturgije govoriće episkop bački Irinej, a nakon opijela patrijarh srpski Irinej, akademik Matija Bećković, mandatar za satsav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić, predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, kao i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.