SDT utvrdilo da nema protivzakonitog uticaja Leposavića

Evropski sud za ljudska prava je više puta potvrdio stav da „u demokratskom društvu sudovi moraju postupati tako da nadahnjuju povjerenje u javnosti“, te da je u slučajevim od velikog javnog značaja dozvoljena čak i njihova oštra kritika, naveo je ministar

33280 pregleda28 komentar(a)
Leposavić, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) neće krivično goniti ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića za protivzakonit uticaj, a nakon što je ranije Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) utvrdila da je ugrozio javni interes vršeći, kako se navodi, neprimjeren uticaj na samostalnost i nezavisnost pravosudnih organa.

Povod za stav ASK je ministrovo mišljenje o predmetu poznatom kao državni udar, u kome je SDT podiglo optužnicu a Apelacioni sud je u postupku donošenja pravosnažne presude.

Iz SDT je ranije saopšteno da su dali naloge da im se dostave orginalne izjave ministra Leposavića i dopisi o njegovim javnim istupima, nakon čega će ga u svojstvu građanina pozvati na saslušanje. To se, ipak, prema informacijama “Vijesti” nije desilo, a u ponedjeljak je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić uputio službeni odgovor ministru u kome se, prema inofmacijama “Vijesti”, navodi da nema osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo iz člana 422 Krivičnog zakonika.

U tom članu piše da protivzakonit uticaj čini “ko neposredno ili preko trećeg lica zahtijeva ili primi mito ili prihvati obećanje mita za sebe ili drugog da korišćenjem svog službenog ili društvenog položaja ili stvarnog ili pretpostavljenog uticaja posreduje da se izvrši ili ne izvrši neka službena radnja”.

Katnić navodi i da je predmet formiran povodom Leposavićevog gostovanja u emisiji na Televziji A1 Montenegro.

Leposavić je početkom decembra na A1 televiziji kazao da je postupak za “državni udar” pravni skandal, da je “taj postupak zreo za ponavljanje” i da postoji mogućnost institucionalnog odgovora, odnosno da Skupština razmišlja o mogućnosti donošenja zakona o amnestiji ukoliko bi se potvrdila prvostepena presuda za pokušaj terorizma liderima Demokratskog fronta Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću.

U ekspresnom postupku je zatim ASK utvrdila da je ministar pravde ugrozio javni interes. Oni su pozvali Leposavića da se uzdržava od izjava koje imaju za cilj vršenje uticaja na nezavisno pravosuđe.

Nezavisni ekspert za borbu protiv korupcije Drago Kos ocijenio je da bi ministar pravde Vladimir Leposavić zbog komentarisanja nepravosnažnog sudskog slučaja “državni udar” trebalo da snosi političku odgovornost, ali da nema prakse u svijetu da je nosilac izvršne vlasti pravno odgovarao za ugrožavanje javnog interesa.

Bivši v. d. pomoćnika direktora ASK-a, sada advokat Mladen Tomović, ranije je rekao da je odluka ASK-a presedan koji ne poznaje regionalna ni međunarodna antikorupcijska praksa: ovakvim stavom “Agencija je otvorila prostor da suprotno svrsi zbog koje je osnovana, u izvjesnom smislu disciplinuje javne poslenike za izgovorenu riječ, čime je izašla van okvira antikorupcijskog djelovanja”.

U otvorenom pismu ASK-u Leposavić je naveo da nezavisnost sudova ne postoji zbog sudova, nego zbog građana i zaštite njihovih prava i da Vlada, čiji je on ministar, ne štiti paralelne centre moći već se bore za njihovo eliminisanje.

Potrebe javnog interesa i veliko nepovjerenje građana u vezi sa predmetnim sudskim postupkom apsolutno dozvoljavaju kritički komentar.

Za dvije sedmice ističe rok u kome bi ministar trebalo da obavijesti ASK o tome šta je uradio da ispoštuje njegove preporuke. Agencija je obavezala Leposavića da se uzdrži od postupanja kojim može da utiče na sudstvo:

“Obavezuje se ministar da se, bez daljeg odlaganja, uzdrži od izjava, postupanja i radnji koje imaju za cilj vršenje uticaja na nezavisno pravosuđe, te da u svim budućim analognim situacijama dosljedno poštuje pozitivnopravne propise i međunarodne standarde na način koji ne izaziva sumnju u narušavanje integriteta državnih institucija”, navodi se u preporuci.