Krapović osudio odstrjel mečke: Moratorijum na lov jedno od rješenja

"Medvjed kao zaštićena vrsta u Evropi taj status mora da uživa i u Crnoj Gori, kao zemlji kandidatu na putu ka EU"

7919 pregleda16 komentar(a)
Krapović, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, Dragan Krapović osudio je odstrjel mečke u Beranama i ugrožavanje života mečadi, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore

Poslanik Demokrata je kazao da je moratorijum na lov je jedno od rješenja kojim bi se omogućila zaštita ugroženih i skoro ugroženih vrsta.

"Medvjed kao zaštićena vrsta u Evropi taj status mora da uživa i u Crnoj Gori, kao zemlji kandidatu na putu ka EU. Očuvanje medvjeda u prirodi naš je zajednički interes za budućnost. Radi njegovog očuvanja neophodno je pravilno upravljati ovom populacijom uz podizanje svijesti stanovništa i učenje o tome da se ne degradiraju staništa medvjeda, pa samim tim neće ni biti prinuđen da se približava naseljima", rekao je Krapović.

Krapović je dodao da Krivični zakonik Crne Gore kao krivično djelo prepoznaje ubijanje i mučenje životinja i razaranje njihovog staništa.

On je pozvao sve institucije da dosljedno sprovode zakonske odredbe u cilju zaštite živog svijeta i njihovih staništa kako se ni ova ni slične situacije nikada više ne bi ponovile.

"Odbor u čijoj je nadležnosti oblast lovstva sa punom pažnjom će pratiti pripremu i implementaciju zakonskih rješenja u oblasti divljači i lovstva", rekao je Krapović.