Ministarstvo poljoprivrede sazvalo hitan sastanak: Krenućemo u sistematsko rješavanje problema krivolova

U saradnji sa MUP-om ovo Ministarstvo radiće na rješavanju problema korišćenja vatrenog oružja u lovu, kao i usaglašavanja broja registrovanog oružja sa brojem korisnika koji plaćaju lovačku članarinu da bi se došlo do podatka koliko oružja je u zloupotrebi

16545 pregleda 22 reakcija 18 komentar(a)
Sa današnjeg sastanka, Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
Sa današnjeg sastanka, Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Povodom aktuelnog problema krivolova, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović, sa saradnicima sazvao je hitni sastanak sa predstavnicima udruženjima lovaca i nevladinih organizacija.

Kako je iz ministarstva saopšteno sa sastanka je poručeno da je neophodno pristupiti sistematskom rješavanju problema krivolova u Crnoj Gori.

"Prvi potez će biti pokušaj spašavanja mečića. Akcija će biti sprovedena u toku sjutrašnjeg dana, kojom prilikom će ministar, sve nadležne službe (inspekcijske i lokalne), lokalna udruženja na terenu i zainteresovani građani u Beranama preduzeti sve neophodne mjere u cilju pronalaženja i zaštite mladunaca, koji nijesu dovoljno odrasli za samostalno preživljavanje u divljini", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo će zatražiti izjašnjenja od odgovornih lica i institucija nakon čega će inicirati inspekcijski nadzor u Beranama.

Na sastanku je, kako se navodi, dogovoreno da se krene sa sistematskim rješavanjem problema, kroz analizu i primjenu zakona, u cilju iznalaženja rješenja kako bi se krivolovu trajno stalo na put.

"U saradnji sa MUP-om ovo Ministarstvo radiće na rješavanju problema korišćenja vatrenog oružja u lovu, kao i usaglašavanja broja registrovanog oružja sa brojem korisnika koji plaćaju lovačku članarinu da bi se došlo do podatka koliko oružja je u zloupotrebi", piše u saopštenju.

Kako su prenijeli Stijović je istakao da će svaki vid krivolova biti procesuiran. Najavljeno je preispitivanje lovačkih nadoknada, korišćenja lovačkog oružja kao i lovačkih pasa u lovu, način lova u lovištima posebne namjene i dr.

"Aktivno će se raditi i na podizanju svjesti o značaju divljači i ptica za biodiverzitet i životnu sredinu".

Sastanak je održan zbog aktuelnog problema krivolova, a sa posebnim osvrtom na slučaj koji se juče desio u Beranama, kada je ubijena mečka, a nije poznato šta se desilo sa mladuncima.

Takođe, u jučerašnjem danu ubijena je i sova ušara u Podgorici, dok je prije nekoliko dana ubijena srna sa lanetom, kao i dva bjeloglava supa sa satelitskim transmiterima iz Hrvatske, a zabilježeni su i drugi slučajevi stradanja divljači i ptica počinjeni od NN lica na teritoriji Crne Gore.