Konjević: Potraživanja od Vektre se neće moći naplatiti; Konatar: Primjer kumovsko-prijateljsko-političke veze sa DPS

Kompanija Vektra Montenegro državi Crnoj Gori za poreze duguje preko pet miliona eura, a sve Brkovićeve firme oko 19 miliona

23115 pregleda31 komentar(a)
Brković, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Nakon što je prošle sedmce Privredni sud proglasio stečaj u kompaniji Vektra Montenegro, biznismena Dragan Brkovića, stečajna uprava najavila je žalbu, ne bi li se, prodajom imovine, pokušali naplatiti povjerioci, potvrdio je Televiziji Vijesti stečajni upravnik Radojica Grba.

Povezani članci

03. April 2021.

Bankrotirala “Vektra Montenegro”

Predstavnici vlasti i opozicije u skupštinskom Odbor za ekonomiju, finansije i budžet saglasni su da je u slučaju ove kompanije zakazala država, godinama tolerišući milionske dugove i neodgovorno poslovanje, a štetu će trpjeti svi – od države, preko zaposlenih do ostalih povjerilaca.

Samo ova kompanija državi Crnoj Gori za poreze duguje preko pet miliona eura, a sve Brkovićeve firme oko 19 miliona.

Ukupni dugovi oko 170 miliona , vrijednost kompanije minus 16 i po miliona eura – posljednji su bilansi kompanije Vektra Montenegro, u kojoj je Privredni sud prošle sedmice proglasio bankrot.

Stečajni upravnik Radojica Grba kaze kako će se, uz saglasnost Odbora povjerilaca, žaliti na rješenje o bankrotu, nakon čega Apelacioni sud ima rok od mjesec da to rješenje potvrdi ili odbaci.

Poslije toga znaće se, ide li se u proodaju imovine ili cijele firme, u pokušaju izmirenja dugova.

Kakve su posljedice bankrota kompanije, koja je godinama na crnoj listi poreskih obveznika?

"Svako ko je imao potraživanja od Vektre neće ih moći naplatiti", rekao je Raško Konjević, član skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet i poslanik Socijaldemokratske partije (SDP).

Državi, firma biznismena Dragana Brkovića za poreze duguje oko pet miliona i 200 hiljada eura.

Njen žiro-račun je neprekidno u blokadi skoro pet godina.

Miloš Konatar iz Građanskog pokreta URA, takođe član Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, objašnjava posljedice, ali i uzrok ovakvog stanja.

"Ovo je još jedan tipičan primjer firme koja je u kumovsko-prijateljsko-političkim vezama sa vrhom DPS (Demokratska partija socijalista) i kao po pravilu, nažalost, cijenu će platiti građani Crne Gore i država. Govorimo o desetinama miliona eura duga i prema radnicima i prema državi i u ovom trenutku oni će nažalost pretrpjeti najveću štetu", rekao je Konatar.

Kompanija je zbog velikih dugova bila u stečaju u periodu od 2012. do 2015, ali kroz reorganizaciju.

Takozvani prethodni stečajni postupak ponovo je uveden u aprilu 2019., na zahtjev švajcarske banke - NLB Interfinanz, koja je godinama potraživala oko 55 miliona eura , po osnovu nevraćenih kredita.

Stečaj u Vektru Montenegro potom je uveden u januaru ove godine, niko nije podnio plan reorganizacije u zakonskom roku, a javni izvršitelj oduzeo je Brkovuću kompaniju i ona je postala vlasništvo banke iz Ciriha.

Konatar i Konjević saglasni su da su da je odgovornost na nadležnim državnim organima, koji nijesu na vrijeme sankcionisali neodgovorno poslovanje nakon privatizacije preduzeća koja su bila u u vlasništvu države.

"Problem je što država u startu striktno nije pratila realizaciju privatizacionioh ugovora, investicionu obavezu vlasnika, već se to tolerisalo, zbog nekih drugih benefita koji je jedan uski krug ljudi povlačio iz toga. Brković koji je vlasnik Vektre je izvukao ličnu milionasku korist iz svega toga, a firma je otišla u bankrot", rekao je Konatar.

"Mora se postaviti pitanje zašto Poreska uprava nije na vrijeme nije pokušavala neke od tih stvari da naplati, i sa druge stane, da li je Privredni sud na efikasan način u pravom trenutku, kada je podnijet zahtjev, otvorio proceduru stečaja i pokušao da nešto od toga naplati", kazao je Konjević.

Očigledno i jedna i druga institucija, posebno prva, je napravila ozbiljana propuste u svom radu

Na kompaniju Vektra Montenegro vodi se preko 310 hiljada kvadrata zemljišta, najviše u Pljevljima, kao i 35 hiljada kvadrata raznih građevinskih objekata.

Sva ova imovina već se nalazi pod zalogama i hipotekama za dugove. Vektra Montenegro je vlasnik u firmama “Vektra Boka” i “Horizon Logistics”, ali su i one u stačaju, kao i “Vektra Jakić” čiji je račun u blokadi zbog milionskih iznosa. Prema crnoj poreskoj listi, iz novembra prošle godine, sve Brkovićeve kompanije za poreze duguju oko 19 miliona eura.