Bankrotirala “Vektra Montenegro”

Banka iz Švajcarske u januaru zbog dugova zaplijenila firmu od osnivača i dugogodišnjeg vlasnika Dragana Brkovića

76674 pregleda 812 reakcija 156 komentar(a)
Kompanije uništene, ostali milionski dugovi: Brković, Foto: Luka Zeković
Kompanije uništene, ostali milionski dugovi: Brković, Foto: Luka Zeković

Privredni sud je u kompaniji “Vektra Montenegro” proglasio bankrot, a stečajni upravnik Radojica Grba pokušaće da dugove povjeriocima izmiri prodajom imovine ili cijele firme kao pravnog lica, navedeno je u rješenju Privrednog suda od 31. marta, u koje "Vijesti" imaju uvid.

U obrazloženju rješenja je navedeno da je stečaj uveden 15. januara ove godine, kao i da niko nije podnio plan reorganizacije u zakonskom roku, zbog čega je sudija Zoran Ašanin po službenoj dužnosti donio rješenje o bankrotu. Navedeno je i da je ovo rješenje donijeto nakon što su spisi predmeta vraćeni iz Specijalnog državnog tužilaštva. Nije precizirano zbog čega je tužilaštvo tražilo spise iz ovog slučaja.

Na rješenje o bankrotstvu žalbu mogu u roku od osam dana podnijeti stečajni upravnik ili odbor povjerilaca.

“Vektra Montenegro” je nekada bila glavna kompanije biznismena Dragana Brkovića, ali je zbog dugova javni izvršitelji krajem januara ove godine oduzeo ovu kompaniju Brkoviću i ona je postala vlasništvo banke NLB Interfinanz iz Ciriha u Švajcarskoj.

Ukupni dugovi su preko 160 miliona, a država za porez potražuje 5,2 miliona. Sva imovina se nalazi pod zalozima i hipotekama za dugove. Kompanija formalno vrijedi minus 16,5 miliona

Privredni sud pokrenuo je početkom aprila 2019. takozvani prethodni stečajni postupak protiv “Vektre Montenegro” na zahtjev Švajcaraca, koji su godinama potraživali oko 55 miliona eura po osnovu nevraćenih kredita.

NLB Interfinanz je preko izvršitelja u ljeto 2019. godine pokušao da preuzme kontrolu u “Vektri Montenegro” i da registruje novog direktora tog preduzeća, ali je prvostepeno rješenje poništilo tadašnje Ministarstvo finansija.

Kompanija je zbog velikih dugova bila u stečaju i u periodu od 2012. do 2015, ali kroz takozvanu reorganizaciju.

Prema finansijskim izvještajima sa kraja prošle godine, “Vektra Montenegro” ima ukupne kratkoročne i dugoročne obaveze - dugove od 168 miliona eura, dok je sama vrijednost kompanije negativna i iznosi minus 16,5 miliona eura.

Njen žiro-račun je u neprekidnoj blokadi već skoro pet godina. Na kompaniju se vodi preko 310 hiljada kvadrata zemljišta, od čega najviše u Pljevljima 220 hiljada kvadrata, kao i 35 hiljada kvadrata raznih građevinskih objekata. Sva ova imovina već se nalazi pod zalogama i hipotekama za dugove.

“Vektra Montenegro” je vlasnik u firmama “Vektra Boka” i “Horizon Logistics”, ali su i one u stačaju, kao i “Vektre Jakić” čiji je račun u blokadi zbog 20 miliona eura. Samo ova Brkovićeva firma za poreze državi duguje 5,2 miliona eura, ali je pitanje da li će se išta od ovog duga moći naplatiti. Prema crnoj poreskoj listi iz novembra prošle godine, sve Brkovićeve kompanije za poreze duguju 19 miliona eura.

Bonus video: