Vratnica je tužbu podnio 2018. godine

"U ovom predmetu ukupno je zakazano do sada 10 ročišta, od kojih je tri odloženo na isključivi zahtjev Vratnice, a jedno ročište je odloženo zbog toga što je Vratnica preinačio tužbu, kada Sud mora ostaviti zakonski rok za izjašnjenje tuženom", kazali su iz Suda

7552 pregleda1 komentar(a)
Osnovni sud Podgorica (ilustracija), Foto: Boris Pejovic

Povodom teksta objavljenog u “Vijestima” od 11. juna pod naslovom “Sudski proces traje dvije decenije”, a u vezi sa tužbom Podgoričanina Borisa Vratnice protiv Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) zbog uništavanja imovine, reagovali su iz Osnovnog suda.

Reagovanje prenosimo integralno:

“Netačno je da Borisu Vratnici pred Osnovnim sudom u Podgorici, sudski postupak traje dvije decenije, tužbu je podnio 20.04.2018. godine, a prvo ročište je zakazano 01.11.2018. godine, nakon prijema odgovora na tužbu.

U ovom predmetu ukupno je zakazano do sada 10 ročišta, od kojih je tri odloženo na isključivi zahtjev Vratnice, a jedno ročište je odloženo zbog toga što je Vratnica preinačio tužbu, kada Sud mora ostaviti zakonski rok za izjašnjenje tuženom. Ostala ročišta su ili održana ili odložena i to zbog epidemije kovid 19 virusom, bolničkog liječenja vještaka angažovanog u predmetu, a u konačnom i zbog obustave rada advokata.

Boris Vratnica je podnio tužbu za naknadu štete u vidu izmakle dobiti zbog postavljenih dalekovoda aprila 2018. godine, od 10 zakazanih ročišta četiri je odloženo na njegov zahtjev a ostala ročišta su održana ili odložena iz zakonskih razloga.

Povezani članci

11. Jun 2021.

Sudski proces traje dvije decenije

U spornom tekstu Vratnica postavlja pitanje ‘Ali, kako je moguće da jedan sudski proces može toliko da traje. Kakva je to poruka o Crnoj Gori u poglavljima 23 i 24, a tiču se vladavine prava’, pa je nejasno kako je autor teksta koji je kao novinar neposredno više puta prisustvovao glavnoj raspravi u ovom predmetu, odlučio da ovako subjektivno i neistinito doživljavanje postupka od strane Vratnice prenese javnosti kao činjenice, ne obraćajući se sudu za njihovu provjeru.

Ako je cilj teksta informisanje javnosti o pitanjima od opšteg interesa kao što je pitanje blagovremenog postupanja suda, onda je nedopustivo da kod pravila istraživačkog novinarstva ovakav tekst bude baziran ne samo na jednostranom kazivanju već i pravno laičkom jeziku subjektivnog doživljaja jedne strane, bez utemeljenja u stvarnom činjeničnom stanju.

Podsjećanja radi, Vratnica je od 2000. godine, u više navrata naplatio naknadu štete od CGES po pravosnažnim sudskim odlukama, a pred ovim sudom je podnio treću tužbu u aprilu 2018. godine, pa se postavlja pitanje koji to proces Vratnicu iscrpljuje u trajanju od dvije decenije”.