Sudski proces traje dvije decenije

Pred podgoričkim Osnovnim sudom odložena rasprava po tužbi CGES zbog postavljanja dalekovoda na privatnom imanju

6572 pregleda 5 komentar(a)
Foto: MILAN TIMOTIC
Foto: MILAN TIMOTIC

Pred podgoričkim Osnovnim sudom juče je odložena rasprava po tužbi Borisa Vratnice protiv Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), koji je tu kompaniju tužio zbog uništenja njegovog zemljišta 1998. kada je tadašnja Elektroprivreda postavljala tri dalekovoda visokog napona.

Sudija Marija Bošković je raspravu odložila za 7. jul, jer se nisu pojavili advokati, koji su u štrajku.

Vratnica još od 2000. godine traži naknadu štete od CGES, jer ne može da koristi svoje parcele na pravi način, a prethodno je tražio da to preduzeće u cjelosti otkupi zemljište. Iz CGES su to odbili.

Kako je istakao, njegova borba za pravdu traje neopravdano dugo, a tokom tog procesa “doveden je do granica izdržljivosti i zdravstveno i materijalno”.

“To je proces koji me iscrpljuje, ali se borim za svoju imovinu i neću odustati. Ali, kako je moguće da jedan sudski proces može toliko da traje. Kakva je to poruka o Crnoj Gori u poglavljima 23 i 24, a tiču se vladavine prava”, istakao je Vratnica.

On je naglasio da je njegov slučaj klasičan primjer kako ne treba da se radi, odnosno kojim se šalje poruka da građanin nije na prvom mjestu.

Vratnica je na zemljištu u Tološima namjeravao da pokrene poljoprivrednu proizvodnju, odnosno postavi i plastenik, zbog čega je i sklopio ugovor sa CKB bankom.

Za vrijeme trajanja procesa, odbijen je tužbeni zahtjev Vratnice, a u toku postupka upravnog i parničnog, bilo je čak 12 vještačenja institucija i sve su ukazivale da je predmetno zemljište apsolutno trajno uništeno, a da porodica trpi trajnu i stalnu štetu.

Vratnici je novim tužbenim zahtjevom 2009. godine za period do 2012, a koji je vođen pred Osnovnim sudom u Cetinju i pravosnažno okončan pred Vrhovnim sudom, usvojena djelimična naknada.

Nakon toga je u cilju postizanja trajnog ugovora o naknadi štete, a koji CGES nije prihvatio, Vratnica pokrenuo treću tužbu 2018. godine pred Osnovnim sudom u Podgorici.

Tadašnja Elektroprivreda, a danas Crnogorski elektroprenosni sistem, 1998. je postavio tri dalekovoda visokog napona čime je navedene parcele u potpunosti uništio, a što je potvrđeno ranijim nalazima vještaka elektro, poljoprivredne i geodetske struke.

Bonus video: