Zagreb Prajd: Prvi put u desetak godina na dan Povorke ponosa došlo do provale homofobnog fašističkog nasilja

Organizacija od policije očekuje da sve napade obrađuje kao zločine iz mržnje, prenosi Hina

4376 pregleda0 komentar(a)
Sa gej parade u Zagrebu, Foto: (BETAPHOTO/HINA/Damir SENCAR/DS

Organizacija Zagreb Prajd je saopštila da se juče "prvi put u deset godina dogodila provala homofobnog nasilja" na dan Povorke ponosa LGBTIQ zajednice u Zagrebu.

"Prvi put u desetak godina na dan Povorke ponosa LGBTIQ zajednice, Zagreb Prajda, došlo je do provale homofobnog fašističkog nasilja, u nizu napada, paleži i uvreda, u različitim djelovima grada", navodi se u saopštenju.

Organizacija od policije očekuje da sve napade obrađuje kao zločine iz mržnje, prenosi Hina.

Pozivajući se na izvještaje iz policije, kažu da se najgori napad dogodio u subotu oko 22.30 na Trgu Marka Marulića gde je više homofoba udarilo gej mladića šakom u lice, pa su mu iz ruke oteli i zapalili zastavu duginih boja, da bi onda za sada nepoznata ženska osoba prišla 32-godišnjakinji i 21-godišnjaku te ih oboje šakom udarila u lice.

"Zagreb Prajd stupio je u kontakt s nekim od žrtava ovog zločina podstaknutog mržnjom prema LGBTIQ osobama i pružićemo im pravnu i drugu podršku u krivičnom postupku do kojeg mora doći jer su počinioci privedeni", istakli su.

U saopštenju se dodaje i da je isto veče jedna mlada lezbejka napadnuta u Novom Zagrebu i to od strane četiri muškarca koji su uočili da ima zastavu duginih boja.

Nakon što su joj istrgli zastavu, udarili su je, bacili na pod i onda "kukavički pobjegli".

U poslijepodnevnim satima na Srednjacima dvije lezbejke su izvrijeđane i pljunute.

Organizatori parade ističu da je bilo još neprijavljenih incidenata, prijetnji, zastrašivanja i vulgarnih ispada i pozvali su sve moguće žrtve da im se jave i da napade, uz njihovu pomoć, prijave.

Poručuju da LGBTIQ mladi, koji su najčešće žrtve ovakvog tipa nasilja u javnom prostoru, neće nikada pristati da žive u ormaru, što su juče glasno i pokazali u Povorci ponosa.