u pratnji policije, bez značajnijih incidenata

Oko 2.000 građana na gej paradi u Zagrebu: Došli i Tomašević, Milošević...

U 20. Povorci ponosa u Zagrebu mogli su da učestvuju samo oni sa digitalnom EU kovid potvrdom koja sadrži podatke o preboljevanju, vakcinisanju ili negativnom PCR testu u posljednjih 48 sati

10665 pregleda 9 komentar(a)
Sa gej parade u Zagrebu, Foto: BETAPHOTO/HINA/Admir BULJUBASI/DS
Sa gej parade u Zagrebu, Foto: BETAPHOTO/HINA/Admir BULJUBASI/DS

Oko 2.000 građana učestvovalo je danas na gej paradi u Zagrebu, koju su svojim dolaskom podržali potpredsjednik Vlade Boris Milošević iz Samostalne demokratske srpske stranke, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i brojni političari s lijevog političkog spektra.

Povorka je u pratnji policije, bez značajnijih incidenata, prošla centralnim gradskim ulicama, od Ruzveltovog trga do parka Ribnjak gdje je održan završni program.

U 20. Povorci ponosa u Zagrebu mogli su da učestvuju samo oni sa digitalnom EU kovid potvrdom koja sadrži podatke o preboljevanju, vakcinisanju ili negativnom PCR testu u posljednjih 48 sati.

Više desetina redara provjeravalo je imaju li svi valjane potvrde.

Učesnici su nosili zastave duginih boja i brojne transparente na kojima se isticalo "Ljubav ne pita šta je ispod haljine/pantalona", "Ponos bez predrasuda" i "Ljubav se ne liječi".

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević izjavio je da je došao da podrži različitost i ravnopravnost.

"Da svi pojedinci i društvene grupe u Hrvatskoj uživaju isti nivo slobode i jednakosti, da niko zbog svoje različitosti, vjeroispovijesti, etničke pripadnosti ili polne orijentacije, ne bude izložen govoru mržnje ili bilo kakvom drugom zločinu iz mržnje", rekao je Milošević novinarima.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević naglasio je da Zagreb pokazuje da je otvoreni grad.

"Napredovali smo. Ovo je prvi put da gradonačelnik dolazi na Prajd u Zagrebu. Bio sam prvo kao građanin, pa kao poslanik i sad kao gradonačelnik", rekao je Tomašević novinarima.

Tomašević
Tomaševićfoto: BETAPHOTO/HINA/Admir BULJUBASI/DS

On je poručio da nova gradska vlast želi da pokaže da "niko ne smije da bude diskriminisan po bilo kojoj osnovi".

Organizatori okupljanja istakli su u proglasu da je proteklih 20 prajdova učinilo Zagreb i Hrvatsku "boljim, demokratičnijim, radosnijim mjestom za život svih građanki i građana".

"Šireći prostore naše slobode, učinili smo slobodnijim čitavo društvo", navodi se u proglasu koji je pročitan na skupu.

Istaknuto je, međutim, i da njihove borbe nisu završene.