Demokrate: DF-u je svako sa kim započne saradnju "izdajnik" kroz pet minuta

"Izborna pravila ne nalažu da građani moraju da trpe to što vi ne možete ni sa kim živim"

18585 pregleda54 komentar(a)
Foto: Demokratska Crna Gora

Demokratska Crna Gora opštužila je jednog od lidera Demokratskog fronta, Andriju Mandića da po naredbama predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i Srbije Aleksandra Vučića na jesen planira proteste protiv Vlade.

Demokrate su saopštile i da Demokratska partija socijalista i Demokratski front "svojim pećinskim nacionalizmom i lažima trideset godina uništavaju Crnu Goru".

Demokratski front ranije danas optužio je Demokrate da "štiteći fotelje i ne dozvoljavajući poštovanje izborne volje građana, zaboravljaju ko je nosilac pobjede od 30. avgusta".

Iz DF su naveli i da lideru Demokrat i predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću treba da bude jasno da "ne mogu i premijer i predsjednik Skupštine biti iz istog političkog bloka koji ima svega 14 poslanika, a da većina parlamentarne većine, koja se protivi toj prevari izborne volje, ostane po strani”.

"Prvo, potpuno smo saglasni da premijer i predsjednik Skupštine ne mogu biti iz jednog političkog bloka. Zbog toga to nije ni slučaj. Naime, premijera ste dali vi. Bio je nosliac vaše liste. Vi ste ga predložili Skupštini za mandatara. A zbog čega ste ga odmah napali i uništili odnose s njim nama je odavno jasno, ali to je već vaša stvar. Ipak, to ne može promijeniti činjecu da je premijer Zdravko Krivokapić bio nosilac liste ZBGC, iste one kojoj je Andrija Mandić morao biti na poslednjem mjestu kako bi se napravio uspjeh, a koja je osim premijera dala i dva potpredsjednika Skupštine, kao i zaista impozantan niz drugih javnih funkcionera", navodi se u reagovanju Demokrata.

Saopštili su i da je "cijela raspodjela urađena" po predlogu Mandića.

"Slažemo se da u državi i demokratskom društvu postoje neka politička i izborna pravila koja se trebaju poštovati. Ali ta izborna pravila ne nalažu da građani moraju da trpe to što vi ne možete ni sa kim živim, i što vam je svako s kim započnete saradnju "izdajnik" kroz pet minuta. Umjesto da se mijenjate, i pokušate konačno držati te političke kulture koju na riječima propagirate, vi nastavljate po starom i čim prođu izbori proglašavate izdajnikom svakog iza koga se Andrija sakrije", navodi se u reagovanju Demokrata.

Na navode DF-a da "sindrom brozomore koji drma Bečića i njegove drugove ostavlja teške posledice na zemlju i građane", Demokrate su odgovorile da podsjećaju Mandića "da ne postoje dva Tita".

"Ne postoji onaj dobri, beogradski Tito i onaj zli, podgorički Tito, koji je paradigma svakog zla. Tito je jedan, ali očito imamo dvojicu Andrija Mandića - onog koji u Beogradu ushićeno aplaudira Titu, i onog koji tog istog Tita u Podgorici mrzi. Valjda iz tog razloga Andriju osim "Brozomore" dok je u Srbiji "Vučkomora", a u Crnoj Gori ga drma "Milomora". Tu, ipak, i uz najbolju volju ne možemo pomoći".

Demokrate navode i da su vjerovale da će se Mandić "dozvati pameti i zbog građana ove zemlje odbiti naredbe Vučića i Đukanovića".

"Ostavljamo mu prostor da zajedno sa Milom organizuje septembarske proteste protiv Vlade. A tako je jer je narod navikao na saradnju DPS-a i DF-a. Ova dva subjekta svojim pećinskim nacionalizmom i lažima trideset godina uništavaju Crnu Goru".

U reagovanju se navodi i da ako je tačna tvrdnja Mandića "da je svim Srbima iz Crne Gore matična država Srbija" da bi Mandić "trebao biti makar državni sekretar u ministarstvu kod Vulina, ili pak Andrija nije pravi Srbin".