Ražnatović: Profit EPCG nije važniji od života

Takođe je konstatovano da je iz budžeta Prijestonice za 2020. bilo opredijeljeno 500.000 eura za plaćanje dijela duga za struju, ali zbog problema sa donošenjem budžeta i ostalih administartivnih prepreka, to nije realizovano

4743 pregleda18 komentar(a)
Ministarstvo finansija bilo konstruktivno: Ražnatović, Foto: cetinje.me

Povodom ocjena iz Elektroprivrede u tekstu “Cetinju prijeti žeđ zbog duga za struju”, reagovao je zamjenik gradonačelnika Cetinja Miloš Ražnatović.

”Naime kako se radi no višedecenijskom problemu, a za čije rješavanje je neophodne da se uključe sve strane (Prijestonica, Vlada CG i EPCG), na sastanku koji je održan 04/08/2021. a koji se snimao i video i audio, gospodi iz EPCG je predočeno sljedeće:

Prijestonica Cetinje i ViK Cetinje ne osporavaju dug koji imaju prema EPCG, a koji se tiče duga za isporučenu električnu energiju, i u prethodnom peridu ovaj problem se rješavao u trouglu Prijestonica - Vlada - EPCG, i po tom osnovu od 2006. je isplaćeno preko 10 miliona eura.

Predloženo je da se održi zajednički sastanak predstavnika EPCG, Prijestonice i Vlade na kome bi se doveo do kraja već pokrenut proces uzimanja kredita od EIB (namjenski opredijeljena sredstva za Crnu Goru još 2010. godine u iznosu 56.000.000 eura za projekte unapređenja komunalne infrastructure, kredit bi iznosio oko 10 milona eura), a koji bi se iskoristio za rekonstrukciju sekundarne vodovodne mreže na kojoj su trenutni gubici 80 odsto - podatak: na godišnjem nivou neophodno ispumpati preko 5.000.000 m3 vode da bi se potrošačima isporučilo 1.000.000 m3 vode, za ispumpanih 4.000.000m3 vode koje se “prospu” plaća se struja u iznosu 600.000-800.000 eura godišnje). Nakon rekonstrukcije mreže, za čiji kredit bi garant bila Prijestonica Cetinje, godišnji računi za struju iznosili bi 100.000 - 150.000 eura.

Takođe je konstatovano da je iz budžeta Prijestonice za 2020. bilo opredijeljeno 500.000 eura za plaćanje dijela duga za struju, ali zbog problema sa donošenjem budžeta i ostalih administartivnih prepreka, to nije realizovano.

Predstavnici EPCG nijesu iskazali spremnost da nam pomognu oko zakazivanja zajedničkog sastanka sa Ministarstvom finansija, i insistiralli su da se utvrdi dinamički plan otplate duga. Kao jednu od opcija su pominjali i uzimanje komercijalnog kredita kao bi se pokrio dug (podatak: Prijestonica Cetinje je u procesu reprograma i ne postoji zakonska mogućnost da se kreditno zadužuje kod komercijalnih banaka).

Predstavnici EPCG su upozoreni da bi blokada računa preduzeća, automatski značilo prestanak vodosnabdijavanja grada (postrojenja rade 24/7 i neophodno je svakodnevno održavanje pogonske spremnosti), što bi u doba pandemije i u gradu gdje egzistira COVID Bolnica Danilo I, značilo grubo igranje sa zdravljem i životima građana, i čije bi eventualne tragične posledice neko morao preuzeti odgovornost. Nadamo se da profit nije važniji od zdravlja i života građana.

Na sastanku je dogovoreno da Prijestonica Cetinje sa Ministarstvom finansija nađe rješenje za dug od 317.000 eura, i to je u saradnji sa predstavnicima Ministarstva i odrađeno (državni sekretar Odović i pomoćnici ministra Paunović i gospođa Mugoša), na čemu im se ovom prilikom posebno zahvaljujemo.

Razumijemo izjavu gospodina Rajka Radusinovića člana Odbora direktora, u odnosu na stav zamjenika gradonačelnika Miloša Ražnatovića, jer se on u dosadašnjem periodu bavio crkvenim pitanjima, a vodosnabdijevanje građana mu je bilo u drugom planu, pa ne čudi njegovo poimanje značenja konstruktivnosti odnosno nekonstruktivnosti nečijih stavova i predloga.

Prijestonica Cetinje je takođe Ministarstvu finansija uputila dopis za održavanje hitnog sastanka u vezi sa nastavkom pregovoru za obezbjeđivanje sredstava EIB, kako bi se višedecinijski problem vodosnabdijevanja Cetinja riješio na dugoročan i kavlitetan način, a ViK dovelo u poziciju da redovno izmiruje svoje obaveze.

Napominjemo da je Prijestonica izradila kompletnu projektu dokumentaciju koja je i revidovana, pa se sada čeka pomenuti sastanak kao bi se i operativno krenulo u realizaciju. Napominjemo da je Ministarstvo finansija do sada imalo veoma konstruktivnu ulogu u ovoj problematici”, naveo je Ražnatović.