Cetinju još prijeti žeđ zbog duga za struju

Vodovod prijestonice duguje 8,4 miliona eura, postala pravosnažna prva presuda za dug iz 2014. od 317 hiljada eura. Uprava grada i Ministarstvo finansija dogovorili da se taj novac oduzme od prihoda prijestonice

71336 pregleda 656 reakcija 97 komentar(a)

Prošle sedmice je izbjegnuta situacija da cijelo Cetinje ostane bez vode zbog pravosnažnosti prve presude za dug za struju koji datira još iz 2014. godine od 317 hiljada eura, od 8,4 miliona eura koliko iznosi ukupan dug za struju cetinjskog Vodovoda prema Elektroprivredi.

Presuda o prinudnoj naplati ovog prvog dijela duga, koji je tužbom pokrenula bivša uprava EPCG 2016. godine, značila bi blokadu računa Vodovoda Cetinje, koji već posluje s velikim gubicima, kao i isključenje njegovih pumpa s elektro mreže.

Kako je “Vijestima” saopšteno iz EPCG nakon više sastanaka i obraćanja Prijestonice Cetinje Vladi, Ministarstvo finansija je prošle sedmice obavijestilo menadžment EPCG da će, presumjeravanjem dijela novca koji je opredijeljen prijestonici, biti isplaćeno potraživanje po ovoj presudi.

Ovu presudu, koja se odnosi na dug za struju cetinjskog Vodovoda iz 2014. i 2015. godine, donio je Privredni sud u januaru prošle godine, ali je nakon žalbe i konačne odluke Apelacionog suda tek sada postala pravosnažna. Međutim, pred Privrednim sudom su u toku još dva postupka za dugove od 1,7 i 3,1 milion eura koja se odnose za dugove od 2015. do 2019. godine, i koja su bila u prekidu do pravosnažnog okončanja ove prve presude.

Kako je riječ o istom pravnom i činjeničnom osnovu, i presuda za ovaj ukupan dug od skoro pet miliona eura uskoro može postati pravosnažna. Ukoliko bi i ovi dugovi pali na teret prijestonice Cetinje, kao osnivača svog Vodovoda, to bi moglo značiti njenu blokadu.

Na pitanje “Vijesti” da li su pokrenuli pregovore s upravom ovog preduzeća u vezi s rješavanjem problema, iz EPCG su kazali da je na inicijativu člana Odbora direktora EPCG Rajka Radusinovića, koji živi na Cetinju, početkom avgusta održan sastanak menadžmenta EPCG, predstavnika Vodovoda i Prijestonice Cetinje kako bi se razmotrio efikasan način rješavanja ovog hroničnog problema.

”Zbog krajnje nekonstruktivnog stava zamjenika gradonačelnika Miloša Ražnatovića, sastanak nije rezultirao konkretnim dogovorom koji bi dugoročno riješio problem otplate duga. Ipak, menadžment EPCG je, tom prilikom, izašao u susret molbama predstavnika Vodovoda, odgađajući rok sprovođenja postupka prinudne naplate po pravosnažnoj i izvršnoj presudi P. br. 1152/16 radi naplate duga u iznosu od 317.004,95 eura. U tom smislu, predstavnik prijestonice je upućen na resorno Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, koje je prošle sedmice obavijestilo menadžment EPCG da će, preusmjeravanjem dijela sredstava koja su opredijeljena prijestonici, biti isplaćeno potraživanje po navedenoj presudi”, saopštili su “Vijestima” iz EPCG.

Problemi s dugovima za struju Vodovoda Cetinje traju praktično od osnivanja, a decenijama nijesu rješavani. Prethodnih godina problem je “rješavan” tako što je dug opraštan ili ga je Vlada prebijala s EPCG.

Cetnje se snabdjeva sa izvorišta u Podgoru, odakle voda prelazi preko 700 metara nadmorske visine da bi došla do potrošača što iziskuje vrlo jake pumpe koje troše veliku količinu električne energije.

Prema pismu iz 2013. godine tadašnji gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović traži od ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Petra Ivanovića pomoć jer je EPCG tada najavila isključenje Vodovoda s mreže zbog duga od 1,4 miliona eura.

Bogdanović tada navodi da će, ako EPCG sprovede prinudnu mjeru, Cetinje i njeni građani ostati bez vode, zbog čega od Ivanovića traži da “kao i prethodnih godina otpočne postupak u kojem će Vlada preuzeti dug” Vodovoda prema EPCG.

”Nadam se da ćete imati razumijevanje za naš zahtjev, te da ćete nas podržati da kroz realizaciju već započetih kapitalnih projekata dugoročno i na održiv način riješimo pitanje vodosnabdjevanja Cetinja”, naveo je Bogdanović u pismu Ivanoviću.

Ni poslije osam godina lokalne i državne vlasti nijesu sprovele te kapitalne investicije koje bi dugoročno riješile problem. Bogdanović navodi i da gubici vode iznose 80 odsto, odnosno da do potrošača dođe svega 20 odsto vode koju skupo i uz veliku potrošnju struje dovedu do Cetinja.

Dvije godine nijesu platili ni eura, duguju šest puta više nego svi ostali vodovodi

Na jučerašnji dan dug Vodovoda Cetinje za električnu energiju iznosi 8.445.129,41 eura.

”U periodu od 31. 12. 2019, kada je dug iznosio 5.888.206,33 eura, do 8. 9. 2021, nakupio se dug u iznosu od 2.556.923,08 eura, bez bilo kakvih uplata s druge strane”, naveli su iz EPCG.

Sva preduzeća za vodosnabdijevanje u Crnoj Gori za električnu energiju duguju 9,9 miliona eura, od čega na cetinjski vodovod otpada 8,44 miliona eura, odnosno 85 odsto dugovanja svih vodovoda prema EPCG.

”Dugovanja ostalih vodovoda iznose 1.482.451,13 eura, od kojih nijedno nije kritično kao predmetno. S nekim opštinskim vodovodima smo već potpisali protokole o izmirenju duga, a s preostalima smo u pregovorima o potpisivanju”, naveli su iz EPCG.

Ukupni prihodi koliko i račun za struju

Prema finansijskom izvještaju za prošlu godinu cetinjski Vodovod je lani ostvario gubitak od 1,3 miliona eura, dok ukupni gubici iznose 14,6 miliona eura. Kapital ovog opštinskog preduzeća je negativan i iznosi minus 4,8 miliona eura, odnosno za toliko dugovi kompanije prelaze njegovu vrijednost.

”Vijesti” su prije tri dana poslala pitanje upravi Vodovoda o ovom problemu i očekuju odgovor.

U napomeni finansijskog izvještaja za prošlu godinu direktor Petar Martinović navodi da najveći problem u poslovanju preduzeća predstavlja dugovanje za utrošenu električnu energiju koje je dostiglo maksimalni iznos dugovanja u poređenju sa svim prethodnim godinama.

”Ukupan prihod ostvaren u 2020. godini iznosi 1,4 miliona eura, dok je trošak za utrošenu električnu energiju u 2020. godini iznosio 1,3 miliona eura. Dakle, društvo bi trebalo da gotovo cjelokupne prihode usmjeri za plaćanje utrošene električne energije. Ukoliko se ne započne s rješavanjem dugovanja za utrošenu električnu energiju, postavlja se pitanje poslovanja i uopšte funkcionisanja preduzeća, pogotovo ako se uzmu u obzir pokrenuti sudski sporovi od strane Elektroprivrede, što za posljedice može imati neredovno vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda”, naveo je Martinović.

Vodovod je lani od potrošača naplatio milion eura za utrošenu vodu uz stepen naplate od 77 odsto, dok su ostali prihodi i donacije iznosile oko 400 hiljada. Prema podacima iz izvještaja Vodovod ima nenaplaćena potraživanja od 3,2 miliona eura.

U cetinjskom Vodovodu ukupno je zaposleno 79 radnika, od čega 38 radi u pravnom i finansijskom sektoru, 31 u tehničkom, pet u službi NRW, troje u kabinetu direktora i dvoje u službi za projektovanje i razvoj

Bonus video: