Katnić razriješen funkcije, oglas za novog GST biće raspisan u petak

Tužilački savjet razriješio tužioce koji su ispunili uslove za starosnu penziju

190841 pregleda170 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
17.02.2022. 19:31h
16:07h

Advokat Đukanović je pitao kolege iz tužilaštva gdje su bili na prošloj sjednici, te pravna krilatica je da "jasnosti norme ne treba tumačenje".

"Tužiteljka Begović je pravilno rekla. Da li ovaj Zakon ima diskrimanitore norme, a nas zakon obavezuje da po sili zakona moramo postupiti", zaključio je Đukanović.

16:02h

Tužiteljka Tatjana Begović je kazala da je po spisku Fonda PIO uočila da su zakonske norme - diskriminatorne, ali da bez obzira na to, smatra da se zakon kakve god manjakavosti imao, mora poštovati.

16:00h

Tužiteljka Jovićević je onda kazala da član 105 Zakona o državnom tužilaštvu jasan da rukovodioci tužilaštava treba da obavijeste ko je i kada uspunio uslove.

"Mislim da smo dužni da provjerimo činjenice i podatke, imamo tvrdnje Fonda PIO, a na drugoj strani dopise kolega koji tvrde nešto drugo. Mislim da se mora utvrditi istina i činjenično stanje", kazala je Jovićević.

Gazivoda je rekao da "mi ovdje nemamo strane, već da TS treba samo da primijeni normu".

15:58h

Tužiteljka Sanja Jovićević kazala je da sumnja u podatke koje je Fond PIO dostavio TS-u u srijedu.

"Smatram da bi ove podatke moramo dobro da provjerimo posebno zbog oprečnih podataka, koje smo dobili od kolega", kazala je Jovićević.

Ugledni pravnik TS-a Siniša Gazivoda kazao je da mu je iznenađujući stav iznijet danas, te smatra da ni po koju cijenu ne smiju da preuzimaju nadležnosti Fonda PIO.

"Mi treba da primijenimo normu, a da li neko ispunjava ili ne uslove to smo dobili od institucije Fonda PIO, a onaj ko je po zakonu nadležan taj nam je rekao ko je sve ispunio uslove", pojasnio je Gazivoda.

15:51h

Načelni dogovor je bio da TS pojedinačno glasa o svim tužiocima, koji su na spisku, da su ispunili uslove za ostvarenje starosne penzije prema članu 17 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Na taj predlog reagovala je tužiteljka Ivanović, koja je rekla da bi trebalo o ovom važnom pitanju da otvore raspravu, prije glasanja...

"Ako se već o nečemu izjašnjavamo onda moramo da imamo neko pravno činjenično čisto stanje. Uz svo uvažavanje, zaslužuje ova dokumentacija koju smo dobili, te suština je mog predloga da treba da se izjasnimo", kazala je Ivanović.

15:47h

Advokat Borivoje Đukanović je naveo da stav iznijet na Proširenoj sjednici nema obavezujući karakter, tako da ne vidim razloga da iscrpljujemo ni vrijeme ni energiju u ovom tijelu.

"Zajednički imenitelj je da taj stav nema obavezujući karakter za TS. O tome više ne treba da raspravljamo", kazao je Đukanović.

On je, da bi se otklonile nedoumice, kazao da je Ustavom, jasno predviđena njihova zakonska u ustavna obaveza - određivanje prestanka funkcije..

15:42h

Tužiteljka Ivanović naglasila da zaključak sa Proširene sjednice VDT-a ne obavezuje članove TS-a, ali da bi o stavu i mišljenju trebali uvažiti kolege tužioca.

"Nama u tužilaštvu, naravno da nam je bitan stav kolega, ne obavezuju nas zakonom da moramo stavove sa te sjednice da prihvatimo", pojasnila je Ivanović.

"Ovo što vi pričate se zove nesamostalnost u radu, evo reći ću vam da na mene ne može da utiče mišljenje Vlade ili ministra pravde", kazao je Milović.

15:34h

Tužilački savjet kako je predočila Jovanović, trebalo bi da glasa posebno za svakog tužioca sa spiska, da su stekli pravo na starosnu penziju.

Tome se usprotivio Muk, koji je kazao da imaju samo 1 tačku dnevnog reda, a to je donošenje konstatacije o prestanku funkcije svim tužiocima koji su stekli uslove.

I predstavnik Ministarstva pravde Andrej Milović predložio je da prvo raspravljaju o zahtjevima za izuzeća članova TS, pa onda da vide da li će donijeti pojedinačno ili zajedno odluku o drugim tužiocima sa spiska.

"Što se tiče zaključaka sa Proširene sjednice VDT-a to ima snagu kao da su mene pozvali premijer i rekli o čemu si oni raspravljaju, pa se postavlja pitanje naše pristrastnosti. Predložio bih da taj podatak o zaključcima, za mene ima važnost taman koliko i novinski članci jutros", rekao je Milović.

15:30h

Tužiteljka Đurđina Ivanović kazala je da nije bilo potrebe da se ova sjednica opterećuje zaključkom sa Proširene sjednice VDT-a.

Navela je da nije prva koja se održava kad su važna pitanja, tako da "mislim da nema zakonskih osnova da se to predoči TS".

"Toj sjednici je prisustvovao kolega Katnić, nije donosio nikakvu dokumentaciju, on je prije napustio sjednici i nije bio prisutan tu kad su se formirali zaključci. To su pitanja, gdje smo na više načina i formi u tužilačkoj organizaciji, raspravljali na ovu temu", kazala je Ivanović.

Ona je naglasila da mišljenje sjednice VDT-a nije nešto što obavezuje članove TS-a iz reda tužilaštva prilikom donošenja odluke.

15:24h

Vršiteljka dužnosti VDT-a Maja Jovanović je kazala da je stav Proširene sjednice Vrhovnog državnog tužilaštva da treba u svemu podržati stav bivšeg saziva Tužilačkog savjeta oko starosnih penzija.

Član TS-a Siniša Gazivoda kazao je da je neukusno članovima TS-a predočiti stav sjednice Proširene sjednice VDT-a.

Jovanović je kazala da oni u tužilaštvu imaju pravo da se sastaju, te da na nikoga nije vršen pritisak.

"Imam pravo da se na glas začudim", kazao je Gazivoda.

15:15h

Početak sjednice Tužilačkog savjeta kasni 15 minuta.

15:02h

Vršilac dužnosti direktor Fonda Penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) Ranko Aligruduć uputio je dopis predsjednici Tužilačkog savjeta i vršiteljki dužnosti vrhovnog državnog tužioca (VDT) Maji Jovanović, u kojem pojašnjava detalje beneficiranog staža koji je glavni specijalnom tužilac Milivoje Katnić ostvario tokom službe u Vojsci.

Opširnije OVDJE>>>

14:35h

Katnić je uoči sjednice dostavio zahtjev predsjednici Tužilačkog savjeta i vršiteljki dužnosti vrhovnog državnog tužioca (VDT) Maji Jovanović za izuzeće čanova Tužilačkog savjeta, Miloša Vuksanovića, Siniše Gazivode, Steva Muka i Andreja Milovića. 

Opširnije OVDJE>>>

Izmjena: 15:26h
14:32h

Tužilački savjet u 15 časova nastavlja sjednicu, na kojoj je dnevni red - konstatovanje prestanka funkcije tužiocima, koji su ispunili uslove za starosnu penziju prema članu 17 stav 1 i 2 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Tužilački savjet je juče od Fonda Penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO), nakon zahtjeva TS-a, dostavio podatke u kojem su naveli da "glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ima (64 godine i 8 mjeseci života i 41 godinu i 4 mjeseca staža osiguranja), te da je ispunio uslove za odlazak u starosnu penziju... Fond PIO je u dopisu TS-u naveo da je na osnovu akta Ministarstva odbrane, od 10. juna 2021. godine, utvrđeno da je Katnić u periodu od 1. januara 1993. do 11. marta 2005. obavljao službu u Vojsci u svojstvu profesionalnog lica i u tom periodu ostvario beneficirani radni staž sa stepenom uvećanja 12/15 i 12/16 što ukupno iznosi 15 godina i 7 mjeseci".

Fond PIO je u dopisu obavijestio TS da su uslove za starosnu penziju ispunili i tužioci - Radmila Ćuković, Vesna Jovićević, Suzana Milić, Olivera Ražnatović, Milica Rmandić, Milivoje Tomčić, Božidarka Gačević, Hajran Kalač i Feriha Muratović.

GST se uoči sjednice, oko 12.20 na sajtu Specijalnog državnog tužilaštva, obratio članovima Tužilačkog savjeta, u kojem je naglasio "da se radi o do sada u komunikaciji državnih organa nezabilježenoj prevari i zloupotrebi službenog položaja".

On je u obraćanju saopštio i da TS nije ovlašćen da podnosi zahtjeve Fondu PIO za dostavljanje podataka o tužiocima i njihovom kretanju u službi, te da li su ispunili uslove za ostvarivanje starosne penzije, zbog čega je dostavljanjem takvog zahtjeva postupljeno suprotno čl.105 Zakona o državnom tužilaštvu.

Katnić je u podužem obraćanju saopštio da je 27. maja 2021.godine podnio zahtjev Fondu PIO da mu izda uvjerenje o iznosima uplaćenih doprinosa, posebno po osnovu staža osiguranja, odnosno osnovici osiguranja, a posebno po osnovu staža sa uvećanim trajanjem(beneficirani staž) i to sve za vremenski period od 01.09.1985.godine do 11.03.2005.godine.

On je naveo da je Fond PIO donio uvjerenje 11.06.2021.godine, gdje između ostalog navodi da "ovaj organ, nakon provedenog postupka kontrole uplaćenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, a na osnovu akta od 10.06.2021.godine Ministarstva odbrane, ne može iskazati pojedinačni obračun iznosa doprinosa za staž osiguranja i staž osiguranja sa uvećanim trajanjem za traženi period.

"Ovo je uvjerenje donijeto na osnovu akta Ministarstva odbrane, koje su vam dostavili", upozorio je Katnić.

On je naglasio da se iz toga ne može utvrditi da li mu je i koliko doprinosa uplaćeno za beneficirani staž, te se onda ne može ni primijeniti "ovako protivustavna i diskriminatorska norma vezana za beneficirani staž".

Nakon njegovog zahtjeva, kako je naveo, Fond PIO je otvorio upravni spor, koji još nije okončan...

GST se u ponedjeljak obratio v.d. VDT-u Maji Jovanović, koju je zamolio da kada se bude raspravljalo o njegovom razrješenju isključi članove TS-a - Sinišu Gazivodu i Steva Muka zbog njegove "sumnje u njihovu nepristrastnost".

On je i na jučerašnjoj Proširenoj sjednici Vrhovnog državnog tužilaštva iznio svoje stav, koji je prije toga objelodanio na sajtu SDT-a, zbog čega ne bi trebalo da mu se konsatuje prekid mandata.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju - član 17, a koji propisuje uslove za odlazak u starosnu penziju - 66 (muškarci), odnosno 64 godine žene, kao i niz drugih uslova za sticanje tog prava, donijet je 12. avgusta 2020. godine.

Bivši saziv TS-a u junu prošle godine odbio je da po tom zakonskom članu konstatuje prekid funkcije tužiocima, koji su stekli pravo na starosnu penziju, nakon čega su se inicijativom obratili Ustavnom sudu.

Sudski savjet je 3. avgusta prošle godine, a u vezi sa članom 17 st.1 i 2 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, konstatovao prestanak sudijske funkcije za 23 sudija, koji su stekli pravo na starosnu penziju.

Izmjena: 16:59h