Ruske snage gađale TV toranj u Kijevu, Kličko potvrdio da je ubijeno pet civila

- Šesti je dan ruske invazije na Ukrajinu. - Raketiran je Harkov - drugi po veličini grad u Ukrajini. - Ruske snage gađale su i televizijski toranj u Kijevu

320721 pregleda161 komentar(a)
Momenat kada je pogođen toranj, Foto: Reuters
01.03.2022. 23:02h
17:32h

Ukrajinska novinarka Darija Kuleniuk u suzama je na pres konferenciji u Varšavi poručila Borisu Džonsonu: Plašite se Trećeg svjetskog rata, ali on je već počeo.

17:28h

Novinarka N1 televizije Ana Mlinarić, koja je donedavno izvještavala iz Ukrajine, napisala je na Tviteru da prema informacijama koje ima iz Kijeva u tom gradu trenutno nema TV signala. 

17:21h

Ruski vojni napad na Kijev stagnira jer postoje logistički izazovi, uključujući nedostatak hrane za neke od jedinica i Moskva izgleda da osmišljava novi pristup za napredovanje, kazao je američki vojni zvaničnik, koji je pristao da govori pod uslovom anonimnosti, prenosi Rojters.

17:18h

Pojavio se novi snimak bombardovanja tornja u Kijevu.

16:58h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Rusija mora da obustavi bombardovanje ukrajinskih gradova prije nego nego počnu pregovori o prekidu vatre, pošto je prva runda pregovora ove nedjelje donijela slab napredak.

Govoreći u intervjuu u dobro čuvanom vladinom kompleksu, Zelenski je pozvao članice NATO-a da uvedu zonu zabrane letova kako bi zaustavile ruske vazduhoplovne snage, rekavši da je to preventivna mjera i da nema za cilj da uvuče alijansu u rat sa Rusijom.

Zelenski, koji je odbio ponude da napusti ukrajinsku prijestonicu dok ruske snage napreduju, takođe je rekao da će Ukrajina zahtijevati pravno obavezujuće bezbjednosne garancije ako NATO zatvori vrata izgledima Ukrajine za članstvo.

16:24h

Ruske snage gađale su televizijski toranj u Kijevu, potencijalno ometajući njegov signal, napisao je savjetnik ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova Anton Heraščenko na društvenim mrežama u utorak.

"Radiće se na vraćanju izgubljenog signala" saopštio je lokalni televizijski kanal 1+1.

foto: Reuters
Izmjena: 17:03h
15:48h

Turski ministar odbrane Hulusi Akar rekao je ruskom kolegi Sergeju Šojguu da se mora hitno prekinuti vatra u Ukrajini iz humanitarnih razloga, saopštilo je tursko ministarstvo odbrane.

NATO saveznik Turska graniči se sa Ukrajinom i Rusijom na Crnom moru i ima dobre veze sa objema.

U telefonskom razgovoru, Akar je rekao Šojguu da će Turska nastaviti napore za regionalni mir i isporuke humanitarne pomoći, navelo je ministarstvo na Tviteru.

15:37h

Ukrajinska oblast Sumi zamijenila je zarobljenog ruskog oficira za pet boraca ukrajinskih odbrambenih snaga, napisao je guverner Dmitro Živicki na društvenim mrežama.

Agencija Rojters prenosi da je Živicka naveo da je to prva takva razmjena u toj oblasti.

On je objavio snimak plavokosog muškarca sa lisicama na rukama, rekavši da je rođen 1997. godine u ruskom gradu Omsku.

Živicka je rekao i da ga vode na razmjenu za ukrajinske borce.

Rojters nije bio u mogućnosti da odmah kod nezavisnih izvora provjeri snimak.

15:30h

Kosovo će prihvatiti 20 ukrajinskih novinara

Kosovo planira da ponudi utočište do šest mjeseci za 20 ukrajinskih novinara koji su primorani da napuste svoju zemlju nakon ruske invazije, prema dokumentu u koji je Rojters imao uvid.

U dokumentu se navodi da će prednost imati novinarke koje izabere Evropska federacija novinara (EFJ) i Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF).

Vlada će za početak izdvojiti 150.000 eura za njihove životne troškove, plate i kancelarije za period do šest mjeseci, kako bi im omogućila da rade na daljinu. 

15:14h

Rusko ministarstvo odbrane izdalo je upozorenje stanovnicima Kijeva da se sprema da gađa mete u glavnom gradu Ukrajine, prenosi BBC pisanje ruske agencije TASS.

U saopštenju ruski zvaničnici su rekli da se njihove snage spremaju da pokrenu "visoko precizne napade" na "tehnološke centre ukrajinske sigurnosne službe i centar za psihološko ratovanje u Kijevu".

"Pozivamo građane Ukrajine koje nacionalisti koriste za provokacije protiv Rusije, kao i stanovnike Kijeva koji žive u blizini radiokomunikacijskih stanica da napuste svoje domove", navodi se u saopštenju.

Zvaničnici su tvrdili da se napadi izvode kako bi se "spriječili informaciONI napadi na Rusiju".

15:10h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski saopštio je da je zamolio njemačkog kancelara Olafa Šolca da pomogne u zatvaranju neba iznad Ukrajine kako bi se zaustavilo granatiranje civila od strane Rusije.

"Imao sam telefonski razgovor sa kancelarom Šolcom. Govorili smo o ruskom granatiranju stambenih naselja u ukrajinskim gradovima tokom mirovnih pregovora. Naglasio je potrebu da se zatvori nebo nad Ukrajinom", rekao je Zelenski.

Takođe je, prenosi Rojters, rekao Šolcu da ubrza proces priključenja Ukrajine u EU.

14:58h

Ukrajina je u pregovorima sa saveznicima o tome kako da podrži svoju protivvazdušnu odbranu, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba na pitanje da li NATO treba da uspostavi zonu zabranjenih letova kako bi pomogao zemlji nakon ruske invazije.

"Sve u čemu sada mogu da nam pomognu, bolje je pomoći sada nego se kasnije naći oči u oči sa (ruskim predsjednikom Vladimirom) Putinom", rekao je Kuleba na onlajn konferenciji za novinare.

"Nema potrebe da se plašite da će se NATO naći u ratu sa Rusijom zbog Ukrajine. Ako Rusija pobijedi – vi ste sledeći", rekao je Kuleba.

14:55h

Druga runda pregovora Rusije i Ukrajine planirana je za 2. mart, javila danas ruska agencija TASS, pozivajući se na izvor sa ruske strane, prenosi agencija Rojters.

Nakon prve runde pregovora koja je održana u ponedjeljak i nije dala opipljive rezultate, strane su najavile da će se ponovo sastati narednih dana.

14:43h

Džonson optužio Putina da koristi varvarsku taktiku protiv ukrajinskih civila

Britanski premijer Boris Džonson optužio je danas ruskog predsjednika Vladimira Putina da koristi "varvarsku i neselektivnu taktiku protiv nevinih civila" tokom invazije na Ukrajinu.

Džonson je tokom posjete Poljskoj rekao da je Putin spreman da "bombarduje stambene kule, da šalje projektile u stambene kule, da ubija djecu" i dodao da se to dešava sve češće.

Džonsonfoto: Reuters

On je zahvalio Poljskoj što je primila stotine hiljada Ukrajinaca izbjeglih od nasilja.

Naveo je da će Velika Britanija poslati dodatnu humanitarnu pomoć i primiti "znatan broj" izbjeglica.

Britanska vlada je kritikovana jer nije postupila kao EU, koja je objavila da će dozvoliti Ukrajincima da ostanu na njenoj teritoriji do tri godine bez podnošenja zahtjeva za azil.

London je saopštio da će Ukrajincima u Velikoj Britaniji dozvoliti da dovedu najbliže članove porodice u tu zemlju. To se, međutim, odnosi jedino na partnere i djecu, ali ne i na roditelje i braću i sestre.

14:29h

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Poljskoj da savez ne vidi potrebu da mijenja nivo pripravnosti nuklearnih snaga, uprkos prijetnjama Rusije.

Ruska vojska je juče saopštila da je stavila snage za nuklearno odvraćanje u stanje visoke pripravnosti, u skladu sa naredbom predsjednika Vladimira Putina.

"Uvijek radimo ono što je potrebno da zaštitimo naše saveznike, ali ne smatramo da postoji potreba sada da mijenjamo nivo pripravnosti nuklearnih snaga NATO", rekao je Stoltenberg agenciji AP poslije sastanka s predsjednikom Poljske Andžejem Dudom u vojnoj bazi u Lasku u Poljskoj gdje su i poljski i američki borbeni avioni.

Stoltenberg i Dudafoto: Reuters

NATO nema svoje nuklearno oružje, ali ga imaju tri njegove članice: SAD, Velika Britanija i Francuska .

Rusija je u četvrtak počela napad na Ukrajinu, a predsjednik Vladimir Putin upozorio sve koji bi mogli biti "u iskušenju da se umiješaju" da treba da znaju da će "odgovor Rusije biti trenutan i da će vas dovesti do takvih posljedica sa kojima se nikada u svojoj istoriji niste suočili".

14:18h

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija ima puno pravo da u sukobu Rusije i Ukrajine istakne svoju vojno-neutralnu poziciju, i da aktivno radi na postizanju mirovnog i diplomatskog rešenja, jer je i sama iskusila ratna stradanja tokom NATO bombardovanja.

13:43h

Ruska vlada će potrošiti do jedan trilion rubalja (8.993.153.321,50 eura) za kupovinu akcija kompanija koje su pod sankcijama, prenosi The Spectator Index.

13:40h

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je u utorak Evropsku uniju (EU) da dokaže da je stala na stranu Ukrajine u njenom ratu sa Rusijom, dan nakon što je potpisao zvanični zahtjev za pridruživanje bloku, prenosi agencija Rojters.

13:10h

Bjelorusija raspoređuje nove snage na granici sa Ukrajinom, prenijela je danas državna novinska agencija Belta reči bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, prenosi Tanjug.

"To su dobro obučene grupe za brzo raspoređivanje koje su spremne da zaustave svaku provokaciju i svaku vojnu akciju protiv Bjelorusije", rekao je Lukašenko, prenosi Rojters.

13:03h

Najmanje deset ljudi je poginulo, a 35 ranjeno u današnjim raketnim udarima ruskih snaga na centar Harkova, drugog po veličini grada Ukrajine, izjavio je danas savetnik ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Heraščenko, prenosi Tanjug.

"Ruševine se raščišćavaju i biće još poginulih i ranjenih", prenio je Heraščenko preko društvenih mreža, javio je Rojters.

Šef regionalne državne administracije u Harkovu Oleg Sinegubov izjavio je da su centar Harkova i stambene četvrti napadnuti sistemima Grad i krstarećim raketama.