Inovacije u korist korisnika: lil Solid od sjutra u Crnoj Gori

Pušačima dostupne manje štetne alternative bazirane na tehnologiji zagrijavanja duvana

19699 pregleda0 komentar(a)
Foto: Arhiva

Poznato je koliko duvanski dim šteti svim pušačima, a i ljudima oko njih. Naime, on štetno djeluje i na nepušače koji su izloženi pasivnom pušenju, odnosno udisanju duvanskog dima, zbog više od šest hiljada materija koje se nalaze u njemu, među kojima je i ugljen-monoksid.

Znajući da je glavni problem kod cigareta sagorijevanje, nauka je pušačima ponudila bolje alternative kroz uređaje bazirane na tehnologiji zagrijavanja duvana.

Tako, prema procjenama, najpoznatiji uređaj u ovoj kategoriji, IQOS, u svijetu do danas koristi oko 21,2 miliona ljudi. Duvanski gigant Filip Moris lansirao je ovaj sistem zagrijavanja duvana 2014. godine u Japanu, a u Crnoj Gori postoji od juna 2020. Ovu kategoriju je dopunio još jedan uređaj koji zagrijava duvan – lil Solid i koji će od sjutra biti dostupan i u Crnoj Gori.

U čemu se ova dva uređaja razlikuju u odnosu na cigarete?

U odnosu na tradicionalne cigarete razlika je ogromna, jer ovi uređaji ne sagorijevaju duvan. Poznato je da kada se cigareta upali duvan sagorijeva i oslobađa se duvanski dim za koji se zna da je jedan od glavnih uzroka bolesti povezanih s pušenjem. Kod ovih uređaja do nikotina se dolazi zagrijavanjem, pa samim tim ne dolazi ni do sagorijevanja i stvaranja duvanskog dima.

Kada je riječ o samim uređajima, lil Solid 2.0 koji je podržan od strane IQOS-a, ima donekle drugačije karakteristike i cjenovno je pristupačniji, ali poput IQOS-a zagrijava duvan i ne stvara duvanski dim, pa samim tim ne oslobađa većinu štetnih materija koje su u duvanskom dimu prisutne.

Druga uočljiva razlika je veličina

IQOS 3 DUO sastoji se od dva elementa – punjača koji teži 103 grama i držača težine 22 grama sa LED indikatorom i vibrirajućim signalima. S druge strane, na lil Solidu su punjač i držač kombinovani u jedan uređaj sa dugmetom i LED indikatorom koji je težak 99 grama.

Lil Solid 2.0 iglom zagrijava duvan

Oba uređaja funkcionišu po principu unutrašnjeg zagrijavanja, s tim što lil Solid 2.0 zagrijava duvan iglom, dok IQOS ima širi grijač nalik lopatici.

Važno je napomenuti da nijedan proizvod ovog tipa nije bez rizika i sadrži nikotin, koji stvara zavisnost.