Kako se možemo riješiti duvanskog dima?

Važno je biti informisan o svim rješenjima protiv duvanskog dima

34300 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pušač ste i nikako da pronađete pravu motivaciju da se oslobodite ove štetne navike? Nepušači oko vas najčešće nemaju previše razumijevanja zašto je tu odluku tako teško sprovesti u djelo? Zato danas postoje efikasni načini da odluka o odricanju od cigareta zaista bude „jednom zauvijek“.

Najbolja odluka koju svaki pušač može da napravi jeste da se u potpunosti odrekne i duvana i nikotina. Međutim, postoje i oni koji iz različitih motiva ne prestaju s ovom navikom. Ovi pušači treba da znaju da su zahvaljujući naučno-tehnološkim dostignućima razvijene i manje štetne alternative pušenju.

Mnoge stvari su bolje kada ne sagore

Znamo kakve posljedice po prirodu i naše zdravlje ima jedan požar. A kakva je situacija sa cigaretama?

Kada zapalite cigaretu, dolazi do sagorijevanja duvana i stvara se duvanski dim kroz koji se ispusti više od šest hiljada materija, od kojih se za oko 100 zna da su štetne ili potencijalno štetne.

S druge strane, sistem IQOS, globalno najpoznatiji bezdimni uređaj, funkcioniše tako da ne sagorijeva duvan, već ga zagrijava, te se prilikom konzumacije ne stvara duvanski dim, već aeorosol. Dokazano je da tako u prosjeku proizvodi 95 odsto manje štetnih sastojaka u odnosu na dim cigarete. Naučnici, iako zadovoljni ovako visokim procentom, napominju da to nužno ne znači i smanjenje rizika od 95 odsto.

Pixabay
foto: Pixabay

Sagorijevanje duvana oslobađa i jednu od najotrovnijih supstanci – ugljen monoksid

Prilikom konzumacije cigareta, ostaje nerazgrađen u organizmu i lako se vezuje za hemoglobin, jer ima 200 puta veću sposobnost vezivanja za hemoglobin od kiseonika.

Za razliku od cigarete, kao i zbog činjenice da ne sagorijeva duvan, uređaj baziran na tehnologiji zagrijavanja emituje u prosjeku 98 odsto manje ugljen monoksida i znatno niže nivoe drugih štetnih sastojaka.

I katran nastaje sagorijevanjem duvana

Međutim, IQOS ne proizvodi katran jer zagrijava duvan, umjesto da ga sagorijeva. On stvara aerosolni ostatak koji se suštinski razlikuje od katrana i sadrži znatno niže nivoe štetnih sastojaka. Međutim, važno je znati da IQOS nije proizvod bez rizika i oslobađa nikotin koji izaziva zavisnost. Uređaj je namijenjen samo odraslim pušačima koji bi inače nastavili da puše cigarete.

Ništa manje sporan kod cigareta nije i pepeo

Pepeo se stvara kod sagorijevanja prilikom pušenja. Ono što nerijetko smeta i pušačima i nepušačima jeste neprijatan miris pepela koji se zna sakriti u svakom uglu prostorije. Zato je i jedan od razloga zašto su bolje alternative zaista bolje je što pepela nema, pošto se prilikom zagrijavanja duvana i konzumacije on ne stvara. Ipak nijedan proizvod ovog tipa nije bez rizika i sadrži nikotin, koji stvara zavisnost.