Zelenski: Signali mirovnih pregovora pozitivni, ali nijesu ugušili eksplozije ruskih granata

- Trideset četvrti dan rata u Ukrajini. - Ministarstvo odbrane Rusije odlučio da "drastično smanji" vojnu aktivnost u oblastima Kijeva i Černigova. - Erdogan poručio dvijema delegacijama da bi pregovori u Istanbulu mogli da utru put za sastanak lidera Ukrajine i Rusije

129438 pregleda61 komentar(a)
Foto: Reuters
29.03.2022. 22:55h
11:54h

Rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ambasadore Letonije, Estonije i Litvanije kako bi najavilo protjerivanje nekih njihovih diplomata kao recipročnu mjeru, prenosi Rojters pozivajući se na agencije Tas i Ria novosti.

Letonija i Estonija saopštile su 18. marta da protjeruju po troje ruskih diplomata, dok je Litvanija navela da je četvorici Rusa poručila da moraju da napuste zemlju.

11:13h

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi boravi u Ukrajini na razgovorima sa visokim vladinim zvaničnicima o obezbjeđivanju bezbjednosti i bezbjednosti njenih nuklearnih objekata, saopštila je nuklearna agencija UN.

„Ovaj sukob već izaziva nezamislivu ljudsku patnju i uništenje“, naveo je Grosi u saopštenju. „Potrebna je ekspertiza i sposobnosti IAEA da bi se spriječilo da ona dovede i do nuklearne nesreće", prenosi agencija Rojters.

Grosi će ove nedjelje posjetiti i jednu od ukrajinskih nuklearnih elektrana.

Očekuje se da će održati konferenciju za novinare kada se vrati u Beč kasnije ove nedjelje.

11:04h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je krstarećim raketama sinoć uništeno veliko skladište goriva u oblasti Rivne, navodi Interfaks, a prenosi Rojters.

10:37h

Današnji pregovori Kijeva i Moskve u Istanbulu počeli su bez rukovanja dve strane, navodi ukrajinski reporter, a prenosi Rojters.

"Dobrodošlica je bila hladna, bez rukovanja", naveo je reporter, ne precizirajući da li je prisustvovao susretu ili mu je to preneo neko od zvaničnika.

10:36h

Pregovori u Istanbulu mogli bi da utru put za sastanak lidera Ukrajine i Rusije, poručio je dvijema delegacijama turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, prenosi Rojters.

10:33h

Milijarder Roman Abramovič, jedan od ruskih oligarha koje je Zapad sankcionisao zbog invazije Moskve na Ukrajinu, prisustvuje današnjim mirovnim pregovorima između ukrajinske i ruske delegacije u Istanbulu u utorak, prenosi Rojters.

Britanska agencija objavila je snimak na kojem se vidi Abramovič kako sluša govor turskog predsjednika Erdogana tokom sastanka dvije delegacije.

Kremlj je ranije rekao da je Abramovič igrao ranu ulogu u mirovnim pregovorima, ali da je proces sada u rukama pregovaračkih timova dvije strane.

10:31h

U palati Dolmabahče u Istanbulu počela je nova runda pregovora Moskve i Kijeva, prenosi Rojters.

Savjetnik ukrajinskog premijera Mihail Podoljak objavio je na Tviteru da dvije delegacije razgovaraju o temeljnim odredbama pregovaračkog procesa, te da paralelno rade na čitavom spektru spornih pitanja.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
09:04h

Potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk kazala je da se nadaju otvaranju tri humanitarna koridora za evakuaciju civila i iz opkoljenih gradova, Rojters.

To bi, kako kaže, značilo i pokušaj da se uspostavi siguran koridor za izlazak ljudi iz opkoljenog Marijupolja privatnim vozilima.

09:03h

Japan će od 5. aprila zabraniti izvoz luksuzne robe u Rusiju, najavilo je Ministarstvo ekonomije, trgovine i industrije te zemlje, prenosi Rojters.

Kako se navodi, zabranjen je izvoz luksuznih automobila, motocikala, alkoholnih pića, kozmetike, modnih predmeta i umjetničkih djela.

Glavni sekretar japanske vlade Hirokazu Macuno kaže da će od japanskih kompanija zahtijevati da odbiju ukoliko Rusija zatraži plaćanje u rubljama za ekonomske transakcije, naročito u energetskom sektoru.

08:19h

Ukrajinski državni telekomunikacioni provajder Ukrtelekom je danas skoro potpuno isključen, što su kontrolori mreže opisali najtežim prekidom rada od početka ruske invazije 24. februara.

Vladini zvaničnici u Kijevu kažu da istražuju da li je do prekida u emitovanju, koji traje od ujutru do uveče, došlo zbog sajber napada.

Direktor kompanije za nadgledanje Netblocks koja se nalazi u Londonu Alp Toker rekao je da je mogućnost povezivanja na Ukrtelekom pala na samo 13 odsto od nivoa koji je imala prije početka rata.

Ukrtelekom, koji pruža usluge telefona, interneta i mobilne telefonije, je sedmi po veličini provajder u Ukrajini ali je vjerovatno jedini u velikom dijelu ruralne Ukrajine.

Uprkos ruskim napadima na njenu telekomunikacionu i drugu infrastrukturu, ukrajinske digitalne komunikacione mreže su se pokazale izuzetno otpornim, dijelom zbog rizika koje ekipe za preuzimaju kako bi popravljale oštećene optičke kablove i srušene tornjeve.

08:16h

Rusija zbog svojih kapaciteta za napad predstavlja značajnu prijetnju Kijevu, iako ukrajinske snage nastavljaju lokalizovane kontranapade sjeverozapadno od grada, saopštila je britanska vojna obavještajna služba.

Ruske snage su nastavile ofanzivu na Marijupolj uz kontinuirano teško granatiranje grada, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane. "Međutim, centar grada ostaje pod kontrolom Ukrajine."

Na drugim mjestima, ruske snage održavaju blokirajuće pozicije dok pokušavaju da reorganizuju i resetuju svoje snage, dodaje se.

07:55h

Rusija će nuklearno oružje koristiti samo u slučaju "prijetnje opstanku zemlje", a ne zbog trenutnog rata u Ukrajini, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za američki PBS.

"Bilo kakav ishod operacije (u Ukrajini), naravno, nije razlog za upotrebu nuklearnog oružja“, rekao je Peskov, kako prenosi Rojters. „Imamo koncept bezbjednosti koji veoma jasno kaže da samo kada postoji opasnost za opstanak države, u našoj zemlji, možemo da upotrijebimo i mi ćemo zapravo upotrijebiti nuklearno oružje da otklonimo prijetnju za opstanak naše zemlje."

07:53h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je zapadne države da hitno pooštre sankcije Rusiji i uvedu embargo na naftu, kako bi spriječile Moskvu da eskalira mjere protiv njegove zemlje.

U noćašnjem video-obraćanju naciji, Zelenski je, vidno iznerviran, rekao da je Zapad prošle godine pogrešno proračunao, kada je odložio sankcije i da je zatim uslijedila invazija, prenosi Rojters.

"Rat punog obima je počeo. Sada ima mnogo nagovještaja i upozorenja da će navodno oštrije sankcije, poput embarga na isporuku ruske nafte Evropi, biti uvedene ako Rusija upotrijebi hemijsko oružje", rekao je Zelenski koji je povremeno udarao rukama o sto.

"Zar sve što je ruska vojska uradila do danas ne zaslužuje embargo na naftu? Zar fosforne bombe nisu opravdanje za to? Granatirano postrojenje za proizvodnju hemikalija ili granatirana nuklearna elektrana to ne zahtijevaju", upitao je ukrajinski predsjednik.

Poručio je da sankcije moraju biti "efikasne i ozbiljne", s obzirom na dosadašnje postupke Rusije.

"Ako su paketi sankcija slabi ili ne funkcionišu dovoljno snažno, ako se mogu zaobići, to stvara opasnu iluziju za rusko rukovodstvo da će im biti dozvoljeno da nastave da rade ono što sada rade", rekao je Zelenski.

Istakao je da njegov narod to plaća svojim životima.

07:10h

Američka novinska agencija Blumberg saopštila je da suspenduje pojedine aktivnosti u Rusiji i Bjelorusiji zbog situacije u Ukrajini.

Navode da će klijentima u tim zemljama biti uskraćen pristup njegovim finansijskim proizvodima, uključujući novinski terminal i platforme za e-trgovinu, prenosi Rojters.

07:10h

Trideset četvrti dan rata u Ukrajini trebalo bi da donese i novu rundu pregovora Kijeva i Moskve, ovoga puta u Istanbulu.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je sinoć da je najambiciozniji cilj Ukrajine na razgovorima sa Rusijom u Turskoj da se dogovori o prekidu vatre.