Ugledati se na Švedsku

Realizaciju programa vidimo kao tek otvorena vrata za još konkretnije, hrabrije, opipljivije zajedničko djelo na polju kinematografije i priliku da se međusobno što bolje umrežimo, nadajući se novim zajedničkim koprodukcijama, razmjeni iskustva, učenju, istakla je direktorka FCCG Aleksandra Božović

3646 pregleda0 komentar(a)
Foto: Krsto Vulović

Švedska kinematografija je nesumnjivo jedan od sistema na koji se i crnogorska kinematografija ugleda, težeći rezultatima kakvi se postižu u okviru savremene skandinavske produkcije filma, kazala je direktorica Filmskog centra Crne Gore Aleksandra Božović otvarajući u ponedjeljak Dane švedskog filma u Crnoj Gori, odnosno program “Švedski vajb u filmu”.

Program je otvoren preksinoć u Perjaničkom domu u Podgorici filmom “Čarter” rediteljke Amande Kernel, a sinoć je isti film prikazan i na otvaranju manifestacije u Domu kulture Bar, Nikšićkom pozorištu, Centru za kulturu u Pljevljima i Kinu “Boka” u Kotoru.

Iz filma "Čarter"foto: Promo

Program obuhvata filmska ostvarenja u selekciji producentkinje i glumice Jelene Mile koja potiče iz Srbije, živi u Švedskoj, a ima i crnogorske korijene. Ona godinama već organizuje i internacionalni festival Forteca u Perastu kojim približava domaćoj publici nordijsku kinematografiju, a duže od decenije u Švedskoj organizuje Festival novog balkanskog filma Banef, kojim kinematografiju Balkana predstavlja publici na sjeveru Evrope.

Selekcija, kaže Božović, dokazuje i produkcijski i umjetnički kvalitet ostvarenja koja će do 14. aprila biti u prilici da pogleda publika u Podgorici, Nikšiću, Pljevljima, Baru i Kotoru.

”Posebno raduje što jedan ovakav program realizujemo u mjesecu obilježavanja petogodišnjice rada FCCG čime se simbolično upisuje još jedna plodna međunarodna saradnja kojom nastojimo da ojačamo povezanost crnogorske kinematografije sa Evropom i svijetom. Vođeni ovim ciljem, realizaciju programa vidimo ne samo kao plod saradnje Crne Gore i Švedske, već kao tek otvorena vrata za još konkretnije, hrabrije, opipljivije zajedničko djelo na polju kinematografije i priliku da se međusobno što bolje umrežimo, a nadajući se novim zajedničkim koprodukcijama, razmjeni iskustva, učenju i profesionalnoj nadogradnji, djelovanju u okviru industrijskih programa i tome slično”, istakla je Božović na otvaranju.

Prisutnima se obratila i ambasadorka Švedske Anika Ben David koja je istakla zadovoljstvo saradnjom i revijom filmova koja pruža mogućnost da se crnogorskoj publici predstavi kultura Švedske, ali istovremeno i prošire domeni švedske kinematografije.

Ambasadorka je posebno istakla činjenicu da u Švedskoj živi oko 35.000 ljudi koji imaju crnogorsko porijeklo, ali i da selektorka programa Jelena Mila živi u Švedskoj, a potiče iz Crne Gore. Njoj je uputila zahvalnost što godinama povezuje dvije zemlje na različitim krajevima Evrope i tako predstavlja “most” u kinematografiji i među kulturama.

Ben David je iskoristila priliku da ukaže na ravnopravnost žena i poboljšanje položaja žena, kako u Crnoj Gori, tako i šire, a po uzoru na Švedsku.

Direktor za odnose s javnošću u Švedskom filmskom institutu, Jan Jeranson na otvaranju manifestacije kazao je nešto o filmovima koji će biti prikazani i zatim pročitao i obraćanje rediteljke Kernel o filmu “Čarter”. Ona nije bila u prilici da dođe u Crnu Goru jer radi novom filmu, a pored “Čartera”, njen film “Krv Laponaca” iz 2016. godine zatvoriće program u Podgorici u Perjaničkom domu, sjutra u 20 časova.

Jeranson i Ben Davidfoto: Krsto Vulović

Masterklas i projekcije

Rediteljka filma “Nevaljalci kriminalci” Sara Jang i producent filma “Bijelo smeće” Mikael Kros, održali su danas masterklas studentima Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju.

Danas u podne u Domu kulture u Baru biće prikazan film “Golijat” u režiji Petera Grenlunda, a u 20 časova u Kinu “Boka” u Kotoru, u Centru za kulturu u Pljevljima i u Nikšićkom pozorištu film “Savršeni pacijent” u režiji Mikaela Hafstroma.

Program u Podgorici nastavlja se večeras u Perjaničkom domu u 18 časova kada će biti prikazan film “Bazen” u režiji Andersa Lenberga i u 20 časova “Savršeni pacijent” u režiji Hafstroma. Ulaz za sve projekcije je slobodan.