Posveta roditeljima koji se bore za starateljstvo

Film "Čarter" otvorio je sinoć Dane švedskog filma u Podgorici, a večeras će biti prikazan i u Nikšiću, Pljevljima, Baru i Kotoru

1439 pregleda 0 komentar(a)
Ambasadorka Anika Ben David, Foto: Krsto Vulović
Ambasadorka Anika Ben David, Foto: Krsto Vulović

Filmom "Čarter" u režiji Amande Kernel sinoć je u Podgorici otvoren program "Švedski vajb u filmu" u sklopu manifestacije Dani švedskog filma koju organizuje Filmski centar Crne Gore i Ambasada Švedske.

"Čarter" pokreće pitanje šta je sve spremna da uradi jedna majka da bi bila sa svojom djecom i koliko daleko je spremna da ode da bi bila sa njima, ali istovremeno i koliko je spremna da (se) žrtvuje zarad njihovog dobra.

"Čarter govori o rodnoj ravnopravnosti kroz perspektivu majke, mlade djevojke, njenog bivšeg muža i djece. Koje su to odgovornosti koje žena kao majka ima, ali i kakva su očekivanja društva od nje, a onda i očekivanja socijalnih službi i kriterijumi kojima bi je proglasili pogodnom za starateljstvo", kazala je na otvaranju manifestacije u Perjaničkom domu ambasadorka Švedske Anika Ben David.

Možda i najznačajnije što ovaj potresni film, nabijen strepnjom, neizvjesnošću, ali i ljubavlju, pokazuje jeste da ni u mnogo razvijenijim zemljama od Crne Gore sistemi nekada ne funkcionišu kako bi trebalo ili kako bi se očekivalo - a to je da rade po principu šta je najbolje za dijete, bilo da je u pitanju donošenje odluka ili kontrole.

Scena iz filma 'Čarter'
Scena iz filma "Čarter"foto: Promo

"Ono što se dešava na filmu nije se desilo meni, ali ja potičem iz porodice u kojoj su generacije i generacije bile djeca razvedenih roditelja i želim da napravim svojevrsnu posvetu ljubavi roditeljima koji su razvedeni i da istražim i prikažem ono što mislim da je najveći strah svih roditelja, a to je gubitak djece. Željela sam da napravim film o borbi roditelja za svoje dijete, o borbi za starateljstvo i tome koliko daleko se može otići u toj borbi. Kao žena i majka posebno (se) pitam da li neka majka ikada može izabrati nešto drugo, ali žrtvujući sebe, da bi bila sa svojom djecom? I da li će to ikada biti u redu u očima drugih?", poručila je rediteljka Kernel u pismu koje je uoči projekcije pročitao direktor za odnose s javnošću u Švedskom filmskom institutu, Jan Jeranson.

Zaključak ovog interesantnog filma je možda i taj da okolina i društvo nikada neće biti zadovoljni postupcima drugih i da empatije i tolerancije obično fali kada je ona najpotrebnija.

Istim ostvarenjem večeras u 20 časova će biti otvoren i program u Nikšićkom pozorištu, Centru za kulturu Pljevljima, Domu kulture u Baru i Kinu "Boka" u Kotoru, sve u 20 časova.

U Perjaničkom domu u Podgorici će u 18 časova biti prikazan film "Nevaljalci kriminalci" rediteljke Sare Jang koja će prisustvovati projekciji, a u 20 časova na repertoaru je "Bijelo smeće" čiji je reditelj Tobias Leo Nordkqist, a producent Mikael Kros gost u Crnoj Gori.

Program obuhvata filmska ostvarenja u selekciji producentkinje i glumice Jelene Mile koja potiče iz Srbije, živi u Švedskoj, a ima i crnogorske korijene. Ona godinama već organizuje i internacionalni festival Forteca u Perastu kojim približava domaćoj publici nordijsku kinematografiju, a duže od decenije u Švedskoj organizuje Festival novog balkanskog filma Banef, kojim kinematografiju Balkana predstavlja publici na sjeveru Evrope.

Švedski vajb u filmu
foto: Promo

Selekcija, kazala je direktorica Filmskog centra Aleksandra Božović, dokazuje i produkcijski i umjetnički kvalitet ostvarenja koja će do 14. aprila biti u prilici da pogleda publika u Podgorici, Nikšiću, Pljevljima, Baru i Kotoru.

Ona je istakla i da je švedska kinematografija nesumnjivo jedan od sistema na koji se i crnogorska kinematografija ugleda, "težeći rezultatima kakvi se postižu u okviru savremene skandinavske produkcije filma.

Ambasadorka Ben David je istakla zadovoljstvo saradnjom i revijom filmova koja pruža mogućnost da se crnogorskoj publici predstavi kultura Švedske, ali istovremeno i prošire domeni švedske kinematografije. Ona je naglasila i činjenicu da u Švedskoj živi oko 35.000 ljudi koji imaju crnogorsko porijeklo, ali i da Jelena Mila živi u Švedskoj i potiče iz Crne Gore. Njoj je uputila zahvalnost što godinama povezuje dvije zemlje na različitim krajevima Evrope i tako predstavlja "most" u kinematografiji i među kulturama.

Jelena Mila
Jelena Milafoto: Krsto Vulović

Bonus video: