Rusija najavila otvaranje humanitarnih koridora iz "Azovstalja"; Zelenski Guterešu: Pomozite da spasimo zarobljene

Invazija Rusije na Ukrajinu je ušla u 69. dan

55021 pregleda15 komentar(a)
Lokalni stanovnik u blizini oštećenog stambenog bloka u Mariupolju, Foto: Reuters
04.05.2022. 21:46h
12:20h

Bjelorusija, saveznica Rusije koja se graniči sa Ukrajinom, počela je danas "iznenadne" vojne vježbe da testira kapacitete reagovanja svoje vojske, saopštilo je bjelorusko Ministarstvo odbrane.

Povezani članci

04. Maj 2022.

Bjelorusija objavila održavanje vojnih vježbi

11:19h

Ruska podmornica u Crnom moru ispalila je dvije krstareće rakete "Kalibr" na ciljeve u Ukrajini, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

„Posada podmornice Crnomorske flote lansirala je dvije krstareće rakete „Kalibr“ iz Crnog mora na određene kopnene ciljeve na teritoriji Ukrajine“, navodi se u saopštenju.

Rusija je prvi put prijavila da je koristila napade podmornicama na ukrajinsku metu krajem prošlog mjeseca.

09:57h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je onesposobilo šest željezničkih stanica u Ukrajini koje su se koristile za snabdijevanje ukrajinskih snaga stranim oružjem.

Ministarstvo je takođe saopštilo da je pogodilo 40 ukrajinskih vojnih ciljeva, uključujući četiri skladišta municije.

Rojters nije mogao odmah da potvrdi tu tvrdnju i nije bilo hitne reakcije iz Kijeva.

09:41h

Britanski vojni izvori saopštili su danas da Velika Britanija vjeruje da će Rusija pokušati da zauzme još dva grada u istočnoj Ukrajini, Kramatorsk i Severodonjeck.

U dnevnom brifingu koje objavljuje preko Tvitera, britansko Ministarstvo odbrane navelo je da Rusija ima oko 22 bataljona taktičkih grupa blizu Izjuma i da nastoji da napreduje u toj oblasti.

Rusija u svojim operacijama koristi tzv. bataljonske taktičke grupe, pešadijske jedinice obično pojačane tenkovima, vazdušnom odbranom i artiljerijom, navodi AP. Svaka grupa ima oko 800 vojnika.

Uprkos probleima koje ima da probije ukrajinsku odbranu i dobije zamah, postoji velika vjerovatnoća da Rusija namjerava da ide dalje od Izjuma - da zauzme gradove Kramatorsk i Severodonjeck, naveli su britanski vojni izvori.

"Zauzimanje ovih lokacija učvrstilo bi rusku vojnu kontrolu nad sjeveroistočnim Donbasom i stvorilo polaznu tačku za njihove napore da presjeku ukrajinske snage u regionu", dodaje se u saopštenju.

Analitičari posmatraju istočnu Ukrajinu kao poprište najtežih borbi u zemlji, očekujući da će Rusija pokušati da opkoli ukrajinske snage. Međutim, rusko napredovanje ide sporo kako se ukrajinski borci utvrđuju i koriste oružje i oruđe dugog dometa, između ostalog i haubice.

09:10h

Kijev ne isključuje mogućnost da bi Moskva u nekom trenutku mogla da upotrijebi oružane snage ruskog saveznika Bjelorusije u ratu protiv Ukrajine, kazao je portparol ukrajinske Državne granične službe.

Govoreći nakon što su bjeloruske oružane snage počele velike vežbe, portparol Andrij Demčenko je rekao: „Ne isključujemo da bi Ruska Federacija u nekom trenutku mogla da iskoristi teritoriju Bjelorusije, Oružane snage Republike Bjelorusije, protiv Ukrajine. Stoga , mi smo spremni."

09:09h

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila je pokretanje paketa za oporavak Ukrajine kako bi joj se pomoglo da se obnovi nakon što se okonča rat koji Rusija vodi protiv svog susjeda.

„Ovaj paket bi trebalo da donese ogromna ulaganja kako bi se zadovoljile potrebe i neophodne reforme“, rekao je izvršni direktor EU Evropskom parlamentu nakon što je predložio šesti paket sankcija Moskvi, uključujući embargo na naftu.

„Na kraju će to utvrditi put za budućnost Ukrajine unutar Evropske unije“, rekla je fon der Lajen.

08:44h

Ruske snage su ispalile sinoć više od 20 projektila na različite regione Ukrajine, uglavnom iz Kaspijskog mora, saopštio je načelnik Komande Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat.

On je naveo da su ruski strateški bombarderi Tu-95 ili Tu-160 lansirali rakete iz Kaspijskog regiona, prenosi Ukrajinska pravda.

Navodi se da je oko 18 projektila ispaljeno iz aviona na infrastrukturne objekte u Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj, Lavovskoj, Vinjickoj, Kijevskoj i Zakarpatskoj oblasti.

"Iz drugih sredstava izvedeni su raketni udari na Odesku i Donjecku oblast", rekao je Ignat.

08:37h

Konvoj autobusa napustio je danas Mariupolj u novom pokušaju Ukrajine, Ujedinjenih nacija (UN) i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta da evakuišu civile iz grada na jugu Ukrajine, rekao je regionalni guverner.

Autobusi su išli ka gradu Zaporožju koji je pod kontrolom Ukrajine, rekao je guverner Donjecka Pavlo Kirilenko, prenosi agencija Rojters.

On nije jasno naveo da li je još civila evakuisano iz ogromne čeličane u Mariupolju gdje se posljednji branioci grada bore protiv ruskih snaga.