Zelenski: Nismo dobili dovoljno oružja da probijemo opsadu Marijupolja

Sedamdeset šesti je dan ruske invazije na Ukrajinu

49329 pregleda25 komentar(a)
Osoblje Hitne pomoći radi u blizini zgrade oštećene nakon vojnog štrajka, u Odesi, Foto: Reuters
10.05.2022. 22:06h
08:48h

Francuski ministar za evropska pitanja Kleman Bon rekao je da bi članice Evropske unije mogle ove nedjelje da postignu dogovor o predlogu Komisije EU da se zabrani uvoz nafte iz Rusije.

„Mislim da bismo mogli da postignemo dogovor ove nedjelje“, rekao je Beaune za televiziju LCI, dodajući da je francuski predsjednik Emanuel Makron trebalo da razgovara sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom kasnije tokom dana, javlja Rojters.

Mađarska je najglasniji kritičar ovog planiranog embarga na rusku naftu.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je u ponedjeljak da je napredovala u razgovorima sa Viktorom Orbanom o ovom projektu.

08:05h

U Odesi je jedna osoba poginula, a pet je povrijeđeno kada je sedam projektila pogodilo trgovački centar i skladište, saopštile su ukrajinske oružane snage na Fejsbuku.

Video snimci sa mjesta događaja pokazuju kako vatrogasci i spasioci pretražuju ruševine, prenosi Rojters.

Ukrajina, glavni proizvođač kukuruza i pšenice, i njeni saveznici intenzivirali su napore kako da deblokiraju luke ili obezbijede alternativne rute za izvoz žitarica, pšenice i kukuruza.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel posjetio je Odesu u ponedjeljak, pozivajući nakon toga na globalni odgovor za pomoć Ukrajini.

U nekim istočnim regionima Ukrajine, Lugansku, Harkovu i Dnjepru, sirene za vazdušni napad mogle su se čuti rano jutros.

Više od 5,5 miliona Ukrajinaca pobjeglo je iz svoje zemlje od početka ruske invazije 24. februara, pokazuju podaci Ujedinjenih nacija, koje su to nazvale najbrže rastućom izbjegličkom krizom u Evropi od Drugog svjetskog rata.

04:59h

Više od 8 miliona ljudi je interno raseljeno u Ukrajini od početka ruske invazije 24. februara, saopštila je u utorak agencija UN za migracije, prenosi Rojters.

Istraživanje Međunarodne organizacije za migracije pokazalo je i da skoro polovina tih ljudi, ili 44 odsto, razmišlja o daljem preseljenju zbog razmjera humanitarne krize u zemlji.

04:45h

Francuski predsj ednik Emanuel Makron razgovarao je telefonom sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom kako bi se finalizovao predlog Evropske unije da zabrani sav uvoz ruske nafte, kao dio šestog paketa sankcija usmjerenih na Rusiju, saopštila je u utorak francuska predsjednička palata, prenosi Rojters.

"Postoje kontakti na svim nivoima kako bismo osigurali da imamo globalni dogovor o ovom šestom paketu“, rekao je zvaničnik Jeliseja.