Gladkov: Jedna osoba poginula, tri ranjene u granatiranju Rusije iz Ukrajine

Sedamdeset sedmi je dan ruske invazije na Ukrajinu

58928 pregleda30 komentar(a)
Oštećene stambene zgrade u naselju Saltivka, Foto: Reuters
11.05.2022. 22:39h
15:19h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u razgovoru za francuski univerzitet "Sciences Po" rekao da želi da obnovi teritoriju zemlje prije nego što se zamisli kraj rata sa Rusijom, dodajući da je i dalje spreman na dijalog sa Moskvom.

„Kada povratimo sve što je naše, završićemo ovo“, poručio je Zelenski studentima putem video-linka, prenosi Rojters.

Zelenski je dodao i "da je Ukrajina bila članica NATO-a, rat se ne bi dogodio."

Ruski predsjednik Vladimir Putin je više puta rekao da rizik da Ukrajina postane članica NATO-a opravdava invaziju koja je počela prije više od dva mjeseca.

15:17h

Lokalne vlasti u gradu Slavjansku na istoku Ukrajine rekle su stanovnicima da što manje izlaze napolje i da drže prozore zatvorenim jer je rusko granatiranje oštetilo skladište amonijum-nitrata, prenosi Rojters.

Amonijum-nitrat se najčešće koristi kao izvor azota za đubrivo i može izazvati respiratorne probleme ako se udiše u velikim količinama.

Rusija nije odmah komentarisala izvještaj, a Rojters nije mogao nezavisno da ga provjeri.

„Naglašavamo da nema direktne opasnosti po živote stanovnika zajednice Slavjanska“, saopštile su gradske vlasti Slavjanska i dodale da se skladište nalazi u oblasti Kramatorska.

13:24h

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin rekao je da u čeličani Azovstal u Mariupolju više nema civila.

"Prema našim informacijama, tamo više nema civila, tako da nam ruke više nisu vezane", rekao je Pušilin, prenosi Rojters.

Izmjena: 15:17h
13:23h

Njemačko snabdijevanje gasom iz Rusije trenutno je i dalje bezbjedno, saopštilo je njemačko Ministarstvo ekonomije, nakon što je presušio dotok ruskog gasa u Evropu preko jedne važne tranzitne stanice u Ukrajini.

Kijev je saopštio u utorak da će obustaviti protok gasa kroz tranzitnu stanicu Sohranovka, preko koje se dopremala skoro trećina gasa iz Rusije u Evropu preko ukrajinske teritorije, i da će premjestiti protok na drugo mesto.

"Pažljivo pratimo situaciju. Krizni tim za gas i operateri mreže gasovoda takođe prate situaciju. Snabdijevanje Njemačke je trenutno i dalje bezbedno", navelo je njemačko ministarstvo u saopštenju, prenosi Rojters.

Iz Udruženja njemačke gasne industrije kažu da uticaj zatvaranja tranzitne stanice Sohranovka na snabdijevanje može da se procijeni tek kada se vidi kako se taj potez odrazio na dotok gasa.

12:53h

Vlasti ukrajinske Hersonske oblasti, koja je pod ruskom kontrolom, saopštile su da će tražiti da budu pripojeni Rusiji, prenosi Rojters.

Iz Kremlja su, upitani o mogućnosti da se ta oblast pripoji Rusiji, kazali da tamošnje stanovništvo mora odlučiti o sopstvenoj sudbini.

Za takve odluke je, ističu, neophodna jasna zakonska osnova, "kao što je bio slučaj sa Krimom".

Rusija je u aprilu navela da su uspostavili potpunu kontrolu nad strateški značajnom oblašću, koja predstavlja vezu između poluostrva Krim i separatista na istoku Ukrajine.

12:04h

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kazao je da Moskva ne želi rat u Evropi, ali da zapadne zemlje žele da vide Rusiju poraženu u njenoj vojnoj kampanji u Ukrajini.

„Ako ste zabrinuti zbog mogućnosti rata u Evropi – mi to uopšte ne želimo“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Muskatu poslije razgovora sa omanskim kolegom, prenosi Rojters.

„Ali skrećem vam pažnju da je Zapad taj koji stalno i uporno govori da je u ovoj situaciji neophodno pobijediti Rusiju. Izvucite sami zaključke".

11:51h

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbjednosnu politiku Evropske unije, Žozep Borelj, rekao je da ne razumije protivnike isporuke naoružanja i upitao da li bi oni željeli da vide "Ukrajince da kleče pred Rusima".

11:43h

Kompanija "Moldavijagas" saopštila je da ta zemlja nije pogođena odlukom Kijeva da obustavi tranzit gasa iz Rusije duž važne rute.

"Sve je dobro. Nismo dobili nikakva upozorenja od našeg dobavljača 'Gasproma' o mogućem prekidu isporuke gasa", rekla je portparolka "Moldavijagasa", prenosi agencija Rojters.

Navode da Moldavija trenutno dobija dovoljne zalihe gasa.

09:20h

Bugarska će od juna dobijati isporuke tečnog prirodnog gasa (TPG) iz Sjedinjenih Država, što će joj pomoći nakon što je ruski "Gasprom" prekinuo isporuke, saopštila je vlada u Sofiji.

Aranžman je dogovoren na sastanku bugarskog premijera Kirila Petkova i potpredsjednice SAD-a Kamale Haris u Vašingtonu, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

"Dogovorene su realne isporuke tečnog prirodnog gasa Bugarskoj od juna po cijenama nižim od Gaspromovih", piše u saopštenju bugarske vlade, bez navođenja konkretnih detalja.

Gasprom je prekinuo isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj 27. aprila zbog odbijanja da plaćanje obavljaju u rubljama.

Bugarska troši oko 3,0 milijarde kubnih metara gasa godišnje, od čega je više od 90 posto gasa stizalo iz Rusije.

Sofija je intenzivirala pregovore sa Azerbejdžanom o povećanju isporuke gasa i nastoji da ugovori isporuke TPG-a preko terminala u Grčkoj i Turskoj. Takođe se zalaže za zajedničku kupovinu gasa zemalja članica Evropske unije kako bi cijene bile konkurentnije.

08:56h

Nakon upozorenja Kijeva da će prekinuti snabdijevanje gasom preko stanice Sohranovk, nominacije za tranzit ruskog gasa preko Ukrajine za danas pale su na nulu toj mjernoj stanici , pokazuju današnji podaci ukrajinskog operatera gasovoda, javlja Rojters.

Ukrajina je saopštila u utorak da će obustaviti protok gasa preko te tranzitne stanice, kojom se, kako je navela, isporučuje skoro trećina gasa iz Rusije u Evropu kroz Ukrajinu, pri čemu je okrivila Moskvu za taj potez i najavila da će protok gasa premjestiti na neku drugu rutu.

08:51h

Predstavnički dom američkog Kongresa u utorak je odobrio više od 40 milijardi dolara pomoći Ukrajini kako bi se održavao nesmanjeni protok vojne pomoći i osnažila vlada u Kijevu dok se bori s ruskom invazijom.

08:37h

Neuspjeh ruske vojske da zauzme ukrajinsku prijestonicu bio je neizbježan jer se ona u prethodnim godinama nikad nije suočila da moćnim neprijateljem, kaže bivši plaćenik iz Vagner grupe povezane sa Kremljom, koji se borio na strani ruske armije.

Povezani članci

11. Maj 2022.

Ruska vojska loše pripremljena za rat u Ukrajini

08:19h

Italijanski premijer Mario Dragi i američki predsjednik Džo Bajden istakli su, tokom susreta u Bijeloj kući, svoje jedinstvo prema Rusiji i u podršci Ukrajini.

07:55h

Borbe između Rusije i ukrajinskih snaga su nastavljene na ostrvu Zminji, poznatom i kao Zmijsko ostrvo, a Rusija više puta pokušava da pojača svoje izložene trupe, prenosi Rojters.

„Ako Rusija konsoliduje svoju poziciju na ostrvu Zminji sa strateškom protivvazdušnom i obalskom odbrambenim krstarećim raketama, one bi mogle da dominiraju sjeverozapadnim Crnim morem“, objavilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije na Tviteru u redovnom biltenu.

Ruski brodovi za snabdijevanje imaju minimalnu zaštitu u zapadnom Crnom moru, nakon povlačenja ruske mornarice na Krim nakon gubitka „Moskve“, navodi se u tvitu.