Guverner Donjecka: Ruske snage ubile najmanje 10 civila

Rat u Ukrajini- 84. dan

61445 pregleda33 komentar(a)
Škola uništena u ruskoj invazi u Donjeckom regionu, Foto: Reuters
18.05.2022. 22:14h
10:11h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su se 694 ukrajinska borca skrivena u čeličani Azovstal u Mariupolju predala u posljednja 24 sata, prenijela je agencija RIA u srijedu.

Od ponedeljka se predalo 959 militanata iz Azovstala, od kojih je 80 ranjeno, javila je RIA pozivajući se na ministarstvo.

Izmjena: 10:15h
08:43h

Suđenje ruskom vojniku koji je optužen za ubistvo nenaoružanog ukrajinskog civila počinje 18. maja pred sudom u Kijevu. Pripremno ročište u ovom slučaju održano je 13. maja.

Ovo je prvi slučaj ratnog zločina koji će se naći pred sudom od početka ruske invazije 24. februara.

Zarobljeni pripadnik ruske tenkovske jedinice Vadim Šišimarin optužen je da je pucao u glavu 62-godišnjeg muškarca kroz otvoreni prozor automobila u selu Čupakivka na sjeveroistoku Ukrajine.

Ubistvo se dogodilo samo nekoliko dana poslije početka ruske invazije na Ukrajinu.

Šišimarin je priznao da je pucao na civila na snimku koji je objavila Služba sigurnosti Ukrajine. "Naređeno mi je da pucam", rekao je Šišimarin 28. februara. "Pucao sam u njega. Pao je i nastavili smo dalje". Šišimarinova videoizjava je "jedno od prvih priznanja neprijateljskih napadača", navela je ukrajinska služba sigurnosti.

Prijeti mu kazna doživotnog zatvora prema kaznama navedenim u djelu ukrajinskog krivičnog zakona koji se bavi zakonima i običajima ratovanja.

08:34h

Velika Britanija i druge zemlje G7 razmatraju kako se ruska imovina može iskoristiti za finansiranje obnove Ukrajine, rekla je u srijedu ministarka spoljnih poslova Liz Trus.

„Potreban nam je novi Maršalov plan za obnovu Ukrajine i u stvari, upravo smo o tome razgovarali na sastanku G7 koji sam imala sa svojim kolegama iz cijelog svijeta. Gledamo šta možemo da uradimo da koristimo rusku imovinu da nam pomogne u isplati toga“, rekla je ona radiju Tajms, prenosi Rojters.

08:29h

Saveznici Ukrajine treba da pojačaju svoju finansijsku podršku zemlji, rekla je ministarka finansija SAD Dženet Jelen.

U govoru na Briselskom ekonomskom forumu, Jelen je rekla da je Ukrajini kratkoročno potreban novac za plaćanje vojnika, zaposlenih i penzionera, kao i za upravljanje privredom koja zadovoljava osnovne potrebe njenih građana, preneo je Rojters.

Uskoro će Ukrajina morati da popravi komunalne objekte, i na kraju će joj trebati „masovna podrška“ u razmerama Maršalovog plana posle Drugog svjetskog rata – po kome su SAD dale 13 milijardi dolara zapadnoevropskim programima oporavka, kaže Jelen.

Američki Senat planira paket od 40 milijardi dolara za vojnu i humanitarnu pomoć.

Ona je takođe sugerisala da bi EU mogla da kombinuje uvozne carine na rusku naftu sa postepenim embargom koji pokušava da uvede kako bi smanjila energetske prihode Rusije.

Tarifni koncept biće predstavljen na sastanku finansijskih lidera G7 ove nedelje, prenosi Rojters.

08:28h

Ukrajinska vojska saopštila je da ruske snage nastavljaju sa raketnim udarima na vojne ciljeve i civile širom Ukrajine, prenosi N1.

U Mariupolju, koji je na ivici pada nakon višemjesečne opsade, ruski vojnici blokiraju ukrajinske jedinice u čeličani Azovstal, prema izvještaju ukrajinskog Generalštaba Oružanih snaga.

Dodaju da ruske snage takođe napadaju u Donjecku i nastavljaju da granatiraju pogranične oblasti Černihov i Sumi.

08:14h

Finska i Švedska su u srijedu u savezničkom štabu zvanično podnijele zahtjev za pridruživanje NATO savezu, čime je pokrenut proces pristupanja za koji se očekuje da će trajati samo nekoliko nedelja, prenosi Rojters.

Ratifikacija svih 30 savezničkih parlamenata mogla bi potrajati do godinu dana, kažu diplomate.

08:12h

Nakon predaje boraca iz Azovstala koji su odvedeni na teritoriju pod kontrolom ruske vojske, Ukrajina se nada da će Rusi pristati na razmjenu ratnih zarobljenika, a iz Moskve poručuju da ih "treba privesti pravdi".

Kako prenose ruske novinske agencije, ruski parlament će danas usvojiti rezoluciju kojom će biti zabranjena razmjena vojnika iz mariupoljskog Azovstala.

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar rekla je da su "pregovori za oslobađanje boraca u toku", kao i planovi za spasavanje onih koji su još uvijek unutar čeličane. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su "najuticajniji međunarodni posrednici uključeni" u planove.

Nije poznato koliko vojnika je ostalo u čeličani.

Ova predaja najverovatnije znači završetak otpora koji je postao simbol ukrajinske odbrane. Pad Azovstala označio bi potpuno zauzimanje Mariupolja što bi Rusiji donijelo najveću pobjedu u ratu poslije višestrukih vojnih i diplomatskih neuspjeha, navode svjetski mediji.

Juče je više od 260 boraca iz čeličane prevezeno u dva grada u Ukrajini pod kontrolom ruskih separatista koje podržava Moskva.