Roma i Rim dočekali evropski trofej: Zaniolo za vječnost

Prvi evropski trofej za Romu, peti za Žozea Murinja u njegovom petom finalu

34224 pregleda7 komentar(a)
Zaniolo postiže gol za 1:0, Foto: Reuters
25.05.2022. 23:38h
21:26h

Danilo Mitrović u Tirani

Tipično, tvrdo, “ružno” evropsko finale - barem tako izgleda nakon prvih pola sata.

Roma se adaptirala, ali se još čeka, ne samo šansa, već i udarac na gol, na bilo kojoj strani.

Tenzija koja reže vazduh nad stadionom “Er Albanija”, iščekivanje momenta - ekstra poteza pojedinca, ili greške koja će usmjeriti utakmicu, izbaciti je iz klasičnog toka - sve to navijače Fejnorda i “vučice” drži veoma napetim, iako na terenu malo toga može da se vidi

21:24h

Fizički izuzetno čvrsta utakmica, dosta duela i prvi karton. Trauner je spriječio Ejbrahama da krene ga golu, sudija Kovač je mora da ga kazni...

21:24h

Prvi koliko-toliko opasniji napad Rome, tek u 24. minutu. Dobra ideja Pelegrinija, nije stigao Ejbraham.

21:17h

Mhtarijana mijenja Portugalac Seržo Oliveira.

21:15h

15 minuta bez uzbuđenja i prvi peh za Romu - Henrik Mhtarijan ne može da nastavi. Jermen je bio povrijeđen, očito je loša procjena ljekarskog tima da može da igra.

foto: REUTERS
21:14h

Fešta je i na Olimpiku, gdje navijači Rome koji nisu u Tirani gledaju meč na velikim ekranima...

foto: Reuters
21:12h

Danilo Mitrović u Tirani

Bolji početak Fejnorda, čiju su navijači prekrili svoj šesnaesterac oblakom dima - bakljada u evropskom finalu, eto i to se događa.

Roma se još prilagođava, Murinjo sjedi na klupi, njegov pomoćnik gestikulira prema igračima, da se što lakše adaptiraju.

Fejnord ima dva velika evropska trofeja, Roma poraze u dva evropska finala - vremenska distanca je ogromna, prošlo je dosta vremena, ali ipak - ima li taj podatak veze sa prvim finalem Lige konferencija?

21:08h

Fejnord je bolje ušao u meč, izašao visoko, ali Roma je mirno reagovala u nekim naizgled komplikovanim situacijama.

21:00h

Počeo je meč.

20:55h

Danilo Mitrović u Tirani

Murinjo se mirno šetao kraj aut-linije, dok su se igrači Rome zagrijavali - ima Evropa trofejnijih, zašto ne reći boljih, modernijih trenera, ali niko nema takav bilans u finalima Uefinih takmičenja kao Portugalac.

Četiri ih je vodio - četiri ih je vodio, četiri dobio, sa tri različita kluba. Da li će dobiti i peto, sa četvrtim timom?

“Specijalni” je, barem u uvodu utakmice, glavna ličnost u Tirani, zasijenio je sve ostale aktere spektakla.

foto: Danilo Mitrović
20:34h

Danilo Mitrović iz Tirane

Navijači Fejnorda ukrasili su sjevernu tribinu zeleno-bijelim zastavicama (boja dresova u kojima će igrati tim iz Roterdama), na jugu dominira bordo boja - naravno, fizički potpuno odvojeni, kao što su bili danas i u gradu, pa je vrelo poslijepodne u Tirani proteklo bez ijednog incidenta, za razliku od burne noći u kojoj je bilo tuča, povreda, hapšenja, deportacija.

Navijači Romefoto: REUTERS
Izmjena: 20:37h
20:33h

Danilo Mitrović iz Tirane

Fantastična atmosfera na stadionu “Er Albanija” u Tirani, koji je sa kapacitetom od 20-ak hiljada mjesta bio premali da primi sve navijače, ljubitelje fudbala, a posebno simpatizere klubova sa ogromnim navijačkim bazama - Rome i Fejnorda.

Ipak, nekadašnje vremešno zdanje stadiona “Ćemal Stafa”, nakon kompletne rekonstrukcije - rušenja starog, izgradnjom novog stadiona, izgleda velelepno i u takvom, za standarde finala evropskog takmičenja minijaturnom izdanju.

Izmjena: 20:37h
20:14h

Žoze Murinjo je peti trener u istoriji koji će nastupiti u finalu tri različita evropska klupska takmičenja.

Nakon Arsena Vengera, Đovanija Trapatonija, Uda Lateka i Sven-Gorana Eriksena.

19:51h

Nema iznenađenja ni u timu Fejnorda:

Bajlou - Gertruida, Trauner, Senesi, Malasija - Til, Aursnes, Kokdžu - Nelson, Desers, Sinistera.

19:47h

Poznat je sastav Rome, nastupiće: Rui Patrisio - Manćini, Smoling, Ibanjes - Karsdorp, Kristante, Pelegrini, Zalevski, Mhitarjan - Zaniolo, Ejbraham.

19:18h

Tirana je večeras centar fudbalske Evrope.

U Tirani će prvi put biti dodijeljen trofej pobjedniku Lige konferencija, najmlađem Uefinom takmičenju.

U završnom činu premijernog izdanja sastaju se Roma i Fejnord.

Roma još nema ozbiljniji evropski trofej, osvojila je samo Kup sajamskih gradova, daleke 1961. godine. “Vučica” je 1984. godine izgubila u finalu Kupa evropskih šampiona od Liverpula, a posljednje evropsko finale odigrala je 1991. godine u Kupu Uefa, današnjoj Ligi Evrope, ali je u dvomeču poražena od Intera.

Trofej može da im donese čovjek-pobjednik - Žoze Murinjo.

Portugalac je dvostruki osvajač Lige šampiona (Porto, Inter) i Lige Evrope (Porto, Mančester junajted), može da postane prvi trener koji je podigao sva tri evropska pehara, jedini koji je na evropskoj sceni trijumfovao sa četiri različita tima.

Fejnord ima mnogo veću trofejnu reputaciju.

Predvođen Ernstom Hapelom, Fejnord je 1970. godine u finalu Kupa evropskih šampiona (preteči Lige šampiona) pobijedio Seltik (2:1) i postao prvi holandski klub sa titulom šampiona Evrope.

Četiri godine kasnije osvojio je Kup Uefa, a posljednji evropski pehar stigao je 2002. godine, takođe u Kupu Uefa, današnjoj Ligi Evrope - tada je holandski tim u finalu pobijedio Borusiju Dortmund (3:2), a blistao je dvostruki strijelac Pjer van Hojdonk.

Navijači dva kluba okupirali su Tiranu, bilo je i sukoba i deportacija, neraščišćenih računa, jer su pristalice Fejnorda prije sedam godina demolirali centar Rima i uvrijedili Rimljane...