UNICEF: U Ukrajini svakog dana strada najmanje dvoje djece

Devedeset osmi je dan ruske invazije na Ukrajinu

39297 pregleda16 komentar(a)
Foto: Reuters
01.06.2022. 21:56h
08:42h

Ruske snage se približavaju centru ukrajinskog grada Sjeverodonjecka dok su se borbe intenzivirale od 30. do 31. maja, saopštilo je u sredu britansko ministarstvo odbrane.

"Više od polovine grada je vjerovatno sada okupirano od strane ruskih snaga, uključujući čečenske borce", navodi ministarstvo u obavještajnoj novosti objavljenoj na Tviteru.

08:16h

Ruske nuklearne snage održavaju vježbe u pokrajini Ivanovo, sjeveroistočno od Moskve, prenijela je novinska agencija Interfaks Ministarstvo odbrane te zemlje, a javlja Rojters.

Oko 1.000 vojnika vježba u intenzivnim manevrima koristeći preko 100 vozila, uključujući lansere interkontinentalnih balističkih projektila "Iars", navodi Ministarstvo.

07:10h

Sjedinjene Američke Države (SAD) će poslati Ukrajini naprednije raketne sisteme da joj pomognu u odbrani, najavio je predsjednik SAD, Džozef Bajden, prenosi BBC.

Oružje, koje je Ukrajina dugo tražila, treba da joj pomogne da preciznije udari neprijateljske snage sa veće udaljenosti.

Ukrajinski vojnici u Donjeckoj oblastifoto: Reuters

Do sada su SAD odbijale zahtev iz straha da bi oružje moglo da se upotrijebi protiv ciljeva u Rusiji.

Ali u srijedu je Bajden rekao da će smrtonosna pomoć ojačati pregovaračku poziciju Kijeva protiv Rusije i učiniti diplomatsko rješenje vjerovatnijim.

Pišući za Njujork tajms, on je rekao: "Zato sam odlučio da Ukrajincima obezbijedimo naprednije raketne sisteme i municiju koja će im omogućiti da preciznije gađaju ključne ciljeve na bojnom polju u Ukrajini."

Novo oružje će uključivati raketni sistem visoke pokretljivosti M142 (HIMARS), rekao je visoki zvaničnik Bijele kuće - iako nije precizirao koliko će ih biti isporučeno.

Sistemi mogu da lansiraju više precizno vođenih projektila na ciljeve udaljene čak 70 kilometara (45 milja) - daleko dalje od artiljerije koju Ukrajina trenutno ima. Takođe se vjeruje da su precizniji od svojih ruskih ekvivalenata, navodi BBC.

Izmjena: 08:48h
07:05h

Šta se dešavalo juče, devedeset sedmog dana ruske invazije na Ukrajinu pogledajte OVDJE