HNV nezakonito postavilo video-nadzor: Nelegalno snimanje u Donjoj Lastvi

S problemom nelegalnog snimanja javnih površina u Donjoj Lastvi bavi se i Komunalna inspekcija Opštine Tivat

48984 pregleda23 komentar(a)
Kamera snima i javnu površinu, Foto: Siniša Luković

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore (HNV) je na zgradi Doma kulture “Josip Marković” u Donjoj Lastvi kod Tivta, gdje je sjedište te institucije, nezakonito postavilo video-nadzor, a kojim se protivno odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, snimaju i javne površine.

Potvrđeno je to “Vijestima” u Agenciji za zaštitu ličnih podataka (AZLP) koja je pokrenula i postupak zvaničnog inspekcijskog nadzora.

S problemom nelegalnog snimanja javnih površina u Donjoj Lastvi bavi se i Komunalna inspekcija Opštine Tivat koja je takođe pokrenula postupak inspekcijskog nadzora.

”Uvidom u dokumentaciju AZLP i slobodan pristup informacijama obavještavamo Vas da se Agenciji nije obraćala NVO Hrvatska krovna zajednica ‘Dux Croatorum’, niti Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore u cilju dobijanja saglasnosti za instaliranje video-nadzora na zgradi Doma kulture u Donjoj Lastvi - Tivat. S obzirom da Agencija nije dala saglasnost za instaliranje video-nadzora, a uzimajući u obzir Vaše konstatacije i fotografije koje ste poslali, Agencija će Vaše obraćanje smatrati inicijativom za pokretanje postupka nadzora, radi utvrđivanja činjeničnog stanja, a imajući u vidu postojanje mogućnosti nezakonite obrade ličnih podataka”, saopšteno je “Vijestima” iz AZLP na upit o legalnosti postavljanja i upotrebe video-nadzora na zgradi Doma kulture.

Objekat koji je zvanično svojina države Crne Gore s pravom raspolaganja Opštine Tivat, već petnaestak godina besplatno koriste NVO Hrvatska krovna zajednica “Dux Croatorum” iz Tivta i Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore. U vrijeme kada su odlukama bivših DPS-SDP-SD-HGI lokalnih vlasti u Tivtu ove organizacije bliske političkoj stranci Hrvatska građanska inicijativa (HGI), dobile na besplatno korišćenje ovaj javni objekat, na njihovom čelu su se nalazili ili se i dalje nalaze aktuelni predsjednik HGI i ministar bez portfelja u Vladi Adrijan Vuksanović i aktuelni potpredsjednik HGI Zvonimir Deković koji je dugogodišnji predsjednik HNV-a.

Ćute o dozvoli

Iz HNV-a nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li imaju dozvolu AZLP za instaliranje video-nadzora kojim pokrivaju i javne površine - dio Ulice obala Filipa Miloševića” u Donjoj Lastvi.

Nije odgovoreno ni na osnovu konkretno kojeg pravnog akta ili dokumenta HNV trenutno koristi objekat Doma kulture u Donjoj Lastvi jer je 15. aprila ove godine isteklo važenje posljednjeg petogodišnjeg ugovora te organizacije s Opštinom Tivat koja im je tu svoju nekretninu ustupila na besplatno korišćenje.

Kontroverznim načinom na koji su organizacije bliske HGI dobile ovu državnu imovinu bavila se prije nekoliko godina i Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) koja je utvrdila da u tome “postoji ugrožavanje javnog interesa i postupanje institucije suprotno principu transparentnosti i integriteta koji je propisan članom 72 Zakona o sprečavanju korupcije”, kao i da su “Dux Croatorum” i osobe koje ga kontrolišu, iz ovog posla s javnom imovinom grada Tivta stekle protivpravnu imovinsku korist.

Prema nalazu ASK, “Dux Croatorum” je nelegalno izdajući trećim licima, besplatno joj na korišćenje ustupljenu imovinu Opštine, lokalnu upravu Tivta zakinuo za 14.400 eura, ali taj novac ni do danas ova NVO nije vratila u opštinski budžet.

Bivše Ministarstvo finansija i socijalnog staranja preko Direkcije za inspekcijski nadzor nad državnom imovinom, u postupku inspekcijskog nadzora nad radom Direkcije za imovinsko-pravne poslove Opštine Tivat, u novembru 2021. utvrdilo je da Odluka o davanju na upravljanje i korišćenje Doma kulture u Donjoj Lastvi NVO “Hrvatska krovna zajednica - Dux Croatorum”, nije u skladu sa Zakonom o državnoj imovini.

Ministarstvo finansija, na čijem je čelu tada bio Milojko Spajić, je Opštini naložilo da ovu odluku stavi van snage, ali sada već bivši Odbor povjerenika Opštine Tivat koji mijenja raspušteni lokalni parlament u tom gradu, to, međutim, nije učinio i nije ispoštovao odluku Vladinog organa.

Stoga je legalitet zaposijedanja javnog objekta Doma kulture u Donjoj Lastvi od strane organizacija bliskih HGI krajnje upitan, ali država u čijoj Vladi kao ministar sjedi predsjednik HGI Adrijan Vuksanović ne preduzima ništa da one koji su formalno-pravno uzurpatori ove javne imovine, privede poštovanju zakona.

Zahvalnost “savjesnom mještaninu”

U međuvremenu, ispostavilo se da su nelegalni korisnici Doma kulture na tom objektu protivzakonito instalirali i video-nadzor kojim bez isticanja uočljivog obavještenja za građane i prolaznike, snimaju i javnu površinu - dio ulice pred tom zgradom.

To je potvrdilo i samo HNV u svom saopštenju za javnost od 12. jula u kojem je Deković izrazio zahvalnost “savjesnom mještaninu koji nas je na to upozorio”, nakon teksta objavljenog tri dana ranije u “Vijestima” da je koplje, na kojem je uz crnogorsku istaknuta i hrvatska zastava - polomljeno i zastava nedostojanstveno oborena i zamotana oko balkonske ograde.

Deković je naveo i da je “savjesni mještanin iz drugog pokušaja napravio primjernu fotografiju (srušene zastave), a što su zabilješile nadzorne kamere”.

Time je priznao da nelegalnim video-nadzorom protivpravno snima i javnu površinu - ulicu s koje je novinar “Vijesti” fotografisao fasadu Doma kulture sa srušenom hrvatskom zastavom na njoj.

U članu 28 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti stoji da je za uvođenje video-nadzora nad javnom površinom neophodno dobijanje saglasnosti nadležnog nadzornog organa - AZLP, dok član 27 propisuje da onaj ko to namjerava da učini prethodno mora da obavijesti nadležni organ o tome i podrobno i detaljno obrazloži takvu odluku.

HNV to nije učinio.

”Članom 40a propisano je da ukoliko se video-nadzor javne površine vrši bez obavještenja iz člana 27 stav 1, odnosno saglasnosti iz člana 28 stav 1 tačka 2a ovog zakona, nadzorni organ će rješenjem naložiti uklanjanje sredstava kojima se vrši video-nadzor. Uklanjanje sredstava iz stava 1 ovog člana vrši subjekat koji upravlja javnom površinom, odnosno objektom na kojem su postavljena sredstva kojima se vrši video nadzor. O ishodu nadzora bićete blagovremeno obaviješteni”, kazao je “Vijestima” direktor AZLP Ivan Medojević.

Šta je sa zahvalnicom koju je Deković obećao

Iz Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore nisu odgovorili ni na pitanje hoće li zbog otkrivanja činjenice da trenutno bez pravnog osnova koriste državnu imovinu - Dom kulture u Donjoj Lastvi i da su na njega nezakonito instalirali video-nadzor, u skladu s javnim obećanjem svog predsjednika Zvonimira Dekovića, “Vijestima” uručiti zahvalnicu.

Saopštenje kojim su obećane zahvalnice foto: HNV/printscreen

”Pozivamo sve dobronamjerne građane da Hrvatskom nacionalnom vijeću Crne Gore i ubuduće upućuju kritike i sugestije, što će od nas biti prihvaćeno korektno, kako bismo zakonito i što savjesnije djelovali. Za takve slučajeve HNV priprema zahvalnicu koju ćemo javno uručiti svakom takvom savjesnom građaninu za njegov primjeran i dobronamjeran čin”, saopštio je Deković 12. jula kada je “Vijestima” zahvalio za informaciju da je vjetar polomio koplje i srušio hrvatsku zastavu na sjedištu HNV-a.