Proslava 25 godina Vijesti: "Veliki praznik za cijelu Crnu Goru"

Nezavisni dnevnik "Vijesti" obilježio 25 godina od svog prvog broja, koji je izdat 1. septembra 1997. godine

60828 pregleda80 komentar(a)
Izvršna direktorica ND "Vijesti" i TV Vijesti Marijana Bojanić, Foto: Ana Burić
01.09.2022. 22:20h
19:25h

Zoran Miljanić, ministar bez portfelja u Vladi u tehničkom mandatu, kazao je da je današnji jubilej prilika da se podsjetimo na aktivnosti novinara Vijesti u toku dugog niza godina predanog rada u javnom interesu.

foto: Luka Zeković

“Izuzetno mi je zadovoljstvo da ispred svog Kabineta i u svoje lično ime uputim najsrdačnije čestitke povodom obilježavanja 25 godina postojanja ND Vijesti.

"Ovaj značajan jubilej svakako je prilika da se podsjetimo na aktivnosti novinara Vijesti u toku dugog niza godina predanog rada u javnom interesu. Ove aktivnosti imale su značajnu ulogu u procesu demokratizacije crnogorskog društva, doprinijele su transparentnosti u izazovnom tranzicionom periodu, te imale istaknutu ulogu u podizanju standard profesionalnog izvještavanja u Crnoj Gori. O rezultatima koje su Vijesti imale u ovim procesima najbolje govore kontinuirana istraživanja koja svjedoče o gledanosti i povjerenju koje uživa Vaš medij.

"Sa uvjerenjem da ćemo u narednom periodu na obostrano zadovoljstvo ostvarivati uspješnu saradnju, želim Vam nastavak uspješnog rada, kao i da u tom duhu obilježite brojne jubileje u godinama pred nama.”

19:22h

Modna kreatorka Milena Đurđić rekla je da su Vijesti već četvrt vijeka nezaobilazni izvor informisanja.

“Ne samo o društvenim, ekonomskim, političkim, sportskim temama, već i o temama iz oblasti umjetnosti i kulturnog stvaralaštva. Neki bi rekli vjerni hroničar jedne stvarnosti, a ja dodajem i medij koji uzima aktivnu ulogu u podršci i promociji lokalnih stvaralaca. "Iskrene i srdačne čestitke na velikom jubileju, sa željom da vam visoki profesionalni i etički standardi i ozbiljna, objektivna kritika pojava i društva u cjelini ostanu konstanta uređivačke politike, za dobro i korist svih građana naše Crne Gore!”

foto: Savo Prelević
19:19h

Izvršna direktorica Media Diversity Instituta iz Londona, Milica Pešić, kazala je da su Vijesti u proteklih 25 godina radile briljantan posao.

"Možemo samo da nagađamo koliko ćete još inventivnih, kreativnih i hrabrih ideja imati u narednih 25 godina", navela je ona.

foto: Privatna arhiva
19:10h

Predrag Mijatović, legenda jugoslovenskog fudbala, poželio je Vijestima, čestitajući jubilej, puno sreće u daljem radu.

“Moje najiskrenije čestitke povodom dvadest pet godina postojanja Vašeg lista VIJESTI! Naravno, želim Vam barem još 25 godina u istom ritmu, istim tempom, istom profesionalnošću i istim entuzijazmom kao i do sada! Veliki pozdrav i puno sreće u daljem radu.”

foto: Boris Pejović
19:08h

Ministar ekonomskog razvoja i turizma u Vladi u tehničkom mandatu, Goran Đurović, čestitao je Vijestima 25 godina "hrabrosti, istrajnosti, doslednosti i vizije nezavisne i slobodne Crne Gore."  

foto: TV Vijesti
19:06h

Aleksandra Stojanović, direktorica korporativnih poslova MK Groupm uputila je Vijestima čestitku povodom 25 godina profesionalnog novinarstva i objektivnog izveštavanja.

"Nastavite da podižete standarde u medijskoj industriji i doprinosite kvalitetu informisanosti građana Crne Gore", navela je ona.

foto: Privatna arhiva
19:03h

Urednica emisije "Pčelica" Gabrijela Vukašinović zahvalila je Vijestima što su otvorile vrata najmlađima.

“Želim svim zaposlenima, uredničkom timu, novinarima i čitaocima srećan jubilej – 25 godina postojanja. Zahvaljujem što ste otvorili vrata najmlađima, i što ste od početka postojanja svjesni da su istina i interesi građana i društva osnovni zadatak i cilj. Čestitke i za istrajnost, pravovremeno i objektivno informisanje. Budite i nadalje objektivni, posebni, brzi, budite jedinstveni. Držite liniju dostojanstva, uspravnog hoda i kulture.”

foto: Privatna arhiva
18:59h

Jubilej je Vijestima čestitao i predsjednik Demokrata Aleksa Bečić.

foto: Luka Zeković

“Povodom 25 godina postojanja Vijesti izvršnoj direktorici Marijani Bojanić, urednicima, zaposlenima i svim čitaocima čestitam ovaj značajan jubilej kojim odajemo priznanje vašoj borbi za slobodu govora i razvoj kritičke misli.

"Uprkos nebrojanim napadima, u nerijetko nemogućim uslovima omogućili ste crnogorskoj javnosti da pravovremeno bude upoznata sa najnovijim dešavanjima i brojnim aferama koje su uzdrmale naše društvo.

"Uvjeren da ćete i u narednih 25 godina, jednakom snagom i energijom, nastaviti da svojim radom doprinosite izgradnji jakih institucija, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, objektivnog novinarstva, još jednom vam čestitam ovaj važan jubilej.”

18:31h

Gitarista i kompozitor Darko Nikčević kazao je da je novinarski tim Vijesti postigao regionalnu reputaciju izuzetne profesionalnosti.

foto: Svetlana Mandić

“Želim vam puno sreće i uspjeha u radu u decenijama koje slijede. Jedan ste od mojih omiljenih medija, koji često pratim jer vam vjerujem i jer ste društveno odgovorni i korektni u informisanju crnogorske javnosti. U prethodnoj četvrtini vijeka pokrenuli ste mnogo pozitivnih procesa, a vaš sjajni novinarski tim je postigao reputaciju izuzetne profesionalnosti ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu. Nastavite da budete izuzetno značajan dio medijske zajednice naše zemlje i činite sve da ona postane zemlja koju ćemo svi voljeti i raditi na njenom napretku.”

18:28h

Predrag Uljarević, direktor izdavačke kuće Nova knjiga, kazao je da su Vijesti nesumnjivo jedna od najvažnijih medijskih kuća u Crnoj Gori, a da profesionalizam i ažurnost čine Vijesti jednim od ključnih faktora za blagovremeno informisanje javnosti.

foto: Privatna arhiva

"Naročito treba naglasiti doprinos Vijesti u redovnom i posvećenom praćenju svih značajnijih događaja u kulturi, danas kada je kultura toliko na periferiji javnog života. Vijesti su uveli novi standard u praćenju najvažnijih kulturnih događaja u Crnoj Gori, regionu i svijetu. Za ljude kojima je ova vrsta događaja ipak najvažnija vijest dana, to je od izuzetnog značaja. U tom smislu, napominjem da su godinama unazad Vijesti bez izuzetka izvještavale o svim događajima u organizaciji Nove Knjige – promocijama, gostovanjima, književnim manifestacijama, sajmovima knjiga. Sve ovo iz godine u godinu nalazi svoje mjesto na stranicama rubrike Kultura u Vijestima.

"Kao izdavač podsjećam javnost i na izvanrednu izdavačku produkciju Vijesti. Maltene svaka kućna biblioteka u Crnoj Gori ima barem neku knjigu iz njihovih edicija klasika, savremene književnosti i drugih uspješnih izdanja. Ni u tom pogledu nije izostala najbolja saradnja sa Novom Knjigom. Između ostalog, naše kuće godinama uspješno sarađuju na distribuciji izdanja Nove Knjige širom Crne Gore.

"Čestitam Vijestima ovaj važni jubilej i hvala im na ozbiljnom odnosu prema kulturi, kao i na profesionalnoj saradnji. Ne sumnjam da će se ovo nastaviti u godinama koje su pred nama", rekao je Uljarević.

18:19h

Biološkinja Jelena Marojević Galić kazala je da je podrška koju su Vijesti pružale ekološkim aktivistima posljednje dvije i po decenije je bila značajna za afirmaciju ekološkog sektora i jačanje svijesti o potrebi očuvanja prirodnih vrijednosti.

foto: Boris Pejović

“Vama, svim zaposlenima u ND Vijesti kao i vašim saradnicima želim da čestitam jubilej, sa željom da svaki naredni dočekamo u zemlji u kojoj će se na pravi način vrednovati i čuvati priroda. Podrška koje su Vijesti pružale ekološkim aktivistima zadnje dvije i po decenije je bila značajna za afirmaciju ekološkog sektora i jačanje svijesti o potrebi očuvanja prirodnih vrijednosti. Stoga želim vam da i u nearednim godinama još jače i snažnije pratite temu zaštite životne sredine i da doprinesete da se ona prioritizuje i zauzme mjesto kakvo zaslužuje u državi koju nazivamo ekološkom.”

18:18h

Čestitku je "Vijestima" povodom jubileja uputio i glumac Moamer Kasumović.

foto: Privatna arhiva
18:13h

Novinar i TV voditelj Zoran Kesić kazao je da četvrt vijeka nezavisnog i profesionalnog novinarstva ima ozbiljnu težinu.

“Drage koleginice i kolege, čestitam vam ovaj lijep i značajan jubilej, ali ujedno i cifru koja obavezuje. Četvtrt vijeka nezavisnog i profesionalnog novinarstva ima ozbiljnu težinu i vrijedno je svakodnevne borbe za očuvanje ideala i vrijednosti naše profesije. Narednih 25 beskompromisno u istinu i surovo prema laži. U nadi da ćemo čitati dobre Vijesti, srdačno Zoran Kesić”.

foto: Screenshot/Youtube/24 minuta za Zoranom Kesićem
18:09h

Pravnik Damjan Abramović uputio je čestitku "Vijestima" povodom jubileja.

“'Ja velim njima: Ako vidite roba gdje spava, probudite ga i objasnite mu slobodu.' (Halil Džubran) Ja velim vama, i narednih 25 godina budite baklja slobode, obasjavajte tamne vilajete i objašnjavajte slobodu! Srećno".

foto: Privatna arhiva
18:01h

Mediji i ljudska prava idu ruku pod ruku. Ako to traje 25 godina i bilježi kontinuitet u privlačenju velikog broja korisnika informacija vjerovatno za to postoji dobar razlog, kazao je ombudsman Siniša Bjeković.

Povezani članci

01. Septembar 2022.

Novinari se za druge bore, sebe ne štede

18:01h

Direktor Direktorata za medije Neđeljko Rudović kazao je, povodom 25 godina "Vijesti", da su jubileji "Vijesti" u stvari jubileji slobode.

Povezani članci

01. Septembar 2022.

Jubilej slobode

17:43h

Čestitku povodom jubileja uputio je i predsjednik Demosa Miodrag Lekić.

foto: Boris Pejović

"Bez sumnje, 25 godina je ozbiljna cifra, pa ko je ostvari, i to još u borbenoj misiji, zaslužuje čestitke. Zato iskrene čestitke idu listu 'Vijesti'. Toliko se može reći, pritom ne rizikujući potrebnu distancu između novinarstva i politike. Demokratsku distancu, dakako, u oba pravca.

"Bilans slavljenika na izvjestan način predstavlja svojevrsnu anatomiju crnogorskog društva u proteklom periodu. Između demokratije i autokratije, konstrukcija i (auto)destrukcija, što sve vodi, bar se tako još nadamo, ukotvljenju Crne Gore u njen magistralni put.

"Bitka progresivnih medija u cijelom svijetu je usmjerena protiv cinične konstrukcije, jako elaborirane u 20. vijeku, a tehnološki vrlo unaprijeđene u ovom 21. v. koja glasi: 'Nije važno što se dešava, neko što ljudi misle da se dešava'. Znamo da na operaciji 'normalizovanja laži', razumije se, u korist nekog, a najčešće vrhovnog autokrate, rade timovi raznih profila.

"Prema određenim sadržajima, porukama i podrškama iz 'Vijesti' se mogu imati razlike - 'živjele razlike!' - ali teško će neko ozbiljno ustvrditi da se ne radi o otvorenom i autonomnom mediju.

"Pritom sa izvjesnim pluralizmom stavova u svojoj kući, što je izraz modernog i demokratskog žurnalizma.

"Još teže se može reći da slavljenik ne zastupa kritički odnos prema društvenoj stvarnosti i njenim protagonistima. Takođe i prema nacionalističko-klerikalnim zabranima, jednoj od pojava koja direktno ugrožava vrijednosnu integrisanost crnogorskog društva.

"Bez kritičke svijesti i pravog dijaloga - treba li to ponavljati - nema ozbiljnog društva, nema zrele, otvorene, moderne, pristojne javnosti.

"Na drugom polu su zajedno neukus, javna nevaspitanja, agresivna buka - posebni impute određenih politike, dakle apologija vođi, demagogija, mržnja, ideološke i nacionalne ostrašćenosti, agresivnosti, huškanja i sl.

"Što će preovladati? U svakom slučaju karakter javnosti, njena zrelost ostaje bitno, neko će reći odlučujuće, pitanje Crne Gore danas. I njene budućnost.

"A iza imamo dragocjeno iskustvo 'Vijesti' koje traje 25 godina. The rest is history, dragi čitaoče – tebi uostalom pripada pravi sud", naveo je Lekić.

17:41h

Direktor nevladine organizacije "Natura" Milan Mikan Medenica kazao je da je ta NVO, u svom dvadesetogodišnjem postojanju, u Nezavisnom dnevniku “Vijesti” imala pouzdanog partnera koji je pratio sve aktivnosti i objektivno o njima izvještavao.

foto: Privatna arhiva

"Na sve naše pozive, u prvom redu u slučajevima ugrožavanja životne sredine, 'Vijesti' su bile otvorene i na taj način i dale doprinos i što se tiče rada naše nevladine organizacije, ali i u podizanju svijesti o važnosti životne sredine.

Jedan od svježijih primjera sinergetskog djelovanja 'Nature', Društva prijatelja Kolašina i 'Vijesti' je pokretanje inicijative za zaštitu kuće Marića, koja je jedan od najstarijih objekata u Kolašinu koji ima značajnu arhitektonsko-kulturnu vrijednost. Uprava za zaštitu kulturnih dobara se pozitivno odredila prema toj inicijativi.

"Takođe, svjež je i primjer i inicijativa NVO 'Natura' i Opštine Kolašin da se zaštiti Park šuma Dulovine, koja je izletiše Kolašina i u čijem okviru se nalazi i Botanička bašta koju je osnovao Daniel Vincek kao i rezervoar za napajanje pitkom vodom.

Želimo da se i u narednom periodu ova uspješna saradnja nastavi i da Nezavisni dnevnik 'Vijesti' i dalje predano prati društvene aktivnosti u Kolašinu i na taj način doprinese demokratizaciji crnogorskog društva", kazao je Medenica.

17:38h

Vijesti su dokaz da je moguće izboriti svoju slobodu, nezavisnost i integritet u neprimjereno podijeljenom i predpolitičkom društvu u kome tranzicioni kapital i partijska glasila pokušavaju da oblikuju medijski prostor, kazao je predsjednik Skupštine opštine Kolašin Milan Đukić.

foto: Dragana Šćepanović

"Vijesti su u proteklih 25 godina prošle dinamičan put, isti onaj koji je, istovremeno, prolazila Crna Gora i naše društvo. Taj period su obilježila burna dešavanja tranzicije naših institucija, ekonomije i političke scene. Podsjećajući se na taj period podijelio bih doprinos 'Vijesti' crnogorskom društvu na onaj prije i poslije referenduma.

"Do referenduma 'Vijesti' su rasle, podizale i tražile svoj kvalitet novinskog i javnog djelovanja, naglašeno promovišući istorijsku potrebu za obnovom crnogorske nezavisnosti. U tom periodu 'Vijesti' su bile alternativni medij, na prostoru koji su 'dobile na korišćenje' medijske kuće usko vezane za državno finansiranje u Crnoj Gori ili izvan nje.

"Tranziciju u novinarstvu, emancipaciju i slobodu u odnosu na državne i partijske monopolne strukture prve su započele 'Vijesti' i 'Monitor', ali je, nažalost, malo ko i slijedio taj put do danas.

"Upravo zbog toga je period poslije referenduma, bio početak dominacije 'Vijesti' na crnogorskoj medijskoj sceni. Visoki novinarski standardi, odsustvo političkog i drugih uticaja, ljudski resursi i beskompromisna borba za istinom dovele su 'Vijesti' do toga da danas nemaju konkurenciju.

"'Vijesti' su dokaz da je moguće izboriti svoju slobodu, nezavisnost i integritet u neprimjereno podijeljenom i predpolitičkom društvu u kome tranzicioni kapital i partijska glasila pokušavaju da oblikuju medijski prostor.

Upravo je doprinos 'Vijesti' bio najveći tamo gdje su bili, i još uvijek su, najveći izazovi našeg društva: nacionalne i političke podjele, korupcija i organizovani kriminal, partitokratija i zarobljene institucije. Nažalost, napadi na novinare 'Vijesti' su pokazali da su slobodno novinarstvo i traganje za istinom još uvijek ciljevi koje kao država moramo da dostignemo, a da je zaštita novinara jedan od prioriteta.

"Međunarodna priznanja koja su zavrijedili novinari i vlasnici 'Vijesti' u proteklom periodu priznanje su ne samo za njih već i za Crnu Goru. Nadam se da će 'Vijesti' i u budućnosti nastaviti da doprinose demokratizaciji društva i osvajanju građanskih vrijednosti", kazao je Đukić.

17:37h

Civilni aktivista Dželal Hodžić kazao je da su "Vijesti" od prvog broja bile osvježenje.

foto: Samir Adrović

"Tada je počelo brzo razmicanje mraka na uglavnom zarobljenoj medijskoj sceni Crne Gore. Znam da je od početka uređivačka politika bila neskriveno na strani nezavisne i evropske Crne Gore, ali to je nije sprečavalo da se u listu uvijek čuje i ona druga strana koja je bila za zajedničku državu sa Srbijom jer i tada smo bili podijeljeno društvo što se vidjelo na referendumu. Drago mi je što opstajete uprkos dramatičnim previranjima u državi, regionu i svijetu. Takođe, zadovoljan sam kako je vaš list pratio ne male ekološke nevolje u Ulcinju i državi.

"Na žalost, većina tih problema je i danas prisutna, a najočitiji primjer je Port Milena. Naravno, bilo je i grešaka ali zbog jubileja, o tome neki drugi put. Ipak moram iznijeti zamjerku zbog stranica rezervisanih za sport. Saglasan sam da u fokusu mora biti promocija domaćeg sporta na svim nivoima ali nijesam zadovoljan izvještajima sa događanja u međunarodnom sportu. Mišljenja sam da bi toga moralo biti više. Takođe, mi koji kupujemo 'Vijesti' voljeli bismo da znamo šta nam nude sve televizije koje imaju nacionalne frekvencije", rekao je Hodžić.