Zapad osudio aneksiju dijela Ukrajine, Putin na proslavi poručio da će Rusija "pobijediti"

Invazija Rusije na Ukrajinu - 219. dan

81631 pregleda47 komentar(a)
Putin na proslavi u Moskvi, Foto: Reuters
30.09.2022. 21:00h
09:33h

Crna Gora najoštrije osuđuje bilo koji pokušaj prisvajanja dijelova teritorije ukrajinske države, poručio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

09:23h

Savjet bezbjednosti UN glasaće danas o rezoluciji kojom se osuđuju "referendumi" za pripajanje Rusiji nekoliko ukrajinskih regiona i poziva na povlačenje ruskih trupa.

Sastanak će biti u 21 sat po srednjeevropskom vremenu, prije zakazane rasprave o curenjima otkrivenim na gasovodima Sjeverni tok u Baltičkom moru, saopštilo je trenutno francusko predsjedništvo Savjetu bezbjednosti.

U nacrtu teksta, u koji je AFP imao uvid, "osuđuje se organizovanje takozvanih nelegalnih referenduma od strane Rusije" u regionima Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja, i navodi da oni ne mogu da "služe kao osnova za promjenu statusa ovih regiona, uključujući svaku navodnu aneksiju" od strane Rusije.

Rezolucija, koju su pripremile SAD i Albanija nema šanse da bude usvojena zbog ruskog prava veta, ali bi potom trebalo da bude podnijeta Generalnoj skupštini UN, gdje ni jedna od 193 zemlje članice nema veto.

08:48h

Najmanje 23 osobe su ubijene, a 28 je ranjeno u ruskom raketnom udaru koji je u petak pogodio konvoj civilnih vozila u blizini grada Zaporožja na jugu Ukrajine, rekao je regionalni guverner Oleksandr Staruh, prenosi Rojters.

"Do sada, 23 mrtvih i 28 ranjenih. Svi civili", napisao je Staruh u aplikaciji Telegram.

Rojters navodi da je udar bacio komade zemlje u vazduh i prskao vozila gelerima. Na vozilima - uglavnom automobilima i tri kombija, raznesena su stakla. Vozila su bila prepuna stvari putnika, ćebadi i kofera.

Jedno tijelo se nagnulo sa vozačevog sjedišta na suvozačevo sjedište žutog automobila, lijeva mu je ruka i dalje držala volan.

Rusija, koja je izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara u, kako naziva, specijalnoj vojnoj operaciji, poriče da je namerno gađala civile, iako su njeni napadi razorili ukrajinska mjesta i gradove.

Izmjena: 09:28h
08:40h

Ruski predsjednik Vladimir Putin priznao je nezavisnost ukrajinskih regiona Zaporožja i Hersona, prema predsjedničkim dekretima objavljenim kasno sinoć, dan uoči finalizacije njihove aneksije.

Povezani članci

30. Septembar 2022.

Putin priznao nezavisnost Hersonske i Zaporoške oblasti

08:35h

Ukrajinske trupe su na putu da osvoje istočni grad Liman koji drže Rusi, što bi bio novi udarac za kampanju ruskog predsjednika Vladimira Putina u Donbasu dok se priprema da tu oblast proglasi dijelom Rusije.

Povezani članci

30. Septembar 2022.

Izazov za Putinov plan da osvoji Donbas