BLOG Pejović i Popović izabrani za potpredsjednike Skupštine, Nedović za predsjednicu Administrativnog odbora

Andrija Mandić je izabran za predsjednika Skupštine Crne Gore

346224 pregleda369 komentar(a)
Mandić, Foto: Boris Pejović
17:03h

Vladimir Joković (SNP) je kazao da je poslanik DPS Andrija Nikolić izgovorio teške riječi.

Nikolić je kazao da nije i da je najmanje od njega očekivao da "advokatiše" Andriji Mandiću, jer nije ni bio prozvan.

"Vi ste zahvaljujući politici koju ste vodili svih ovih godina od nekada jake stranke koja je nekad stajala rame uz rame sa DPS-om, spali na dva poslanika", rekao je Nikolić.

On je kazao da je DPS ozbiljna stranka, te da je njihova politika žilava i vrlo istrajna.

"Vi sad pokušavate da pređete na drugu političku obalu", rekao je Nikolić.

Joković mu je odgovorio da nije nikome advokatisao, navodeći da nije veleizdajnik Crne Gore, nego veći patriota nego što misle.

On je, aludirajući na temeljni ugovor, poručio Nikoliću da sve "što ih boli" su on i Dritan Abazović od početka zajedno pripremali.

"Ako je veleizdaja, pristajem da budem prvi i najveći izdajnik Crne Gore", rekao je Joković.

16:58h

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić ocjenjuje da je četništvo danas u Crnoj Gori legitimisano kao državna ideologija.

"Ovo je samo nastavak Podgoričke skupštine... Tužan sam jer vidim da je nekima nelagodno da danas glasaju za četničkog vojvodu. Pitam se kako će pojedini iz PES-a, iz reda manjinskih naroda, otići u Bijelo Polje i Pljevlja i pogledati svoje sunarodnike u oči. Čuli ste Mandića i danas - različiti su putevi, isti su ciljevi. Pokušava da nam proda ideologiju četništva za evropski put", istakao je.

Nikolić je naveo da je sva infrastruktura Srbije bila upregnuta da "ugura" ZBCG u vlast.

"Uspjeli ste. Mandić će danas da se zakune nad Ustavom koji su njegove kolege cijepale. Nismo znali da će u pranju biografije Andrije Mandića učestvovati predstavnici građanskih partija, ali i albanskih partija. Zaboravili su predstavnici albanskih partija da je Mandić u sklopu Vojske Jugoslavije prepadao Albance po Kosovu i sprovodio politiku Slobodana Miloševića - politiku etničkog čišćenja Kosova. Mislite da je neko to zaboravio? Naravno da nije. Nek vam za kraj ove diskusije odzvanjaju riječi Andrije Mandića, izgovorene na mitingu podrške Radovanu Karadžiću u Beogradu: 'Poručujem Borisu Tadiću da nema te funkcije, položaja i miliona dolara zbog kojih se isplati nositi žig izdajice'. Nek vam je srećna fotelja Andrije Mandića. Ovo je crni dan crnoogorskog parlamentarnizma", poručio je.

16:44h

Sjednica je nastavljena.

16:16h

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić je rekao da bi bilo elementarno pristojno da Mandić, kao kandidat za šefa Skupštine, dođe u plenarnu salu.

On je tražio pauzu od 10-15 minuta.

Predsjedavajući Milan Lekić dao je petominutnu pauzu.

Izmjena: 16:30h
16:15h

Lider Albanske alternative Nik Đeljošaj, rekao je da je sporazum o novoj vlasti potpisao "kao kompromisno rješenje".

"Razumijem da ima različitih tumačenja zbog prošlosti, zbog toga što je neko nekad rekao, ali treba podsjetiti da, koliko god je bilo izazova, nije došlo do nestabilnosti. Razlikujemo se, ali treba da zajedno gledamo u budućnost. Albanski forum ostaće dosljedan našim programskim principima...", naveo je.

16:03h

Poslanik Demokratske unije Albanaca (DUA) Mehmed Zenka, rekao je da sumnja da će buduća vlast istrajati na "evropskom putu".

"Ne vjerujem u konstelaciju političkih snaga. Neću glasati Mandića ne zato što je Srbin, nego zato što smo čitali različite knjige iz istorije srpsko-albanskih odnosa. Nisam zarad moje albanske javnosti smio da prelazim crvenu liniju koju mi moji grobovi nikad ne bi oprostili... Tamo je (Milan) Radoičić heroj, za mene je kriminalac. Ono što predstavlja vrijednost kod njih, za mene je antivrijednost. Ostavljam vremena da Mandić bude na fonu onoga što je izjavio", istakao je.

16:00h

Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković, rekao je da njegova stranka dugo godina sarađuje s Andrijom Mandićem i Novom srpskom demokratijom (NSD.

"Ciljevi su nam bili isti - da Crna Gora bude bolja. Možda, gospodo iz opozicije, nije najumjesnije da nabrajate šta je neko nekad izjavio. Nekad izgovorimo nešto što ne bismo... Podržaćemo Mandića. Došao je trenutak da ćemo vrlo brzo imati Mandića na čelu Skupštine, koji se izjašava kao Srbin. Imali smo premijera Albanca, prije toga Crnogorca, i to je vrijednost Crne Gore. Naša potpuna podrška Mandiću uz uvjerenje da će Mandić dati puni doprinos. Ima suviše iskustva, vjerujem da je ovo korak naprijed i da će Crna Gora ići naprijed", poručio je Joković.

15:50h

Šef poslaničkog kluba Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša, kazao je da je "gruba i brutalna neistina da neko ima nešto protiv Mandića jer je Srbin".

"Svojim djelovanjem i vaspitanjem sam pokazao da me nacionalna pripadnost ne interesuje... Mislim da Mandić ne treba da bude predsjednik Skupštine jer će danas položiti zakletvu na Ustavu za koji je tvrdio da je lažni dokument. Ne mogu da ga podržim zato što ne navija za crnogorsku reprezentaciju. Ne mogu da ga podržim jer negira genocid u Srebrenici. Njegovi čelnici opština mijenjaju karakter tih opština...", istakao je.

Mugoša je naveo da ne može da podrži Mandića jer je lider NSD-a "prije dvije godine rekao da Cetinje ne zaslužuje da bude prijestanica".

"Ne mogu da podržim njegov pokušaj prepakivanja, koji je u kampanji za predsjedničke izbore bio izvještačen. Ne mogu da ga podržim jer veliča ratne zločince, ne afirmiše evroatlantske vrijednosti...", poručio je Mugoša, dodajući da partnerstvo PES-a i koalicije ZBCG "nije zdravo".

15:35h

Miloš Konatar (Građanski pokret URA) kazao je da je trebalo četiri i po mjeseca da se dođe do dogovora o formiranju nove vlasti.

"Nije problem što se čekalo četiri i po mjeseca nego što sporazum i dogovor Spajić-Mandić nije dobar i URA to neće podržati. Protiv smo iz najmanje dva razloga. Prvi je što ovaj predlog nije korak ka EU, već korak nazad i takođe protiv smo zato što je ovaj predlog plod kompromisa i zato odgovornost ne nosi Andrija Mandić nego Milojko Spajić", kazao je Konatar.

On je dodao da možda nekome nije važno, ali je po njemu EU najvažnije pitanje u Crnoj Gori.

"Članstvo u EU je cilj kojem moramo zajednički stremiti i moramo uraditi sve što možemo da Crna Gora bude prva naredna članica EU. Da li je ovaj predlog korak ka tom cilju? Vjerujem da nije. Ne može neko biti na mjestu na kojem se afimišu strateški, spoljnopolitički pravci, a da se sa tim pravcima ne slaže...Potpuno je nebitno da li se taj neko zove Andrija Mandić, Miloš Konatar, Nik Đeljošaj ili Ervin Ibrahimović", kazao je Konatar.

Poručio je da je Sporazumom koji je potpisala većina degradiran parlament Crne Gore.

"Predvidjeli ste formiranje visokog tijela - Kolegijum predsjednika stranaka i predsjednika klubova poslanika parlamentrane većine. U cilju očuvanja vlasti potpisinici se obavezuju da neće usvajati zakone koji nijesu usvojeni na kolegijumu? I vi ovako zamišljate parlamentarizam i demokratiju? Valjda je logično da kažete da nećete podržati nešto što nije u interesu građana", kazao je Konatar.

Pitao je kako će se voditi dijalog, da li će pričati psolanici ili poslanici treba da pričaju sa Kolegijumom.

"Ovo nije korak naprijed, ovo je dva koraka nazad. Vaš problem je što ne vjerujete jedni drugima, zato ste poptpisali ovakav sporazum, zato će vaša vlast biti kratkog daha, trajaće ndo rekonstrukcije i toga je g. Spajić veoma svjestan", kazao je Konatar.

Poručio je da će podržati svaki dobar predlog, ma od koga dolazio.

"Podržaćemo sve što je dobro, ali isto tako ćemo se beskompromisno boriti poritv svega što je loše", poručio je Konatar.  

15:26h

Miodrag Laković iz Pokreta Evropa sad (PES) kazao je da su izbori u junu pokazali da PES ima najveće povjerenje građana.

"Građani su nam dali mandat da formiramo vladu. Proces pregovora je imao svoja opterećenja, ali zajednosa partnerima formirali smo skupštinsku većinu i dogovorili vladu", kazao je Laković. Rekao je da vjeruje da će Andrija Mandić časno braniti Ustav i Poslovnik i na najbolji način artikulisati demokratski dijalog u čemu će u klubu PES-a imati nedvosmislenu i nepodijeljenu podršku.

15:15h

Predsjednik Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović  rekao je da smo danas ponovo porazili demokratriju, te da ponovo ne slušamo građane.

"Možemo govoriti da je ovo dobro rješenje, ali pitajmo građane šta misle. Svjesni smo kao političari da građani pamte", kazao je.

Kazao je da su im građani 11. juna rekli, manjim izlaskom, da ne vjeruju političkoj ponudi.

"Svi smo pred velikim izazovom, ali i odgovornošću. BS je jedina samostalno izašla, a postigla izvanredne rezultate. Zašto? Jer smo svjesni ovoga o čemu sam pričao", poručio je Ibrahimović.

Rekao je da kod Mandića prepoznaje raspoloženje i poruke pomirenja, i vjeruje da je to iskreno. "Rekao je uvaženi kolega Mandić: Srbin zna da se do određenih ciljeva može doći na različite načine. Vjerujem da je ovo bilo dobronamjerno, ali ovo može da zabrine građane".

Kazao je da zna da građani nijesu srećni ovim rješenjem i da su svi poraženi.

Ibrahimović je poručio da kada je predsjednik Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić dobio mandat za sastav nove vlade, rekao da će predsjednik Skupštine biti predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, da bi sad predložio Mandića.

"Ne želim da unosim trenje u harmoniju nove većine, ali... Dali smo podršku da g. Spajić bude mandatar. PES je obećao program Evropa sad 2 i da neće praviti koaliciju s DPS-om i DF-om. Ni ta dosljednost nije ispoštovana. NSD i BS su nacionalne partije, ali dijametralno različite", kazao je Ibrahimović.

15:04h

Boris Bogdanović (Demokratska Crna Gora) kazao je da su tek na parlamentarnim izborima prošlog juna "završili i zaokružili 30. avgust", dan "koji je trajao duže od tri godine, ali i dan koji nam je omogućio da Crna Gora ne izgleda više kako je izgledala u prethodne tri decenije".

"Dužni smo i obaezni da nas različitosti ne dijele i ne sukobljavaju nego da budemo mostovi razumijevanja. Mislimo da se demokratija ne mjeri našim slaganjima nego načinom na koji upravljamo našim neslaganjima".

"Prihtavanjem ovog kandidata ne znači da prihvatamo njegove izgovorene rečenice i ideje, već da smo spremni da se odreknemo partikularnih i ličnih interesa zbog opšteg dobra. Glasajući za kandidata koji nosi nešto oštriju retoriku, politiku i ideje ne znači političku koncesiju, već da smo prihvatili da izađemo iz postojeće institucionalne krize. Danas ne glasamo za pojedinca, danas ne glasamo za stranku ili ideju, danas glasamo za kompromis i Crnu Goru", rekao je Bogdanović.

Izmjena: 15:25h
14:56h

Knezević je rekao da je, slušajući Živkovića, stekao utisak "da ste vi cijelo vrijeme glasali ZBCG, jer ste govorili o našim biračima, obraćali se našim biračima".

"Što se tiče našeg ideološkog djelovanja podsjetiću vas na nekoliko izjava: 'Zbog šahovnice sam zanrzio šah', 'Podgorička skupština je nešto najbolje što se Crnoj Gori desilo do zasjedanja AVNOJ-a', 'Na Kosovu ćemo se obračunati sa iredentom i š*****skim nacionalistima'. Je li to rekao Andrija Mandić ili Milo Đukanović", upisao je Knežević.

"Mi vam nudimo ruku za dijalog, da gradimo Crnu Goru koja ce biti Crna Gora svih građana, a ne zarobljena u podjelama. Od vas smo očekivali mnogo više, a dobili smo malo", dodao je on.

foto: Boris Pejović

"Razumijem vašu nervozu, jer vas suočavam sa nepobitnim činjenicima. Očekivao sam od Vas da dematujete ono što sam rekao u prvom izlaganju. Pitao sam samo nekoliko stvari i očekivao odgovore od vas", rekao je Živković.

Miodrag laković (PES) reagovao je proceduralno i insistirao da se sjednica nastavi normalno.  

Izmjena: 15:02h
14:48h

Živković je rekao da je bio u pravu u uvodnom izlaganju "da je poptuno izblijedjela politika i ideologija" Andrije Mandića.

"Ni na jedno pitanje mi nijeste odgovorili, hoćete li povuči podršku Vladi ako ne ukine sankcije Rusiji? Ta priča o pomirenju, nema potrebe da se mirimo jer nijesmo posvađani, ali funkcionišemo na dvjema programskim platformama koje su potpuno različite".

Mandić je odgovorio da, uz svu oštru retoriku koju su imali dok su bili u opoziciji, on nije "zaplakao nijednu albansku ni bošnjačku majku".

"Pogledajte koje nasljeđe nosite kao politička partija. Ono vas ograničava u tome da niko neće s vama", kazao je Mandić.

foto: Boris Pejović

Poručio je da on bolje poznaje svoje glasače i zna "šta Srbin može da prihvati i shvati".

"Imali smo nasilnu asimilaciju koja se završila napadom na crkvu. Ali to se završilo time što ste izgubili na izborima, jer vas vaši glasači nijesu u tome podržali, znali su da je to što radite pogrešno".  

Izmjena: 15:02h
14:36h

Mandić je Živkoviću odgovorio jer, kako je rekao, bilo je dosta "udaraca ispod pojasa"

"Vi kao mlad političar pravite jednu grešku, a ja sam pravio istu grešku kad sam bio u opoziciji i prozivao vašeg predsjednika i goovorio o prošlosti... onda ste vi toliko dugo trajali jer ste govorili o budućnosti. Nemojte da ostanete zarobljenik prošlosti, nemamo mi nikoga bližeg u Crnoj Gori nego jedni druge. Vidimo kako se komešaju i kolebaju velike vojne sile. Vi ste lider najveće opozicione stranke, vi morate da govorite o vrijednostima, o budućnosti ove zemlje"

Podsjetio je da je u predsjedničkoj kampanji rekao da žali zbog mnogih oštrih riječi.

"Nemojte da napravite istu grešku i ostanete u opozicionim klupama 20 godina".  

14:33h

Živković je rekao da Mandić ne priznaje građanski koncept društva i da je to više puta sam rekao.

"Osim toga, on je strastveni borac protiv NATO-a i evropskih vrijednosti."

Obraćajući se glasačima ZBCG, rekao je da je Mandić potpisivanjem koalicionog sporazuma priznao Kosovo.

foto: Boris Pejović

Pitao je Mandića je li on nekadašnji Andrija Mandić ili sadašnji i da li će povući priznanje Kosova, da li će od Vlade tražiti da se povuče iz NATO saveza i da li će tražiti vraćanje vojnika iz NATO misija.

"Ako je tačno da ste potpisali sporazum, a tačno je, onda svaki vaš birač ima pravo da pita zašto ste zbog funkcije izdali svoju ideologiju".

Izmjena: 15:02h
14:26h

Vršilac dužnosti predsjednika DPS-a Danijel Živković rekao je kako je očekivao da današnji dan "bude praznik demokratije, jer radimo poslije dužeg vremana".

"Ali ako se po jutru dan poznaje, očigledno se danas želi pobjeći od rasprave. Od Andrije Mandića to nijesam očekivao. Mislio sam da će na demokratskim relacijama kazati dajte virjeme da raspravimo ovu važnu temu. Ali o demokratiji ne mogu govoriti oni koji ograničavaju vrijeme opoziciji da govori", rekao je Živković.

"Gospodin Knežević je govorio o istrajavanju, ne brinite, istrajavaćemo mi i u opozicionim klupama u vrijednostiam za koje se zalažemo", dodao je.

foto: Boris Pejović

Kazao je kako je očekivao da će danas birati nekoga ko je okrenut evropskim i NATO vrijednostima.

"Mi danas za predsjednika Skupštine treba da izabremo ponocnog četničkog vojvodu, kako on sam za sebe kaže. Ne može on sam sebe izabrati za predsjednika, znam da vam je to smiješno, znali smo i mi ponekad da donosimo pogrešne odluke"

Živković je rekao da Mandić nikada nije priznao rezultate referenduma 2006. godine i proslavlja Podgoričku skupštinu, datum kada je Crna Gora nestala.

Izmjena: 15:02h
14:10h

Knežević je DPS-u poručio da ne mogu da vladaju dovijeka, kako su mislili i da moraju doživjeti katarzu.

Neki iz DPS-a su mu dobacili "blago ti u pamet", na što je Knežević odgovorio da razumije njihovu nerzvozu i dobacivanja.

"Nije važno odakle je Andrija Mandić ako će stići na cilj na način da bude dobro za sve građane. Uvjeren da će dostojno obavljati svoju funkciju, očekujem i od vas iz opozicione saradnje i prihtatite truku saranje i glasate za Andriju amndića uoči dolaska fon der Lajen", rekao je Knežević.

14:10h

Predlog za kandidaturu Mandića obrazložio je predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević.

On je pročitao njegovu biografiju, navodeći da je Mandić diplomirao na Metalurško-tehnološkom fakultetu u Podgorici i da je bio osnivač i predsjednik Srpske narodne stranke, a kasnije lider Nove srspke demokratije.

"Osnovna crta njegove ljudske biografije je da napravi ljudski kompromis za dobrobit zajednice i ljudi. Imao je Andrija Mandić prilika da poklekne i izda svoja uvjerenja...za stanove, stipendije...".

"Politika nije svakodnevna izdaja i prevara, da se nađemo na kraju puta izdani, prevareni i pokradeni. I sve ono što je prošao Mandić i njegov kolaicioni savez 2016. i svi montirani porcesi sve to govori o njegovoj nepokolebljivosti i istrajnosti", rekao je Knežević.

foto: Boris Pejović

Kako je dodao, Andrija Mandić nema rezervnu državu i da želi da pošalje ruku pomirenja i on i politički savez koji predstavlja, da shvatite da Crne Gore nema bez Crnogoraca, Albanaca, Bošnjaka, Muslimana, Hrvata, ali ni bez Srba.  

Izmjena: 15:03h
14:08h

Poslanici su minutom ćutanja odali poštu civilima stradalim u sukobu na Bliskom istoku, na inicijativu poslanika Nikole Zirojevića (SD).