Uljarević: Ako ne možemo znati na kojim vrijednostima stoji naša Vlada onda imamo problem

"Mi smo upoznati iz javnosti da su predati amandmani, ministar vanjskih poslova govori da su to nezvanične informacije, a poslanica iz njegove partije govori o tome kao o završenoj stvari"

14714 pregleda 94 reakcija 47 komentar(a)
Uljarević, Foto: CGO
Uljarević, Foto: CGO

Izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević kazala je da će civilni sektor do kraja insistirati da Crna Gora ne samo da treba da podrži Rezoluciju o Srebrenici već da bude i kosponzor.

Uljarević je u razgovoru za N1 kazala da je to "jedini način da se doprinese valjanom suočavanju s prošlošću i održivom miru u regionu"

Uljarević navodi da situacija sa Rezolucijom o Srebrenici ima refleksiju na unutrašnje procese demokratizacije Crne Gore te da je odnos prema rezoluciji vrijednosno pitanje.

"Ako mi ne možemo znati na kojim vrijednostima stoji naša Vlada. U ovom trenutku mi imamo problem. Mi smo upoznati iz javnosti da su predati amandmani, ministar vanjskih poslova govori da su to nezvanične informacije, a poslanica iz njegove partije govori o tome kao o završenoj stvari. To je nešto što definitivno ukazuje koja je količina pritiska koji se primjenjuje na vlade i partije koje čine da se Crna Gora ne samo opredijeli da kosponzoriše rezoluciju, što je tražilo 106 nevladinih organizacija i preko 304 uglednih pojedinaca tržilo od premijera na što nismo dobili odgovor. Kada smo poslali prvu inicijativu za nas se podrazumijevalo da će Crna Gora podržati rezoluciju. Ovaj događaj to dovodi u pitanje jer ne znamo šta će se desiti ukoliko su ti amandmani zvanično poslati i ne budu usvojeni, a sva je prilika da neće. Veliki problem koji se odnosi na jednu ideološku heterogenost vlade i njenu nedovoljnu programsku i vrijednosnu profilisanost sada je potpuno razbijen u odnosu prema rezoluciji UN o Srebrenici. To je loša slika koju Crna Gora šalje", kazala je Uljarević.

Navodi da se amandmani predlažu u slučaju kada želite nešto dopuniti ili korigovati tekst i pita se da li su oni koji su podnijeli amandmane uopšte pročitali finalni tekst Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

"Nigdje ne stoji da je krivica kolektivizovana pa ne vidim zašto bi se trebala individualizovati. Dejton nije tema te Rezolucije niti je Crne Gora potpisnica Dejtona niti je to njen državni interes da se bavi tom temom kroz amandmansko djelovanje. Sve to pokazuje da, ako ti amandmani nisu indukovani od zvanične Srbije ili jednog entiteta Bosne i Hercegovine, mislim na Republiku Srpsku, onda su oni dosta nevješt pokušaj da se crnogorske vlasti pokušaju umilostiviti svoje partnere. A vdijeli smo kako je Dodik primljen uz najviše počasti i i kršenje i crnogoroskog i međunarodnog protokola te kako se crnogorske vlasti odnosne na kontinurano omalovažavanje od strane zvaničnog Beograda", dodala je Uljarević.

Navodi kako vlasti Crne Gore ne znaju šta je njihov državni interes.

"Ministar vanjskih poslova Srbije nastavlja onom linijom kojom su išli njegove kolege - gazi po onome što je integritet i dostojanstvo crnogorskih vlasti jer mu se može jer zna da neće dobiti jasan odgovor", dodala je.

Na špekulacije da iza amandmana stoji podrška SAD, Uljarević je kazala kako nemaju takvu potvrdu niti znaju je li ovdje riječ o tehničkom karakteru ili nekoj vrsti marketinga koji premijer milojko Spajić pokušava, ističe, nevješto da primijeni.

"Bilo bi čudno da SAD stanu iza tih amandmana. Oni su učestvovali u finalnoj verziji i bilo bi ponižavajuće za njihovu administraciju da nisu predložili nešto što su mislili da treba. Mi ćemo kao civilni sektor nastaviti pokušavati dobiti odgovor od premijera. Došli smo u situaciju od jednog podrazumijevajućeg stava, da niko od onih koji pripadaju građanskoj Crnoj Gori nije dovodio u pitanje da će Crna Gora glasati za, imamo dilemu da li neprihvatanje amandmana vodi put ka uzdržanom glasu. To bi u konačnici bio nastavak nekih drugih saučestvovanja u onom što je odbrana ne crnogorskih državnih interesa, nego Srbije, kao što je bio uzdržan glas u Savjetu Evrope za Kosovo. Do kraja ćemo insistirati da Crna Gora ne samo da treba da podrži već da bude kosponzor jer je to jedini način da se doprinese valjanom suočavanju s prošlošću i održivom miru u regionu. Sve drugo je korak unazad u Crnu Goru", zaključila je Uljarević.

Bonus video: